Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STIGAO ODGOVOR IZ KREMLJA Rusija obustavlja učešće u sporazumu o IZVOZU ŽITA Crnim morem

17.07.2023. 12:18 12:24
Piše:
Foto: Tanjug (Investigative Committee of Russia via AP)

MOSKVA: Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, poručeno je iz Kremlja i navedeno da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

Danas su prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Ruske Federacije ranije rekao, rok je 17. jul. Nažalost, deo koji se odnosi na Rusiju, crnomorski sporazumi do sada nisu sprovedeni. Stoga je njegovo dejstvo prestalo'', rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da će se Rusija ''odmah vratiti implementaciji ovog sporazuma čim bude ispunjen ruski deo sporazuma'', prenosi RIA.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Rusija u ponedeljak obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o ovoj odluci.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin, u razgovoru sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafozom, rekao da nisu ispunjene obaveze da se otklone prepreke izvozu ruske hrane i đubriva, i istakao da glavni cilj sporazuma, a to je snabdevanje žitom zemalja suočeni sa nestašicom hrane, uključujući i one na afričkom kontinentu, nije realizovan.

Sporazum Kijeva i Moskve, kojim su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, imao je za cilj da ublaži globalnu krizu sa hranom tako što će omogućiti da se ukrajinsko žito blokirano sukobom između Rusije i Ukrajine bezbedno izvozi Crnim morem.

Sporazum je produžen nekoliko puta, a istekao je danas, nakon što je Rusija mesecima unazad poručivala da uslovi za produženje sporazuma nisu ispunjeni.

Peskov: Nije bilo razgovora o dodatnim merama bezbednosti

Nije bilo razgovora o dodatnim bezbednosnim merama na Krimu nakon ''terorističkog napada'' na Krimski most, iako se mere ''stalno doteruju'', izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naveo da je Krim ''dodatno opterećen turistima'', da postoje redovi do inspekcijskih punktova, da je, u tom kontekstu, najvažnije osigurati bezbednost, i da se o tome najčešće govorilo na sastancima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS.

Znamo uzrok vanrednog stanja na Krimskom mostu, znamo ko stoji iza ovog terorističkog napada. To će od svih nas zahtevati pribranost, kao i dodatne mere, dodatni rad, rekao je Peskov i dodao da sve relevantne ruske agencije rade na sprečavanju terorističkih napada, kao ida su vlasti svesne ''podmukle prirode kijevskog režima''.

Danas je kijevski režim ubio mladu porodicu: roditelje jedne devojčice. Ona je ranjena na Krimskom mostu. I o tome je potrebno pričati da bi svi čuli. Sve je to počinio kijevski režim. U međuvremenu, svi ćemo raditi, biti budni i na oprezu kako bismo sprečili ponavljanje ovakvih tragedija, rekao je portparol ruskog predsednika.

Medvedev: Teroristi razumeju samo jezik sile, treba im dići kuće u vazduh

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da iskustvo, kako domaće, tako i svetsko, pokazuje da je "nemoguće boriti se protiv terorista međunarodnim sankcijama, zastrašivanjem i da oni razumeju samo jezik sile".

Zato je potrebno dići u vazduh kuće terorista i kuće njihovih rođaka, tražiti i eliminisati njihove saučesnike, napuštajući besmislenu ideju suđenja protiv njih. Ali najvažnije je uništiti najviše rukovodstvo terorističkih formacija, u kakvim god pukotinama se kriju ti insekti. Teško je, ali je izvodljivo, naveo je Medvedev na Telegramu, prenose RIA Novosti.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da ukrajinske vlasti "sada teroristički napad na Krimski most predstavljaju kao nacionalno dostignuće".

Pokušavaju da prikriju sopstvene neuspehe udarima na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, naveo je na Telegramu vršilac dužnosti šefa DNR.

Rano jutros, u napadu za koji ruska strana optužuje ukrajinsku, pogođen je Krimski most, što se može videti na snimcima lokalnih krimskih televizija, ali i na društvenim mrežama.

Neimenovana devojčica je ranjena, dok su njeni roditelji ubijeni.

Jedan deo mosta, tačnije, ploča jedne strane puta na mostu je pogođena i nagnuta je na dole, ali nije srušena.   

Autor:
Pošaljite komentar
INCIDENT NA KRIMSKOM MOSTU Čula se eksplozija, poginuo bračni par, dete teže povređeno

INCIDENT NA KRIMSKOM MOSTU Čula se eksplozija, poginuo bračni par, dete teže povređeno

17.07.2023. 08:02 08:13