ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od kopriva
Kopriva, verovatno, većinu ne asociraju na hranu. Ipak, ova biljka je, pored toga što je bogata mineralima i vitaminima, izuzetno ukusna. Naravno, i zdrava je jer je bogata i gvožđem pa se često koristi kao narodni lek za anemiju. Možete od kopriva da pravite pite zeljanice, a ovog puta ćemo vam je doneti kao čorbu. Koprivu možete i sami da uberete ili da je kupite na pijaci od neke bake kao ja. Ne bojte se toga što žari jer to je mravlja kiselina koja blagotvorno utiče na vaš organizam. Čak možete da ožarite bolna leđa i zglobove. Pomaže, verujte.
Sastojci:
4-5 veza koprive za četiri osobe
crni luk, beli luk
veza zeleni (šargarepa, paštrnak, peršun, celer)
dva krompira srednje veličine
so, biber
bosiljak, lovor, peršun
Veću glavicu crnog luka i zelen sitno iseckajte i dobro prodinstajte. Kasnije dodajte i dinstajte i krompir isečen na kocke. U međuvremenu, očistite koprive, možda se u njima nađe koja buba ili crv, ne brinite za njih. Koprive obarite, ocedite, a potom ih grubo iseckajte nožem. Dodajte koprive izdinstanom povrću i nalijte vodom. Učiniće vam se da je malo kopriva, ali ne brinite. One će da se nakuvaju pa slobodno dodajte veću količinu vode.
Posolite i pobiberite po želji. Dodajte list dva lovora koji je veoma dobar za regulisanje holesterola. Pred kraj, dodajte sitno naseckani beli luk i sveži peršun i bosiljak.
Tekst i foto: Saša Popović