Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DNEVNIKOV VODIČ ZA ŠKOLE Za patike i trenerke malo bogatstvo

04.09.2023. 11:06 11:14
Piše:
Izvor: Dnevnik

Nova školska godina veliki je trošak u svakom domaćinstvu koje ima jednog ili više đaka.

Pored udžbenika, školskog pribora i svega što je potrebno za nastavu, mališanima je neophodno nabaviti novu sportsku  garderobu i opremu za fizičko. To prilično opterećuje kućni budžet, a roditelji se snalaze kako znaju i umeju, balansiraju između želja dece i onoga što imaju na raspolaganju.

Kao i svake godine, tako je i sad ponuda velika, a osim u specijalizovani prodavnicama i tržnim centrima oprema i patike mogu se kupiti i naručivanjem preko interneta. Kako smo se uverili, u nekim od prodavnica i dalje važe sezonski ili popusti za školarce.

U većini sportskih prodavnica patike za decu (manji brojevi) prodaju se po ceni od 2.000 do 6.000, ali ima i skupljih modela i do 9.000. Mališani mogu da biraju modele sa likovima iz popularnih crtanih filmova ili serija, raznobojno ukrašene, različitih kombinacija boja... Za učenike koji već nose brojeve veće od 38, cene patika su između 5.000 dinara i idu sve do 15.000, koliko treba odvojiti za poznate i među mladima popularne brendove patika. U ovim radnjama gotovo uvek ima sniženja, odnosno neki modeli se mogu kupiti povoljnije, tako da se patike mogu naći i za 3.000 do 5.000 dinara.

Velika je ponuda i trenerki - mogu se kupiti kompleti ili odvojeno, donji deo ili posebno dukserice. Ženski kompeti trenerica u specijalizovani sportskim prodavnicama kreću se od 2.500 i do 7.000 dinara, ali većina solidnih i popularnih brendova za devojke može da se kupi za oko 4.000 dinara. Ženski donji deo trenerke košta od 1.500 do 3.500, ali ima i skupljih za koje treba izdvojiti oko 6.000 dinara. Ženske dukserice su od 2.500 do 4.500, ali i tu ima skupljih brendova koje treba platiti i do 8.000 dinara.

Muški komplet trenerica je od oko 5.000 pa sve do 9.000 dinara, donji deo trenerice se prodaje od 2.500 do 5.000 dinara, a ima i pojedinih skupljih modela koji koštaju i do 8.500 dinara. U zavisnosti od modela, dukserice za momke koštaju od 3.500 pa sve do 9.000 dinara.

Majice za devojčice mogu se kupiti za 500-600 dinara, dok su ženske nešto skuplje i koštaju od 800 do 1.200 dinara, a sportske radnje muške majice prodaju po ceni od 900 do 2.000 dinara.

Majice i trenerke nude i brojne prodavnice u velikim tržnim centrima, a cene su približno iste, osim ako nije u toku neka akcija  (2 1 gratis, kupiš jedan drugi platiš upola).

Za one koji teško mogu da izdvoje novac za poznate marke,    prihvatljivije su cene na pijacama i u kineskim prodavnicama, pa tako tamo trenerke koštaju od 1.200 dinara do 3.000, u ponudi su i jeftine  majice, koje su od 500 dinara pa sve do 1.000, dok za patike treba izdvojiti bar 2.000 dinara.

Ukoliko se uzmu u obzir cene, za kupovinu patika, komplet trenerke i bar jedne majice, u skupljoj varijanti treba izdvojiti od oko 10.000 do 20.000 dinara, a u jeftinijoj sve to se može pazariti za oko 5.000 do 6.000 dinara.      

A. Brzak

VESTI

Osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu

U srednjim stručnim školama biće uvedeno osam novih, dualnih obrazovnih profila. Novi obrazovni profili se uvode u skladu sa potrebama privrede. Među novim obrazovnim profilima su: Tehničar grejanja i klimatizacije, Tehničar vuče, Nautički tehničar - rečni smer, Tehničar drumskog saobraćaja, Tapetar-dekorater.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom modelu dobijaju i naknadu od kompanija za rad koji obavljaju. Poslodavac isplaćuje naknadu za učenje kroz rad učeniku srednje škole jednom mesečno i to najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec. Naknada se isplaćuje po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada u skladu sa zakonom.

Društveno - koristan rad za učenike

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole. Predviđena je mogućnost društveno - korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od naredne školske godine na maksimalno 28 đaka.

Učenje i stres

Prosečan đak, prema oceni stručnjaka, ne bi trebao da troši više od 10 do15 minuta dnevno na rešavanje zadataka posle nastave u prvom razredu. Količina zadataka povećava se za 10 minuta za svaki sledeći razred. Ukoliko se ovo ne poštuje, analize kažu da se deca suočavaju sa stresnim situacijama koje dovode do ozbiljnih problema sa spavanjem, mentalnim zdravljem, vidom, fizič kim stanjem, pa čak i sa problemima u komunikaciji sa drugarima.

Učenici se žale da je gradivo obimno i zahtevno, te se postavlja  pitanje kako uraditi domaći vrzo, efikasno, a da to ne bude stres za decu.

Autor:
Pošaljite komentar