Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAVRŠEN PRETRES ZA DROGU U VIKENDICI U STARIM LEDINCIMA Objava presude Siniši Živanoviću u ponedeljak

18.10.2023. 08:49 09:19
Piše:
Izvor: MUP Srbije

U novosadskom Višem sudu juče su iznete završne reči u postupku protiv Siniše Živanovića (36) iz Novog Sada, okrivljenog zbog zaplenjene veće količine droge i oružja pretprošle godine u vikendici u Starim Ledincima. 

Zastupnik optužnog akta javni tužilac Aleksandra Radovanov odustala je juče od optužbi za posedovanje oružja, ali je ostala u potpunosti pri tome da je okrivljeni držao radi dalje prodaje veliku količinu droge i navela da je krivično delo u postupku, po njenom mišljenju, dokazano. Ona je podsetila da su policajci zaustavili osumnjičenog u Novom Sadu dok je vozio automobil i potom ga odveli do vikendice gde su, uz prisustvo svedoka, pronašli šest kilograma marihuane i 90 grama kokaina, kao i tragove ove droge na preciznoj vagici. Kazala je da je okrivljeni na pretresu sve vreme tvrdio da mu je droga podmetnuta, ali da je zapisnik potpisao bez primedbi. Tužiteljka je u prilog optužbi dodala i nesporne biološke tragove na pakovanju droge, kao i tragove THC-a iz marihuane i kokaina zatečene na digitalnoj vagici.

Branilac okrivljenog Dejan Bugarski naveo je juče u završnoj reči da je optužnica uopštena i bez stvarnih dokaza. Dodao je da je policijski pretres vikendice urađen na protivzakonit način, odnosno da su vrata razvaljena, kako su to policajci nazvali-profesionalnim čišćenjem, a koje bi moralo biti po pravilniku potpuno drugačije urađeno, uz proceduru zavođenja u detaljnu evidenciju. Zamerio je i što je njegov branjenik sve vreme tom prilikom sedeo na klupi ispred kuće, dok su oni pretresali objekat na dva sprata, dok su svedoci, pri tome, na momente bili razdvojeni, što nije propisno. Takođe, naglasio je za okrivljenog da je neosuđivan i da ime besprekornu biografiju. Posebno je napomenuo da je, po oceni sudskog veštaka, samo na jednoj vreći pronađen stoprocentni trag njegovog branjenika, a na 18 ostalih nije. Dodao je da je i ta jedna koverta s tragom bila volšebno otvorena.

Drugi branilac Goran Karadarević upitao se kako je moguće da dvojica policijskih službenika koji su potpisali na zapisnik o pretresu ne znaju ko je pronašao drogu i pod kakvim okolnostima. I on je tražio oslobađajuću presudu i da se okrivljeni pusti iz pritvora, u kojem je, kako je naveo, zaista predugo.

Okrivljeni je potom, u opširnoj završnoj reči, prilično emitovno i odlučno zamerio na, kako je rekao, nezakonitim postupcima policije i tužilaštva, koji su ostavili utisak da on mora biti osuđen, odnosno, žrtvovan umesto N. N. osoba koje su ostavile tragove na vrećama s drogom. Na kraju, tražio je oslobađajuću presudu.

Okrivljeni je juče ustvrdio da tužilaštvo zna da je izvršen protivpravni pretres vikendice i da ga stavlja u kontekst priče na taj način što tvrdi da je on u njoj boravo. Napomenuo je da drogu koja mu se pripisuje nikad nije video. Naglasio je i da je predugo u pritvoru i podsetio da je imao prvo ročište nakon više od godinu dana iza rešetaka. Ocenio je da je pravo sile zamenila sila prava i da su mu podmetnuta krivična dela.

Okrivljeni je u opširnoj završnoj reči prilično emotivno i odlučno zamerio na, kako je rekao, nezakonitim postupcima policije i tužilaštva, koji su ostavili utisak da on mora biti osuđen, odnosno, žrtvovan umesto N. N. osoba koje su ostavile tragove na vrećama s drogom

- Radi se o potpuno lažnoj konstrukciji događaja, nisu u stanju da pronađu pravog krivca pa su odlučili da ja budem osuđen u nezakonitom pretresu - kazao je juče Siniša Živanović, pred većem sudije Sanje Berak.

Podsetimo, prema navodima optužnice, 25. marta 2021. godine u Starim Ledincima u kući u Ulici Lukijana Mušickog, na kojoj je okrivljeni neprijavljeno boravio, držao marihuanu tešku više od šest kilograma raspoređenu u više paketa, a zatim i 89 grama kokaina. Za razmeravanje je koristio digitalnu vagicu za precizno merenje, na kojoj su zatečeni tragovi supstanci koje se koriste za uvećanje mase opojne droge, navodilo se, između ostalog, u optužnom aktu, koji sada zastupa javni tužilac Aleksandra Radovanov.

Objava presude zakazana je za ponedeljak, 23. oktobar.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar
SUĐENJE OKRIVLJENOM KOJI SE TERETI ZA POSEDOVANJE VEĆE KOLIČINE DROGE I ORUŽJA Važni podaci tužilaštva vraćeni u spise

SUĐENJE OKRIVLJENOM KOJI SE TERETI ZA POSEDOVANJE VEĆE KOLIČINE DROGE I ORUŽJA Važni podaci tužilaštva vraćeni u spise

26.09.2023. 09:20 09:25
Nastavljeno suđenje za narkotike iz vikendice u Starim Ledincima

Nastavljeno suđenje za narkotike iz vikendice u Starim Ledincima

11.04.2023. 08:48 08:58
Zaplenjeno preko 15 kilograma marihuane u vikendici kod Šapca

Zaplenjeno preko 15 kilograma marihuane u vikendici kod Šapca

17.03.2022. 13:15 13:17