Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Voditelj UNA televizije DUŠAN IVKOVIĆ otkriva šta se krije iza čitanja VESTI: Adrenalin ume DOBRO DA VOZI!

22.07.2023. 16:00 16:10
Piše:
Foto: Promo/UNA TV

Po godinama mlad, a po radnom stažu već dobrano iskusan novinar Dušan Ivković novo je pojačanje Una televizije na kojoj odnedavno radi kao prezenter emisija „Una vesti” i „Una dan”.

Medijski „život” započeo je pre deset godina na Radiju S4, a ostvario se i kao novinar Blica, gde je „pekao zanat” prelazeći različite rubrike i tako upoznao razne grane novinarstva. To mu je i otvorilo put ka drugim eminentnim pisanim medijima u Srbiji, da bi 2021. godine postao deo tima jutarnjeg programa „Probudi se” televizije Nova S na kojoj je, takođe, radio i kao voditelj i prezenter. Ovaj „večiti dečak nemirnog duha” danas saopštava najvažnije i najnovije informacije iz zemlje i sveta na Una televiziji, a kako kaže,  formati u kojima se našao, razlikuju se od ostalih svojom dinamičnošću, neposrednošću i tačnošću.

– Za „Una vesti”, koje predstavljaju kratak pregled najbitnijih događaja, pronalazimo samu srž informacija koje su, kako procenimo, od najveće važnosti za naše gledaoce. Tu svakako spadaju najbitnije vesti iz društveno-političkog života međutim i brojne servisne informacije od kojih publika direktno može da ima koristi. Kada je reč o „Una danu” na taj dnevnik gledam kao na prijateljski razgovor između nas i publike. Svakako se bavimo gorućim temama i pitanjima, međutim i onima koja mogu da unesu vedrinu i pozitivnu energiju svima koji ih gledaju – priča za Dnevnikov TV magazin Dušan Ivković i dodaje da obe emisije krasi brzina kojom donose tačne informacije. – Naša publika može da se osloni da će sve što je važno pravovremeno stići do njih i da će uz nas biti među prvima informisani.

Uspeh nekih naših malih genijalaca mi izmami osmeh. Izmami mi osmeh i kada kao društvo uspemo da obezbedimo sredstva i omogućimo nekom detetu lečenje i uslove za bolji i zdraviji život.

U etru emocije po strani

Kako je tokom deset godina profesionalnog rada proveo radeći u različitim rubrikama, a deo tog vremena i u crnoj hronici, imao je priliku da se „nagleda svačega”, pa mu je danas retko koja vest teška za čitanje. Međutim, zbog tragedija, koje su se našem društvu dogodile početkom maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i selima oko Mladenovca, u kojima su deca i mladi izgubili živote, ipak je imao knedlu u grlu i definitivno su to, kako kaže, bile vesti koje je najteže saopštavao javnosti.

– Kada prezentujete vesti, emocije se ostavljaju po strani. Međutim u ovim situacijama bilo mi je zaista teško da ih kontrolišem – priča nam Ivković i dodaje da su mu, takođe, mnoge teme o kojima je „progovarao” kroz male ekrane, ipak, izmamile osmeh na lice. – Uspeh nekih naših malih genijalaca mi izmami osmeh. Izmami mi osmeh i kada kao društvo uspemo da obezbedimo sredstva i omogućimo nekom detetu lečenje i uslove za bolji i zdraviji život. Izmami mi osmeh kreativnost ljudi, obzirnost i empatija. Sa druge strane, generalno sam čovek vedrog duha tako da nije preterano teško izmamiti mi osmeh.

Godine nisu merilo

Budući da je Dušan rođen 1990. godine, te da je jedan od najmlađih prezentera vesti u Srbiji, upitali smo ga da li je jednom mladom čoveku teško da stekne autoritet i saopštava javnosti najvažnije vesti, s obzirom na to da su takve pozicije, najčešće, ne i uvek, namenjene starijim kolegama.

– Slažem se da jeste ustanovljeno takvo mišljenje, međutim, ne slažem se sa njim. Ukoliko ste sigurni u sebe i u to šta i kako radite, u bilo kojoj zapravo branši, pa i ovoj, godine ne mislim da bi trebalo da predstavljaju bilo kakvo merilo. Svakako, kolege sa dužim stažom iliti kilometražom, kako volimo da kažemo, jesu uzor, od njih mi mlađi učimo – objašnjava Dušan Ivković. – Svojom sigurnošću, poznavanjem tema o kojima govorite, kao i tačnošću, makar kada je reč o prezentovanju vesti, stičete i autoritet i kredibilitet, a to je nešto što publika i te kako ume da prepozna. 


Razbijamo klasičan odnos

Naš sagovornik napominje da je u vreme kada mediji niču kao iz vode, kada se plasiraju neretko neproverene informacije, kada se juri za senzacionalizmom, srećan i zadovoljan što radi na emisijama i u kući sa zdravim pristupom i razmišljanjem.

– Ponavljam - neposrednim, ali, opet, ozbiljnim načinom rada pokušavamo da razbijemo klasičan odnos medij - publika, već gradimo prijateljski odnos i poverenje – kaže Dušan Ivković.


Vedar duh iza kulisa

Kako kaže novinar i prezenter vesti na Una televiziji, svaki dan u medijima mu donosi nešto novo, pa se tako naš sagovornik konstantno iznenađuje šta se sve krije iza kulisa čitanja vesti.

– Prvenstveno, jedan dobar i uigran tim ljudi koji gaje međusobno poverenje i koji predstavljaju oslonac jedni drugima čini vesti. Dešavaju se stresne situacije, nedostatak vremena, neplanirane okolnosti i problemi, zbog toga je nužno imati dobre ljude oko sebe jer se tako sve nepredviđene situacije znatno lakše rešavaju – ističe Ivković i dodaje da se u svemu tome krije dosta zanimljivih stvari, međusobnih bisera, dobrog humora i zaraznog smeha.

Upravo jedan od takvih zabavnih trenutaka skoro mu se dogodio kada je družeći se i pričajući sa kolegama u redakciji zaboravio na vreme pa je, kada je njegova emisija kretala u etar, morao da otrči do studija kako bi stigao da se uključi uživo u program.

– Svaku situaciju i svaku priliku koristim kako bih se oraspoložio, ali i kako bih oraspoložio i ljude oko sebe. Nekada tako, kao u tom slučaju, čini mi se da smo tu pevali nešto, izgubim pojam o vremenu i onda se dešava da moram da pojurim do studija. Sve to ima neku svoju draž, na kraju krajeva ovo je dinamičan posao – zaključuje Dušan Ivković. – Adrenalin neki put može da bude i saveznik, nekada ume dobro da „vozi” tako da nije uvek nužno suzbijati ga. Ipak, kada se kamera upali sva neozbiljnost ostaje po strani, u fokusu su samo vesti i ono šta stiže do publike.

Vladimir Bijelić

 

Autor:
Pošaljite komentar
VODITELJKA MILIJANA MIĆUNOVIĆ Vraćamo osmeh, dosta je crne hronike!

VODITELJKA MILIJANA MIĆUNOVIĆ Vraćamo osmeh, dosta je crne hronike!

05.06.2023. 13:09 13:12
VODITELJKA JASNA ĐUROVIĆ Nisam daleka ljudima

VODITELJKA JASNA ĐUROVIĆ Nisam daleka ljudima

18.03.2023. 16:28 16:30