Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dnevnik” na treningu srpskog četverca pred SP: Imamo sve što je potrebno za olimpijsku normu

17.08.2023. 09:00 21:28
Piše:
Izvor: Dnevnik/K. Bugarski

Da sa velikim optimizmom i samopouzdanjem kajakaši Srbije u olimpijskoj disciplini, četvercu na 500 metara mogu da odu na Svetsko prvenstvo u Duisburg (23-27. avgust) pokazuje forma koju su brusili od prošle sezone i koja je išla uzlaznom putanjom, čemu svedoči i istorijska bronza na Prvenstvu Evrope u Krakovu osvojena krajem juna.

To je bilo prvo odličje u ovoj disciplini za srpski kajak i prva u četvercu posle 11 godina. Kako bi nadogradili taj uspeh, Anđelo Džombeta (Novi Sad), Marko Novaković (Bečej), Stefan Vrdoljak (Sremska Mitrovica) i Vladimir Torubarov (Plavna) nastavili su da se pripremaju u Bečeju za glavno takmičenje ove sezone, na kom će se obezbeđivati norme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Uz trenere Uroša Mitjeva i Đuricu Levnajića, radiće na Tisi do subote. Nedelja im je slobodan dan, a u ponedeljak kreću put Nemačke, gde ih kvalifikacije očekuju već prvog dana šampionata (23. avgust).

– U fazi smo kada se odmaramo za takmičenje i tempiramo formu, sve do tada je bilo „masakr” od treninga. Zajedno smo tek od prošle godine, od Evropskog prvenstva u Minhenu i pripremamo se za ovo leto i planetarnu smotru. Usput je bilo takmičenja na kojima se pokazalo da radimo sve kako treba. Posle evropskog smo imali dve, tri sedmice jako napornog treninga gde je trebalo da se zamorimo, a poslednje tri sedmice su postepeno išle ka odmoru. Najslađa je ova sedmica pred takmičenje gde stvarno osećamo razliku u količini deonica i intenziteta, gde dobijamo na svežini. Dva, tri dana pred trku bićemo na vodi po pola sata gde samo „napipavamo“ tu brzinu koja nam treba i čekamo start – rekao je Vladimir Torubarov za „Dnevnik“ posle treninga na Tisi.


U top pet u svetu

Jedan od dvojice trenera koji radi sa četvercem, Uroš Mitjev, objasnio je kako je tekao napredak posade.

– Tokom zime nismo mogli, uprkos tome što smo pazili na sve, da spojimo da su sva četvorica zdrava, a Stefan je još i „vukao“ neku povredu. Kada smo to sanirali odmah se video napredak. Na Evropskom prvenstvu u Krakovu su bili bolji nego na Svetskom kupu u Segedinu i sada će u Duisburgu biti bolji nego u Poljskoj, to je neminovno. Cilj je da budu među prvih sedam evropskih posada, da uđu u finale i izbore tu poziciju, kako bi se uzela olimpijska norma. Apsolutno verujem da vrede za više. Rekao bih da su među prvih pet u svetu – rekao je Mitjev.


Ova posada provešće oko šest meseci zajedno u Bečeju, gde su proletos treninzi bili na kanalu DTD, a posle je usledila selidba na Tisu.

– Mislim da smo uradili sve što treba da uzmemo olimpijsku normu, to nam je cilj. A kada se uzme norma, uz nju može još svašta da dođe, u finalu odlučuju stotinke. Ovu sedmicu pred takmičenje nama ne ostaje ništa nego samo da razmišljamo o dobro izveslanim treninzima, trkama i sve što nas je mučilo i nije nam odgovaralo ostavljamo iza jer nam neće pomoći na takmičenju, a imamo sve što nam je potrebno da dobro prođemo – dodao je Torubarov.

Prema rečima Anđela Džombete sada je najbitnije da se niko ne povredi ili razboli, jer su nadomak glavnog takmičenja. Sve boljke i povrede prevaziđene su tokom zime, tako da je leto prošlo bez problema te prirode.

Marko Novaković je sticajem okolnosti imao priliku da se priprema kod kuće.

– Da sam bio na bilo kom drugom mestu u Srbiji, rekao bih da uslovi nisu kao ovde, kada je reč o vodi, pogotovo za četverac. Nema gužve na vodi i možemo slobodno da radimo sve što je potrebno. Ko je uspeo ovaj period posle evropskog, pa i pre, da uradi ovako kao mi, ja mu skidam kapu – istakao je Novaković, čime je potkrepio najave da posada može do uspeha u Nemačkoj.

Veliki napredak

Uroš Mitjev, trener četverca uz Đuricu Levnajića, osvrnuo se i na veliki napredak posade.

– Pažljivo vodim arhivu treninga i vidim koliko oni mogu sada ozbiljnije treninge da rade nego prošle godine. Anđelo koji je bio „hiljadumetraš” vidi se, da je i pored svega toga što je imao dobru podlogu i dalje napreduje, kao i Marko koji je bio isključivi sprinter na 200 metara i Stefan koji je isto imao te afinitete. Neverovatno kakve stvari sada mogu da odrade, a prošle godine ne bih mogao ni da ih zamislim – objasnio je Mitjev.

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
ISTORIJSKI USPEH SRPSKOG ČETVERCA NA EP U KAJAKU Bronza u režiji idealne kombinacije

ISTORIJSKI USPEH SRPSKOG ČETVERCA NA EP U KAJAKU Bronza u režiji idealne kombinacije

02.07.2023. 15:04 15:13