VREMEŠNI SUPRUŽNICI Eržebet i Janoš Šetet UČESNICI SVIH MANIFESTACIJA u Mužlji
MUŽLJA: Supružnici Eržebet i Janoš Šetet najstariji su učesnici svih manifestacija koje se organizuju u zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja. U poznu jesen tu su da dočaraju tradiciju nekadašnjih pastira, a početkom leta da podsete kako se nekad kosilo žito.
Janoš je prevalio osamdesetu, a Eržebet joj se približila. Ipak, godine nisu prepreka da se uključe u aktivnosti koje imaju za cilj da od zaborava sačuvaju običaje i tradiciju s ovdašnjih prostora. Janoš je na poslednjim, jubilarnim četrdesetim „Žetelačkim danima“, manifestaciji koja nastavlja višedecenijsku tradiciju ručnog košenja žita, učestvovao od početka. Kaže da mu prve godine nije bilo lako.
-Trudio sam se da ispadne dobro. Pamtim da sam se jako znojio, ali na kraju je ispalo kako treba. Sada ne mogu da kosim, no mogu da sakupljam za kosačem. Pa kad nađemo kosca, ja se priključim - priča vremešni Janoš Šetet.
Eržebet je zadužena za pripremu starinskog doručka.
-Taj doručak je nekada bio jednostavan. Hleb, slanina i šunka, ko je imao. A ko nije, jeo je hleba i masti. Crni i beli luk obavezno, krastavci ukiseljeni na suncu. Vremenom su se na trpezu dodavala kuvana jaja, bareni krompir, štrudle, pohovano meso – kazuje Eržebet Šetet i dodaje da nije bilo lako kositi ako doručkuješ samo hleba i masti, pogotovo ako žetva traje nedelju dana.
Eržebet i Janoš kažu uglas da im je sve teže da učestvuju u ovakvim manifestacijama, ali onda skupe snage, jer mora neko da sačuva tradiciju i preda je mlađima. Nadaju se da bi to mogli biti i njihovi unuci, koji su došli da podrže dedu i babu na nedavnoj manifestaciji „Žetelački dani“, a ponešto i da nauče.
Ž. B.