Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FESTIVAL RIBLJE ČORBE I TAMBURAŠA JOŠ DANAS PORED DUNAVA "Čarde i bande" peti put na Sunačnom keju

15.10.2023. 08:23 08:41
Piše:
Foto: F. Bakić

Peti po redu Festival riblje čorbe i tamburaša „Čarde i bande” počeo je juče na Sunčanom keju, preko puta Doma vojske, a program traje još danas od 12 do 18 časova.

Manifestaciju organizuju Udruženje građana „Petrovaradin Media”, Inicijativa za regionalnu saradnju i „Kolor Media Komjunikejšns”, a uz podršku Ministarstva turizma i omladine i Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Po rečima organizatora Festival riblje čorbe, pečene ribe i tamburaške muzike, kao idealan spoj, privlači mnoštvo sugrađana, ali i čerdare iz Hvartske, Mađarske, Slovenije i Srbije. 

– „Čarde i bande” sada je već tradicionalna manifestacija, a održava se dva puta godišnje, početkom juna i sredinom oktobra, te očekujemo mnogo posetilaca i ovog puta, koji će uživati u najlepšoj terasi u gradu, pored obale Dunava i sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu – rekla je menayerka za odnose sa javnošću „Kolor Media Komjunikejšns” Ivana Damjanović. – Učestvuje mnoštvo čerdara, od kojih su neki već pristigli.

Damjanovićeva je takođe objasnila da uprkos mnogim čerdarima i različitim ponudama ne postoji takmičenje, već da im je želja da svako ko dođe ima pravi ugođaj i da uživa u dobroj hrani s pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu.

Ponuda je zaista raznovrsna, a pored riblje čorbe, čija cena se kreće oko 500 dinara, na štandovima se mogu pronaći i razne vrste ribe, spremljene na najrazličitije načine, zbog čega im i cena varira.

Jedna od žena koja već tradicionalno učestvuje na manifestaciji, navodi da im je najtraženiji šaran, te da se posetici uglavnom prvo posluže čorbom, pa se onda vrate da okuse i ribu.

Prodavac iz Kikinde pak kaž da mu je atmosfera zapravo omiljeni deo manifestacije, koja je juče svakako bila u skladu sa vremenom, a tome su doprinela i poznata lica od prethodnih godina.

– Ne jedem ni ribu ni riblju čorbu, ali dolazim zbog muzike, zbog atmosfere, ipak je ovo kraj gde se slušaju tamburaški orkestri – objasnila je sugrađanka Dušanka. – Svake godine deca i ja gledamo da „ulovimo” kad je festival, da dođemo i malo uživamo, jer je stvarno prijatno, međutim ovog puta došla sam sa prijateljicom. Volela bih da se češće organizuju takve i slične manifestacije. Mnogo je posetilaca i ljudi očigledno vole kad se nešto zbiva, kad nije samo neko „ludovanje”, glasna muzika, nego fina atmosfera. 

Naša sagovornica napominje da za njenu prijateljicu Milevu ukusna čorba ipak nije glavna stvar, te da su joj, kako kaže, najveći ugođaj muzika i Dunav, jer po restoranima može da se nađe i bolja i lošija hrana, ali je celokupan ambijent ono što joj najviše prija, pogotovo kada je Miholjsko leto.  N. Šolaja

N. Šolaja

Autor:
Pošaljite komentar