Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽRK „HALAS JOŽEF” BAŠTINI TRADICIJU DUŽU OD 75 GODINA Uskoro prvi kamp za devojčice

12.08.2023. 18:49 18:51
Piše:
Izvor: S. Šušnjević

ADA: Sinonim za rukomet, može se slobodno reći je opština Ada, naročito kada govorimo o ženskoj igri.

Iznedrila je ova sredina nekoliko velikih imena poput reprezentativki Zite Galic, Tanje Krajčo, Margite Đurović i drugih.

- O kako je lepo bilo igrati sa njima - priseća se u razgopvoru za naš list predsednica Ženskog rukometnog kluba „Halas  Jožef” iz Ade Monika Urban, koja je tada sa njima i trenerom Časlavom Đurovićem osamdesetih godina pohodila prostore bivše Juge, a i šire. Ona napominje da se rukomet u tom mestu tradicionalno beleži još iz vremena kada se igrala hazena na travnatim velikim fudbalskim terenima, još davne 1934. godine, dok pomenuti ženski rukometni klub baštini dugu tradiciju koja traje više od 75 godina.

– Sam klub broji 120 aktivnih članova u svim uzrasnim kategorijama, što je za ovako malu sredinu impozantan broj – ponosna je Urban. – Skoro u svakoj kući postoji neko ko je igrao rukomet, te je ta kultura prisutna u odrastanju svih generacija. Trenutno kod nas trenira predškolski uzrast i ekipa koja okuplja decu od prvog do trećeg razreda, koje treniraju Žanet Onjecki i Ildiko Ereg. Imamo i Ž12B grupu od devet i deset godina, a trener je Eva Pander, kao i Ž12 i Ž14 grupu, kao i mlađu seniorsku ekipu, a sve tri grupe treniraju kod Agneš Kiralj i Boglarke Božić, dok je za koordinaciju zadužena Vivijen Tobijaš. Imamo prvi tim koje trenira Milan Zečević, uz njih rade trener golmana Boris Manojlović i kondicioni trener Žuža Rakoš.  Kako kaže, organizacija u klubu je na zavidnom nivou i upravo to što su uspeli da okupe sve selekcije i kategorije i naprave funkcionalan sistem rada, donosi dobre rezultate. Sistem rada je uveo i kontroliše stručni kordinator Robert Gor. Kroz istoriju, ŽRK „Halas Jožef” je u staroj Jugoslaviji bio dugo godina član prve savezne lige, tako se i ove godine takmičio u prvoj B ligi. I na prvu ekipu su baš ponosni, ali ove godine ispadoše iz lige, jer je lane devet igračica napustilo klub, a mlade naslednice nisu imale dovoljno vremena da se pripreme za te velike izazove.


Hala lane obnovljena

Zahvaljujući odličnoj saradnji koju rukometni klubovi iz Ade uspostavili sa Rukometnim savezom Mađarske od 2018. godine, klubovi u Adi kontinuirano dobijaju podršku, kroz prekogranične programe tog saveza. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi Opštine Ade, na objektu sportske hale zamenjen je kompletan krov, prozori, vrata i kompletna sanitarija, dok su finansiranje ostalih unutrašnjih radova, pod i gledalište, podržali Vlada Republike Mađarske i Rukometni savez Mađarske, potvrđuje MOnika Urban. Bile su to vredne intervencije na hali izgrađenoj 70-ih godina kako bi bila funkcionalna i po standardima 21. veka.


– Što se tiče mlađih kategorija, možemo se pohvaliti time da smo prošle godine u kategoriji Ž12 postali prvaci države, a u kategoriji Ž14 smo sedmi u državi – ponosno će naša sagovornica. – Učestvujemo na raznim domaćim, ali i inostranim turnirima i trudimo se dostojno da reprezentujemo ime kluba, mesto i državu. Prošlog leta smo se takmičili u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu, kao i u Mađarskoj. Uglavnom se trudimo da sve devojčice uzrasta od 12 do 16 godina budu pođednako zastupljene na svim turnirima, jer je za njih to jedan doživljaj i motiv igranja rukometa. To putovanje i druženje sa drugim rukometašicama, nekada i iz cele Evrope, uspomene su koje se ne zaboravljaju i u njima ostavljaju dubok trag.

Po rečima menayera kluba Aleksandra Savuljića, mnogo ulažu inače i u edukaciju, te su treneri prošli mnoge obuke i nekoliko seminara, primarno u Mađarskoj.

– I kod nas u klubu su organizovana predavanja, a bitno je istaći da nam je najveći akcenat na radu sa mladima – priča Savuljić. – U prvom redu se govori o tome kako privući najmlađe da igraju rukomet, a kasnije kako ih zadržati i na kraju kako napraviiti dobre igrače, ali i kvalitetne i uspešne ljude sutra.

Sada su u toku pripreme za sezonu koja kreće u septembru, a interesantno je i to što će ove godine prvi put u Adi organizovati rukometni kamp za devojčice od devet do jedanaest godina. Kamp startuje danas i potrajaće pet dana. Rukometni poslenici u Adi nadaju se da će kamp u budućnosti postati tradicija.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar