Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veliko interesovanje meštanki Budisave za besplatne preglede

24.04.2023. 10:21 10:25
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Meštanke Budisave i okolnih mesta imale su priliku da proteklog vikenda urade besplatni ultrazvučni pregled dojki i da se edukuju o pravilnoj tehnici samopregleda.

Ovoj akciji su se odazvale mnoge žene, tokom prvog dana zabeleženo ih je 84, dok je juče već u prvih pola sata red za čekanje bio dugačak nekoliko metara. Akcija se održala u okviru projekta „Budi hrabra” u organizaciji „Asocijacije za unapređenje zdravlja” uz podršku udruženja „Žena uz ženu” i Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada. Na pregled i edukaciju došle su i žene iz Kaća, Kovilja i Šangaja.

Predsednica Saveta Mesne zajednice „Budisava” Jasna  Daničić objasnila je da je ona zajedno sa ostalim članovima Saveta odlučila da pokrene inicijativu da se besplatni preventivni ultrazvučni pregled za žene starosti od 25 do 45 godina održi u Budisavi.

– Mi smo želeli da našim ženama, sugrađankama, kao i meštankama iz okolnih naselja omogućimo da na brz i efikasan način pregledaju dojke, s obzirom na to da su mnoge radno angažovane i vode brigu o porodici i možda nemaju vremena da se dovoljno posvete svom zdravlju – rekla je ona, dodajući da su stupili u kontakt sa predsednicom udruženja „Asocijacije za unapređenje zdravlja” kako bi napravili projekat koji je podržao Grad Novi Sad, tražeći da termin bude za vreme vikenda kako bi što više žena moglo da dođe.

Naša sagovornica posebno je istakla kako je prvi dan pregleda protekao jako dobro, te da nisu očekivali toliki odziv i zainteresovanost, više od 80 žena je pregledano, od toga je nekoliko njih, nažalost, upućeno na dalje analize i kontrole.

U subotu je akciju podržala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, gde je pojasnila da rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja od malignih bolesti i da je ova činjenica i više nego dovoljna da podigne svest ženama da odu na pregled, jer se kroz redovnu kontrolu i prevenciju može smanjiti stopa obolelih.

Odbornica Grada Novog Sada Sanja Draško navela je da je ovde došla kao sugrađanka, meštanka mesta pored i da MZ „Budisava” ima izuzetna zalaganja u svim društveno-korisnim aktivnostima. – Ovo je još jedna u nizu akcija u kojoj su iskazali svoj angažman i gde su se potrudili da uz podršku udruženja „Žena uz ženu” i organizacije „Budi hrabra” održe ultrazvučni pregled dojki u cilju prevencije od opake bolesti – rekla je ona, dodajući da je rak dojke među vodećim bolestima po broju smrtnosti kod žena, ukoliko se ne otkrije na vreme, te da svaki pregled može nekog spasiti.

– Za viked su se odazvale mnoge žene iz Budisave, Kaća i Kovilja i imale su priliku da utoliko provere i „umire” svoju savest i izbegnu liste čekanja i urade nešto dobro po svoje zdravlje, odnosno da preveniraju ozbiljnu bolest – kaže Sanja Draško, napominjući da je ovakva akcija prvi put održana u Budisavi, na inicijativu predsednice mesne zajednice Jasne Daničić koja društveno angažovana i trudi se da sve manifestacije, preglede i projekte poput ovih dođu u Budisavu.

Draginja Stojanović iz Kaća juče je prvi put došla na ultrazvučni pregled dojki i planira da u budućnosti redovno nastavi da ide na kontrole.

– Mnogo mi znači što imamo mogućnost da se pregledamo u okviru ovakvog dešavanja, bliže mi je i lakše, a drago mi je što je besplatno i ne čekam red predugo, a može spasiti nekome život – govori meštanka Kaća.

Ove nedelje i na platou ispred TC „Promenada” zainteresovane žene će imati priliku da svakog dana od 12 do 18 časova obave besplatan ultrazvučni pregled dojki.

N. Stanojčić

Autor:
Pošaljite komentar
Napreduju radovi na rekonstrukciji objekta MZ Budisava

Napreduju radovi na rekonstrukciji objekta MZ Budisava

05.04.2023. 17:03 19:42