"BEZ STO EVRA SE NE IDE NA SVADBU": Samo restoran je 9.000 evra, a gde je još za muziku
Boško Bubanja, predsednik Udruženja "Ivent industrija", dao je svoje viđenje trenutnih promena u svetu organizacije svadbenih događaja u Srbiji.
U intervjuu za gledaoce Kurir TV razgovarao je o rastućim troškovima svadbi i promenama u očekivanjima mladenaca, ali je istakao da je ljubav i dalje nešto što se ne može ceniti novcem.
Ono što najviše zanima gledaoce, je svakako cena.
Boško Bubanja ističe da su troškovi organizacije svadbi u Srbiji u porastu:
- Može to koštati i više, ali je prosečna cena organizacije događaja oko 17.000 do 20.000 evra. Prosečna svadba u Srbiji broji oko 200 gostiju, a restoran često čini oko deset hiljada evra, dok se preostalih deset hiljada troši na venčanicu, veselje, obuću, burme, dekoraciju, fotografije, tortu i druge stavke - otkrio je Bubanja.
Bubanja je takođe primetio promene u samim svadbama:
- Restorani danas nude mnogo više od hrane i pića. Event centri, kako ih često nazivamo, pružaju širok spektar usluga, uključujući dekoraciju, rasvetu, smeštajne kapacitete za mladence, apartmane, balone i druge dodatke. Svadba više nije samo obrok i piće, već i kompleksan doživljaj.
Sa rastućim cenama, mnogi mladenci se pitaju kako će pokriti troškove svadbe.
Bubanja komentariše:
- Strah od finansijskih teškoća nakon venčanja nije uvek opravdan. Naši podaci pokazuju da se većina svadbi ipak pokrije od poklona ili novca koji mladenci dobiju. U današnje vreme, gotovo 95% poklona dolazi u formi novca.
Bubanja takođe ističe da su se očekivanja u vezi sa vrednošću poklona promenila:
- Pre samo godinu dana, 30-50 evra po osobi nije bilo dovoljno za svadbu, dok se danas smatra normalnim doneti oko 100 evra po osobi, Ipak, ljubav je ono što čini svadbu posebnom i nezaboravnom. Troškovi mogu varirati, ali ta neizmerna vrednost ljubavi ostaje nepromenjena - zaključio je Bubanja.
Kurir.rs