Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Do kraja leta u Čardi Harčaš vizitorski centar

02.06.2023. 11:42 11:50
Piše:
Foto: Opština Apatin

APATIN: Čarda „Harčaš” u Apatinu, bi nakon rekonstrukcije, trebalo da postane vizitorski centar, što će, kako se očekuje, umnogome uticati na turizam, pre svega ugostiteljstvo, proizvodnju, ali i druge privredne grane.

Prvu fazu radova finansirala je Opština Apatin, s oko 15 miliona dinara, dok je novac za nastavak rekonstrukcije i dogradnje čarde dobijen od Ministarstva turizma i omladine. 

Druga, završna faza, podrazumeva „fine” građevinske radove i ugradnju instalacija, a Opštinska uprava nedavno je za taj posao raspisala javnu nabavku, procenjene vrednosti 47,5 miliona dinara, bez PDV-a. Ponude na tender podnose se do 13. juna, pa bi imajući u vidu sve rokove, uključujući i period za uvođenje odabranih izvođača u posao, radovi mogli da počnu do kraja leta i trajaće tri meseca, tačnije 90 radnih dana. 

Objekat će biti podeljen na tri celine. Zamišljeno je da u prvom delu bude postavka koja će posetioce upoznati s bogatstvom Gornjeg Podunavlja i istorijom ribarstva na tom području, dok će u drugoj celini biti ugostiteljski sadržaji, s tim da će, kako je svojevremeno objašnjeno, fokus biti na brendiranju i upoznavanju gostiju sa specijalitetima tog kraja. Rekreativni i sportski sadržaji, kao i oni namenjeni najmlađim posetiocima nalaziće se u okolini čarde.


Zaštićena od visokog vodostaja

Završetkom čarde Harčaš, opština Apatin će dobiti prvi vizitorski centar na tom području, i centralno turističko mesto rezervata prirode Gornje Podunavlje. Čarda je na pet kilometara uzvodno od Apatina i u vlasništvu je Opštine, dok je Turistička organizacija Apatina korisnik. Smeštena je sa bezbednije strane visokog nasipa, koji štiti grad od visokog vodostaja Dunava. S druge strane nasipa je rukavac Dunava, poznat i danas kao veliko mrestilište somova i drugih riba. Čarda „Harčaš” privlačna je stranim i domaćim gostima, ali i pecarošima, rekreativcima i šetačima. Izgradnjom vizitorskog centra dobija se novi objekat, na samom obodu rezervata prirode, koji bi samim tim bio polazna stanica za obilazak rezervata i njegovu promociju. Time bi se pospešio, razvoj ali i unapredila turistička infrastruktura, dostupna javnosti, što ima za cilj unapređenje turističkog potencijala i turističke ponude opštine Apatin, objasnili su nadležni u dokumentaciji javne nabavke.


Prva faza rekonstrukcije, grubi građevinski radovi, počeli su krajem januara. To je podrazumevalo rušenja delova objekta, zidanje novih zidova i nadzidaka, izgradnju stepeništa i međuspratne tavanice, te izradu krova i ugradnju krovnih prozora, te novu kanalizaciju, ali i postavljanje gromobranskih intalacije.

 U drugoj, završnoj fazi planirana je gradnja bašte restorana, pristupnog puta i parkinga, izrada fasade objekta, malterisanje svih unutrašnjih zidova, postavljanje izolacije, ugradnja spoljašnje i unutrašnje stolarije. Osim toga, predviđeni su i keramičarski, parketarski i radovi, a od instalacija bi trebalo izraditi vodovodnu i hidrantsku mrežu, kao i završti kanalizaciju, ali i ugraditi sisteme za grejanje i klimatizaciju. 

Nakon što rekonstrukcija bude okončana, čarda će imati 520 kvadratnih metara korisne površine, s tim da će donji deo objekta zadržati staru namenu (čarde-restorana). Zamišljeno je da se tu promovišu gastronomski specijaliteti, pogotovo rečni. Na spratu će biti izložbeni prostor - konferencijska sala, gde će biti predstavljena istorija i tradicija starih alasa, Dunava i Gornjeg Podunavlja. Tu će biti organizovani i sastanci, predavanja i konferencije za posetioce.

Pored velike terase uz objekat, predviđen je prostor gde će se, za potrebe restorana, kuvati riblji paprikaš, kao i mesto gde će izletnici i posetioci to moći i sami da urade. Od pratećih sadržaja planirano je i dečije igralište, kao i učionica na otvorenom, ali i, kako je u tenderskoj dokumentaciji objašnjeno, replika ulmske kutije, koja će ujedno biti i suvenirnica. 

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar