NEMA ZA ŠTA NIJE DOBRA: Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali krompir
U vodi u kojoj je skuvan krompir ostaju svi hranljivi sastojci koji su veoma važni za zdravlje ljudi.
Kad je reč o kuvanom krompiru, većina domaćica vodu u kojoj se kuvao bace. To je velika greška. U vodi ostaju svi hranljivi sastojci iz krompira, i samim tim ona može pomoći kod boljeg varenja, snižavanje krvnog pritiska, ali i boljeg funkcionisanja mozga.
Osim toga, ova voda je odlična i kao dodatak supama, jer poboljšava ukus i gustinu.
Kako se priprema ova tečnost?
Krompir ne treba guliti, već samo dobro oprati i ukloniti "okca".
Za četiri porcije potrebni su dva velika krompira, dve čaše vode, po želji i drugo povrće (celer, spanać, kupus).
Krompir iseći na male komade. Dodajte vodu i kuvajte 2-3 minuta. Procedite tečnost, ostavite da se prohladi, pa stavite frižider na 2-3 sata. Promešajte i možete da je pijete.
Za šta je dobar "sok" od krompira?
Za zdravlje kože
Pomaže kod problema sa suvom kožom, kod bora, staračkih pega. Iznutra dobro vlaži kožu, pomaže protiv psorijaze, ekcema, akni, štiti kožu od infekcija. Samo sačekajte da se tečnost ohladi i popijte.
Za lepotu kose
Ova tečnost pomaže i protiv peruti, kao i upala. Nanošenjem na kosu od korena do vrhova poboljšaćete sjaj kose, a ukoliko imate kovrdžavu ili talasastu kosu, pomoći će da se lokne lakše formiraju. Nakon nanošenja na kosu, ostavite da odstoji 10-20 minuta pre ispiranja.
K1info