DA LI UNOSITI HLADNU VODU TOKOM LETA Nutricionistkinja upozorava: To ŠOKIRA želudac, sokovi vam daju lažnu energiju
Naučno je dokazano da tokom leta ljudi jedu manje količine hrane, kao i da unose laganije namirnice. Nutricionistkinja Milka Raičević istakla je danas za Pink televiziju savete o letnjoj ishrani, kao i koje namirnice je dobro što više iskoristiti.
-Sladoled možete napraviti i od soka, koji se samo sipa u kalupe i zamrzne. Neka to budu namirnice koje su slatke, na prvom mestu voće i povrće, s obzirom da je lubenica povrće. Dinja je manje kalorijske vrednosti, a ono što je najbitnije da srž dinje, koju bacamo, stavite u blender, lepo izmiksajte, procedite i imate izuzetno zdrav napitak. Žene mogu dodati mekinje, neko i kukuruzno brašno, i napravite sebi jednu zdravu masku- savetovala je nutricionistkinja.
Raičević ističe da se letnje salate mogu napraviti i od namirnica visoko vrednih proteina- boranije, pasulja, grašak, koji se obare, iscede i u njih se dodaju beli luk, maslinovo ulje ili limun.
-Sada se može dati prednost žitaricama, koje se skuvaju i to je podloga za čuveni musli. Tokom leta doručak može da bude i parče proje ili gibanice, ali spremljene kod kuće, kao i riba. Za ručak možete uzeti i instant supu, kao što je paradajz čorba, jer nam svima treba likopena. Potenciram na tečnosti. Hleb ima mnogo kvasca i aditiva, a kuvani krompir ima i C vitamin, pa je uvek bolji izbor. Najbolji je crveni krompir. Hranu treba mnogo žvakati kako bi organizam manje vario. Ne pijte hladnu vodu isključivo, pogotovo ne na suncu. To šokira želudac. Bilo bi dobro da napolju imate peškir natopljen vodom koji će vas hladiti. Kada unosite sokove, unosite lažnu energiju u organizam, sve mora da bude prirodno. Kafa ostaje u bubrezima 48 sati, a da bismo je izbacili moramo da pijemo dovoljno tečnosti. Čajedvi su ti koji će nam pomoći da se preznojavamo.
Pink/Dnevnik