Kao iz italijanskih restorana KARBONARA od samo ČETIRI SASTOJKA
Karbonara je jedan od najpoznatijih pasti u italijanskoj kuhinji, a takođe je i jedna od najbržih za pripremu.
Svoj savremeni oblik i ime jelo je dobilo sredinom 20. veka. Obično se od sireva koriste pekorino, parmezan ili kombinacija ova dva. Najčešća testenina su špagete, ali se koriste i fetučini, rigatoni ili bukatini. Za mesnu komponentu uglavnom ide pančeta.
Sastojci:
4 jajeta
200 g pekorino sira
150g pančete
200 g špageta
Priprema:
U činiji umutiti 4 jajeta.
Narendati sir i dodati ga jajima, pa sve dobro promešati.
Pančetu seći na tanke štapiće.
Uključiti ringlu na nižu temperaturu i u hladan tiganj dodati pančetu, pa je dinstati na laganoj vatri.
U veliku šerpu sipati vodu i dodati kasiku soli. Kada voda proključa dodati špagete. Kad se panceta prodinstala i dobila lepu boju u nju dodati proceđene spagete.
Prelivu od jaja i sira dodati jednu kutlaču vode u kojoj su se kuvale špagete, dosta bibera i dobro promešati. Takođe dodati malo vode od spageta i u tiganj. Nakon toga smanjiti ringlu na najslabije i dodati preliv.
Dobro mešati na sasvim laganoj vatri da se ne jaja ne pretvore u kajganu. Kada dobijete kremastu smesu skinuti sa vatre i servirati!