Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKSKLUZIVNO Mlada NADA SAMPDORIJE TRENIRA U NOVOM SADU sa prvotimcima Vojvodine

19.06.2023. 15:16 15:20
Piše:
Foto: FK Vojvodina

Odmah po završetku prvenstva u italijanskoj Seriji A igrač Vojvodine, na pozajmici u Sampdoriji, 18-godišnji Mihailo Ivanović stigao je u Novi Sad.

Još pod utiskom svog debija protiv Napolija u seniorskom sastavu slavnog italijanskog kluba, u poslednjem prvenstvenom kolu, Ivanović se s poštovanjem osvrnuo na momenat u 87. minutu kada mu je mesto u sastavu prepustio slavni italijanski reprezentativac, kapiten tima Fabio Kvaljarela.

- Meni je u Đenovi bilo fantastično, sve bih dao da ostanem tamo. Jezik sam naučio, svi su me prihvatili kao svog, zadovoljan sam prijemom i ulogom u Sampdorijinom timu koji se takmiči u Primaveri (igrači do 19 godina). Dočekao sam i da zaigram u seniorskom sastavu što mi je pouzdan znak šta o meni misle u klubu, kao i da na mene računaju u budućnosti. Sada sam ovde, odmorio sam u krugu porodice, stigao sam i do crnogorskog primorja nekoliko dana... U toku su lekarski pregledi, svi rezultati su odlični. Sampdorija je dozvolila da treniram sa Vojvodinom, tako da počinjem odmah jer Vojvodina upravo počinje pripreme za narednu sezonu. Naravno, ako me prime u društvo – uz osmeh je svoj boravak u rodnom gradu prokomentarisao Ivanović.

Na dva tasa istih terazija razapet je sada novosadski tinejdžer Mihailo Ivanović, pred kojim je blistava fudbalska karijera, ali i odluka koja ne zavisi samo od njega i njegove želje „kome bi se privoleo carstvu“

Sampdorija se oprostila od elite kao poslednjeplasirani tim sa samo tri pobede u 38 utakmica, Dejan Stanković podneso je ostavku na mesto trenera, a 40-godišnji kapiten tima Kvaljarela završio je karijeru. U 722 klupska meča (Torino, Fiorentina, Juventus, Askoli, Samdoria, Udineze i Napoli) postigao je 235 golova, od toga u Sampdoriji, u dva mandata, na 276 utakmica, u listu strelaca upisao se 102 puta. Dodamo li tome i 28 nastupa u italijanskoj reprezentaciji i učinak od devet golova dobićemo profil fudbalera čija je vrednost na fudbalskoj pijaci pre 15 godina dostizala 20 miliona evra. Za svog naslednika lično je odabrao duplo (i još dve godine pride) mlađeg Novosađanina.

- Veliku mi je čast Fabio ukazao na svom oproštaju od aktivno igranja – kaže mladi fudbaler. – On karijeru završava, a meni karijera tek počinje. Bio sam srećan što sam debitovao, a presrećan što me je legendarni igrač promovisao u svog naslednika. Tako se poklopilo. Istog dana i moj veliki fudbalski uzor Ibrahimović je završio karijeru.


Sastanak sa Krtolicom

Čim je stigao u Novi Sad Ivanović je sa najbližima prebirao po netom završenoj sezoni u kojoj je ostvario znatan deo dečačkih snova, jurcajući za loptom na terenima FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, pod stručnim nazorom svog tadašnjeg učitelja Nemanje Nena Krtolice, koji je u Ivanoviću prepoznao vrednost buduće fudbalske zvezde, razvijajući u njemu osobine kvalitetnog napadača i istinskog sportsmena. Naravno, sa Krtolicom se susreo među prvima.

- Neno je jako dobar čovek, predobar – svedoči Ivanović. – Najpre je on dobar čovek, a potom i odličan trener. S njim bih mogao dane da provodim i na terenu i izvan njega. Puno me je naučio dok sam bio u omladinskoj školi Vojvodine, sledio sam njegova uputstva, baš kao što i danas sledim njegove sugestije, kada je reč o mom napredovanju, bez obzira u kojoj sredini budem i za koji klub da nastupim. Za njega uvek imam i uvek ću imati vremena i za druženje i za razgovor.


Dok je Ivanović odmarao i uživao u domaćim specijalitetima baka Savine kuhinje, predsednik FK Vojvodina Dragoljub Zbiljić, prilikom potpisivanja ugovora sa Asmirom Kajevićem, naglasio je da mu je želja da Ivanovića vrati u okrilje matičnog kluba. Na odgovor o mogućnostima takvog sleda događaja nećemo da čekamo predugo. Za desetak dana, preciznije 30. juna, ističe ugovor o pozajmici Ivanovića Sampdoriji. Tim aktom precizirana je obaveza Italijana da na račun Vojvodine uplate preostali deo iznosa do milion evra, u osnosu na petinu sume uplaćene pre 11 meseci.

- Ništa još ne znam – iskren je Ivanović. – Različite su opcije u igri. Nije u pitanju samo moja želja, postoji ugovor između dva kluba, koji definiše obaveze do 30. juna. Šta će biti i kako će se sve završiti znaćemo za nekoliko dana. U Italiji su pravila jasna, kada je reč o odnosima i obavezama na relaciji klub-igrač. Sampdorija bi, u skladu sa ugovorm, trebalo da Vojvodini uplati preostali deo novca. Međutim, pre toga klub mora da ispuni sve finansijske obaveze prema svima koji su zaposleni u klubu. Ne samo prema igračima, nego i prema zaposlenima u administraciji kluba, čuvarima, spremačicama, bukvalno sva potraživanja moraju da budu ispeglana i tek tada dolazi na red to što je meni na prvom mestu.

Ivanović je u 30 utakmica Primavere 1 postigao šest golova i pet puta je asistirao saigračima prilikom postizanja gola, da bi u poslednjem kolu Serije A debitovao u seniorskom timu protiv Napolija.  Na osnovu statističkih podataka, ali i utiska o njegovom učinku u Primaveri, kako navodi sajt Sampnenjs, uprava Sampdorije je voljna da ispuni sve stavke ugovora i da srpskog omladinskog reprezentativca zadrži u svojim redovima. Prvi čovek Novosađana, međutim, spreman je da Ivanovićevu vrednost i njegovu moguću ulogu u špicu novosadskog napada pretpostavi zaradi koja nije za potcenjivanje. Na dva tasa istih terazija razapet je sada novosadski tinejdžer pred kojim je blistava fudbalska karijera, ali i odluka koja ne zavisi samo od njega i njegove želje „kome bi se privoleo carstvu“.

L. Bakmaz

 

Autor:
Pošaljite komentar