Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"DNEVNIK" U PATROLI Zahuktavaju se radovi na Fruškogorskom koridoru PROBIJENO 1.100 METARA TUNELA U ČETIRI NAPADNE TAČKE (FOTO; VIDEO)

02.08.2023. 10:58 12:14
Piše:
Izvor: Printscreen /Instagram

NOVI SAD: Tunel „Iriški venac” i most preko Dunava, u građevinskom smislu, predstavljaju dva najzahtevnija objekta na trasi Fruškogorskog koridora.

Napredak na ova dva objekta diktira izgradnju čitavog koridora i ostale aktivnosti na trasi, a radovi su u dobroj dinamici.

U tunelu je, na sve četiri napadne tačke, u obe cevi do sada probijeno zbirno oko 1.100 metara, a na mostu je završeno oko 90 odsto šipova i uveliko se postavljaju stubovi, saopštio je na Instagramu v.d. direkrtora Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Pored izmeštanja teškog teretnog saobraćaja iz Nacionalnog parka „Fruška gora”, ovaj projekat ima veliki značaj u vidu saobraćajnog povezivanja, budući da se naslanja na auto-put i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, pa u tom smislu Novi Sad i sever naše države dobijaju najkraću vezu sa Zapadnom Srbijom i istočnim delom Republike Srpske.

Radnici CRBC-a, kineske kompanije koja gradi Fruškogorski koridor vredan 606 miliona evra, skoro godinu i po dana borili su se terenom na severnom portalu tunela, učvršćujući okolne padine, da bi pre nešto više od osam meseci počelo bušenje tunela hidrauličkim bušilicama, pošto je upotreba dinamita u nacionalnom parku zabranjena.

Samo bušenje je u početku išlo izuzetno polako, ali je prilikom jednog svojih obilazaka ovog gradilišta, Antić istakao da je to stvar opreza i činjenice da iznad tunela prolazi put Novi Sad – Irig. Tada je naznačio da bi brzina bušenja trebalo da bude između dva i dva i po metra dnevno. Kako se buši istovremeno na četiri mesta, to je značilo da bi dnevno tunel trebalo da "raste" desetak metara. Tim tempom, biće potrebno do dve i po godine da se probije tunel kroz Frušku goru.

Na, ako smemo tako da je nazovemo, „delti" Rokovog potoka na njegovom ušću u Dunav privremeni čelični mostovi s kojih će se graditi budući most preko Dunava odavno su završeni. Na obali se pobijaju šipovi i betoniraju stubovi prilaznih rampi mostu, a posmatrajući iz daleka , čini se da se radi i na glavnim stubovima mosta u Dunavu.


Izazovna deonica

- Deonica od Novog Sada do Rume je veoma izazovna, ima 89 potpornih zidova, 47 mostova, 11 petlji. To je jedna važna saobraćajnica, a svako ko je išao preko Fruške gore zna koliko je opterećena ne samo automobilima, nego i kamionima - istakao je nedavno ministar građevine Goran Vesić.

Kako je dodao, izgradnjom Fruškogorskog koridora biće sačuvana Fruška gora, to će biti značajan doprinos zaštiti životne sredine.


Na bačkoj strani budućeg mosta ima više aktivnosti. U daljini se vidi mobilna betonjerka, podignuto je nekoliko stubova na koji će ležati pristupni putevi mostu, vire iz vode armature koje će uskoro prekriti beton stubova postavljenih u forlandu, odnosno suvom koritu Dunava.

Sam Fruškogorski koridor, planiran kao brza saobraćajnica sa po dve saobraćajne trake po smeru, trebalo bi da bude završen do proleća 2025. godine. Sa svojih 47,7 kilometara trebalo bi da obavi više stvari: da osigura i ubrza saobraćaj između Novog Sada i Rume, oslobodi šume NP „Fruška gora" i ulice Iriga saobraćaja u vidu 900 kamiona i 10.000 drugih vozila po danu, dok bi na teritoriji Novog Sada imao ulogu južne i istočne obilaznice, izmeštajući teški teretni saobraćaj sa Salajke i Podbare. Kako počinje ukrštanjem sa putem Novi Sad - Zrenjanin kod Kaća, ima i vezu sa auto-putem E-75, a završava se obilaznicom oko Rume i izlazima na auto-puteve Beograd-Zagreb i Ruma-Šabac, trebalo bi i da obezbedi vezu Vojvodine i zapadne Srbije, te da olakša vezu sa Rumunijom i Bosnom i Hercegovinom. 

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Gradonačelnik Đurić: PROJEKTI KORIDOR, MOST I „ČISTA SRBIJA“ TEKU PO PLANU    

Gradonačelnik Đurić: PROJEKTI KORIDOR, MOST I „ČISTA SRBIJA“ TEKU PO PLANU    

05.06.2023. 14:30 14:54