Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U FUKUOKI: Srbija posle peteraca savladala Crnu Goru, U OSMINI FINALA SA JAPANOM

21.07.2023. 07:28 13:25
Piše:
Foto: VSS/Orange Pictures

Vaterpolisti Srbije uspeli su posle drame i peteraca sa 17:15 da savladaju Crnu Goru u trećem kolu D grupe na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. U regularnom delu utakmice bilo je 13:13.

"Delfini" su tako izborili prolaz u osminu finala sa drugog mesta na tabeli. Srbija će u osmini finala (nedelja, 11.30) igrati sa Japanom, koji je u C grupi izgubio od Hrvatske sa 17:12. Crnogorci će na megdan Hrvatima. Pobednik duela Srbija - Japan će u četvrtfinalu igrati sa reprezentacijom Italije, 25. jula od 10.30 časova.

Izabranici Uroša Stevanovića su katastrofalno počeli duel sa Crnogorcima, gubili su 5:0, čitav susret jurili rezultat i na polovini četvrte deonice uspeli da konačno stignu do izjednačenja i preokreta, ali je rival uspeo da izbori peterce. A u penal lutriji više koncentracije imali su srpski vaterpolisti. Tražili su se naši igrači u prvom poluvremenu, selektor Stevanović je pokušavao na sve načine da ih prodrma, menjao je i golmane, da bi u drugom poluvremenu stvari polako počele da dolaze na svoje mesto, a na golu je sve bolji bio Mišović koji je branio do kraja regularnog dela meča. Kod Crnogoraca veliku zaslugu imao je odlični golman Petar Tešanović sa čak 14 odbrana u regularnom delu susreta. Utakmica je pokazala mentalnu snagu srpskog tima koji je iz ponora došao u situaciju da pobedi i takvu šansu nije propustio. Blistao je Đorđe Vučinić, u najboljoj partiji za nacionalni tim, vrhunski je odigrao kapiten Nikola Jakšić, te mladi golman Mišović. Ali, na kraju svi igrači zaslužuju pohvale jer nisu posustali kada je protivnik imao veliku prednost.

A počelo je katastrofalno. Crna Gora je u preko Aljoše Mačića, Vasilija Radovića i Đura Radovića brzo pobegla na 3:0. Srbija je na startu utakmice imala velikih problema i u odbrani i u napadu. Ubrzo su Kanstantin Averka i Dušan Matković doneli Crnoj Gori prednost od 5:0. Tek tada kao da se probudila Srbija, Nikola Jakšić i Đorđe Vučinić su smanjili na 2:5, Uroš Čučković je pogodio za 6:2, a konačan rezultat prve deonice postavio je Nemanja Ubović – 3:6. Uspeo je odlični Vučinić početkom druge četvrtine da smanji na dva ralike (4:6), a onda je Branislav Mitrović odbranio peterac Đuri Radoviću i činilo se da je Srbija konačno uhvatila priključak. Ali, ubrzo je Crna Gora ponovo otišla na "plus četiri" (8:4) golovima Alekse Ukropine i Dušana Matkovića. Srbija se nije predavala, pa je na 5:8 smanjio Nikola Jakšić iz peterca, a onda je sa dva gola u finišu prvog poluvremena Vučinić doveo naš tim na "minus jedan" (7:8).

No, i dalje nije uspevala Srbija da dođe do izjednačenja. Nisu se dali Crnogorci, Vasilije Radović, i Averka doneli su im ponovo opipljivu prednost (10:7). Srbiju je u igri držao Vučinić i sa nova dva gola vratio na "minus jedan" (9:10). Ali, je Matković pred poslednju deonicu vratio na dva razlike. Videlo se da Srbija ima igru u rukama i da se vratila posle lošeg starta. Dramu je najavio Strahinja Rašović koji je pogodio za 10:11, a već u sledećem napadu na drugoj strani Miroslav Perković je šraubom zatresao mrežu – 12:10. Zatim je Radomir Drašović realizovao peterac za 11:12, a Srbija je stigla do izjednačenja u preko Save Ranđelovića (12:12). Na nešto više od 60 sekundi pre kraja, Srbija je prvi put povela, a strelac je bio Marko Radulović (13:12). Imali su "delfini" priliku i da reše sve u regularnom delu, ali nisu iskoristili napad, pa je na drugoj strani stigla kazna, jer je Ukropina na 19 sekundi pre kraja izjednačio na 13:13. Poslednji napad Srbije preko Radulovića osujetio je odlični Tešanović na golu Crne Gore.

Usledio je penal rulet. Srpski sleketor Stevanović tada je odlučio da na gol vrati iskusnog Mitrovića što se isplatilo. Drašović je bio siguran, kao i Perković na drugoj strani. Precizan je bio Radulović, Đuro Radović je pogodio prečku. Vučinić je bio miran, Vidović je zatresao mrežu. Jakšić je bio bio siguran, a Mitrović je odbranio peterac Matkoviću.

G. Malenović

Srbija - Crna Gora 17:15 (3:6, 4:2, 2:3, 4:2 - 4:2)

FUKUOKA: Bazen Marina Mesi, gledalaca: 400, sudije: Aleksandresku (Rumunija) i Spiritosanto (SAD). Igrač više: Srbija 7 (6), Crna Gora 9 (4). Peterci: Srbija 2 (2), Crna Gora 1 (0).

SRBIJA: Mišović (7 odbrana), Radulović 1, Rašović 1, Ranđelović 1, Lazić, Milojević, Drašović 1, Jakšić 3, Janković, Ubović 1, Vučinić 5, Martinović, Mitrović (2 odbrane).

CRNA GORA: Andrić, Mačić 1, Perković 1, Averka 2, Čučković 1, Popović, Vidović, Đ. Radović 1, Ukropina 2, Spaić, Matković 3, V. Radović 2, Tešanović (14 odbrana).

Autor:
Pošaljite komentar
SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U FUKUOKI: Srbi potopili Južnoafrikance

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU U FUKUOKI: Srbi potopili Južnoafrikance

19.07.2023. 10:30 10:52