Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STIGLE PRVE LUBENICE I DINJE: Uvezene mahom iz Grčke, ali slatke kao domaće

20.06.2023. 08:58 09:14
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Sunčano i toplo vreme ove godine je prilično zakasnilo, ali to nije sprečilo vesnice letnjih temperatura – lubenice i dinje da se već nađu na tezgama pijaca, piljanica i marketa.

Sezona prodaje ovih ukusnih, osvežavajućih povrćki kod nas je počela pre nekoliko sedmica. Shodno tome, trgovci, još uvek nepoverljivim mušterijama, pružaju mogućnost da uzmu samo polovinu ili četvrtinu proizvoda, kako bi se uverili u njihov kvalitet.

Prema rečima prodavačice u jednoj od novosadskih piljarnica, još nije došlo vreme za domaće lubenice. Kiša im je, kako kaže, pomogla da porastu, ali za potpuno sazrevanje potrebno je mnogo više sunca, te ako ih vreme posluži, berba će početi krajem meseca.

– Čim kod nas sine prvo sunce, stiže nam lubenica iz Maroka, po ukusu približna domaćoj – rekla je trgovkinja. – Nakon toga ih uvozimo i iz Grčke. Kod nas je trenutno samo ona u ponudi i staje 150 dinara po kilogramu. Ukus ove lubenice najsličniji je našima. Veoma su slatke i sočne, te se zadovoljne mušterije uvek vrate po još jednu. Postoji i opcija da se uvezu iz Albanije. U tom slučaju su jeftinije, ali i bezukusne, pa ih mi uopšte ne nabavljamo. Svaki potrošač prema ceni može da zaključi odakle stiže i kakvog je kvaliteta ovaj proizvod. Dinje su domaće, uzgajane u plastenicima i koštaju 350 dinara po kilogramu.


DA LI STE PROBALI OVOGODIŠNJE LUBENICE?

Saša Nešić, prodavac:

– Prošle sedmice sam prvi put probao ovogodišnju lubenicu, a ova danas je druga. Mislim da je vrlo dobrog ukusa, s obzirom na to da je sezona tek počela.

Redovno kupujem voće u piljarnici kod zgrade, a cenu uopšte ne gledam. Bitan mi je kvalitet.

Katica Milić, penzionerka:

– Pre dve nedelje sin mi je kupio prvu lubenicu na Futoškoj pijaci, pa sam ja došla na isto mesto, jer mi se baš svidela. Kada kupujem voće, kupim pomalo, pola kilograma trešnje, polovinu manje lubenice i onda mnogo i ne platim.

A bolje je da je i malo skuplja, a da je slatka.

Vera Leburić, penzionerka:

– Pre neki dan sam kupila lubenicu u marketu i bila je dobra. Čini mi se da je koštala oko 100 dinara. Ćerka mi kaže da je pre neki dan pazarila na Limanskoj pijaci i bila je zadovoljna.

Dinju sam probala i pre lubenice. Isto iz marketa. Ona mi se, iskreno, nije svidela.

Zagorka Ivanišević, domaćica:

– Pre dve nedelje sam probala prvu lubenicu. Kupila sam je u marketu. Nije bila nešto preterano slatka, ali za početak može da prođe. Dinju još uvek nisam kupovala.

Nju ne volim toliko. Cene su visoke, ali uvek bude tako na početku sezone.


Sveže crvena i zelena prekrile su svega jednu tezgu na najpopularnijoj novosadskoj pijaci, dok su se zrele dinje šarenile na nekoliko pijačnih štandova, mameći mirisom radoznale kupce. Skromna ponuda nije sprečila potrošače da se svako malo zaustave, pogledaju, popričaju sa ljubaznim trgovcem i na kraju pazare makar četvrt svežeg zadovoljstva, davši mu priliku da se dobro pokaže na samom početku sezone. Većina tih prodajnih mesta nudi ovo povrće, uvezeno iz Grčke. Cene lubenica se gotovo svuda kreću od 110 do 150 dinara, u zavisnosti od veličine, dok bi tokom pijačne kupovine za kilogram dinje trebalo izdvojiti od 200 do 350 dinara.

Tekst i foto: D. Klašnja

Piše:
Pošaljite komentar