Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vlada usvojila paket mera za Kosovo

15.04.2023. 13:11 13:12
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Vlada Srbije danas je usvojila paket mera koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije 13. aprila u Raški, a odredbe tog paketa su obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno posle sednice, Vladi Srbije je bilo važno da se, zbog posvećenosti boljem životu Srba na Kosovu i Metohiji, te mere usvoje što pre, pa je sednica zakazana u najkraćem roku.

Prva mera zaštite prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji Kosovo je da Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi Priština momentalno prekinula kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne registarske tablice Srbije.

U cilju zaštite tog neotuđivog ljudskog prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, neophodno je da Priština bez odlaganja postupi u skladu sa svim sporazumima iz dijaloga, ali i svim drugim relevantnim međunarodno-pravnim dokumentima, navodi se u saopštenju.

U tom smislu, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rešenja po ovom pitanju.

Vlada je navela da će u slučaju da Priština odbace kompromisno rešenje i nastavi da na Kosovu onemogućava slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Srbije, nadležni organi Srbije uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka.

"U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaje Priština preduzeti ciljane arbitrarne mere", ističe se u saopštenju

Kao druga mera navedeno je da je bezuslovno i hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko delovanje na Kosovu.

Priština je dužna da obezbedi da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju.

To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine, dodaje se u saopštenju.

Vlada Srbije traži od nadležnih međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na Kosovu da, u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, hitno preduzmu mere za zaštitu života i prava Srba i obezbede povlačenje albanskih policijskih snaga sa severa Kosova, gde brutalno terorišu mirne Srbe koji tu žive, piše u trećoj tački paketa mera.

U četvrtoj tački Vlada Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj Prištine da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, navodeći da takvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer Priština ovim putem nastoji da stvori situaciju u kojoj će dva odsto albanskog stanovništva na severu Kosova upravljati i odlučivati nad 98 odsto Srba koji tu žive.

Vlada je istakla da podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na Kosovu i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu.

Takođe, Vlada podržava i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa severa.

Srbija će preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mere, kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i pojačati mere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina, peta je tačka paket mera.

U tom cilju, Vlada Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama, navodi se u saopštenju.

Autor:
Pošaljite komentar