Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"Dnevnikov" putopis: Makarska rivijera - obala na kojoj čovek oživljava

08.04.2023. 16:29 16:32
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

MAKARSKA: Kada vas nakon depresivne zime i bezvoljne svakodnevice dočeka putešestvije na Jadran i to u aprilu, kad se priroda već dovoljno probudila da svojim mirisima i veselim bojama doziva turiste na kolektivno buđenje, pa još ako vas put odvede na Makarsku rivijeru, jednu od najlepših destinacija na ovoj obali, jasno je da raspoloženje mora da se popravi i da se čovek baš tu nadiše pozitivne energije i prikupi snagu za dalje obaveze u zagušenom vazduhu gradske vreve.

Miris borovine koja se spušta na plažu, pomešan sa slanom morskom vodom već sa obronaka stenovite planine Biokovo pozdravlja one koji svraćaju u Makarsku, samo srce Dalmacije, grad koji zbog svog položaja važi za najtopliji deo Hrvatske, a u to mogu da se uvere svi oni koji u njega svrate već sada, tokom proleća, kada sunce, iako temperature još uvek ne premašuju prosečnih 20 stepena, greje i srce i dušu.

Makarska rivijera, čije se plaže protežu između Brele na severu i naselja Gradac na jugu, slovi za najpopularniju turističku destinaciju na Jadranu, čiji doživljaj upotpunjuju i ostrva Hvar i Brač koja se ogledaju prekoputa. Na rivijeri se posebno izdvaja grad Makarska koji je i najposećenija destinacija turista iz celog sveta, a u njega se svraća ne samo zbog peščane i šljunkovite plaže duge 2 kilometra nego i zbog noćnog života, te raznolike turističke i ugostiteljske ponude. Lokalci se ovde najviše ponose domaćim maslinovim uljem, raznim specijalitetima iz mora poput slanih sardina, medom, sirom, suvim smokvama i rakijom s aromom bilja Biokova, pa ne treba zaobići neke od mnogobrojnih konoba u kojima će vas ugostiti srdačni meštani.

Premda sezona još uvek nije počela, u Makarskoj se već sada mogu sresti prvi turisti, ali i sportisti koji trčkaraju po dugačkom šetalištu ovog grada uz plažu uz zvuke neumornih talasa koji ljube makarski beli šljunak. Turisti voze bicikl, odlaze na planinarenje, jedre uz pomoć bure koja ovde neretko „udara”, a leti, kako čujemo, koriste blagodeti mora za jedrenje na dasci, paraglajding i ronjenje. Pošto je prilično mirno ovih dana, grad može da se upozna laganim hodom, da se zaviri u svaki njegov sokak, popije kafa bez čekanja na praznu stolicu u kafiću na rivi na kojoj su, u luci, usidreni manji brodovi, ali i oni koji se spremaju da otplove do Splita, Hvara, Brača ili obližnje Korčule. Za one koji vole da naprave dobar selfi tu je i statua Svetog Petra sa ključem raja u rukama, na istoimenom poluostrvu koji štiti Makarsku od otvorenog mora, a sa kojeg se pruža veličanstven pogled na centar grada sa starim delom u kojem su smeštene Crkva svetog Marka i Crkva svetog Filipa, ali i ostaci duge prošlosti, koji kriju tragove rimske, mletačke, osmanske, habsburške, ali i francuske vladavine.

Osim Makarske, neobilazna stanica svih koji svraćaju na njenu rivijeru jeste i mestašce Baška Voda, u kojem „sve odiše životom i snagom i gde sami čovek na umoru ponovo oživljava”, kako je svojevremeno opisao venecijanski medicinski stručnjak dr Antonio Angelo Frari. I danas je glavni razlog dolaska u Bašku Vodu, kako smo saznali, upravo idealna kombinacija čistog vazduha koji struji sa Biokova, a koji obogaćuju čestice morske soli, kao i mirisi aromatičnih i lekovitih biljaka koje ovde rastu, što pospešuje oporavak od bolesti i puni životne baterije. Rekli bismo i da je s razlogom nekoliko godina zaredom ovaj primorski gradić, koji presecaju kamene kućice, poneo najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj „Plavi cvijet” sa zlatnim znakom i to za najbolje uređeno turističko mesto na Jadranu, jer zaista odiše estetikom, čak i van sezone, pa sve deluje da je „pod konac”. Čak je i čuveni britanski list „Daily Mail” uvrstio plažu ovog mesta među 11 najlepših na Mediteranu. Ovaj grad ribarsku tradiciju davno je zamenio turizmom pa je daleko poznat po luksuznim hotelima, dugačkim belim šljunkovitim plažama, prirodnim lepotama, brojnim spomenicima kulture koji se oko njega kriju i otkrivaju tragove istorije iz perioda antičke kulture, ali i hotelima i bogatom gastro ponudom.


Nebeska šetnja nad morem

Biokovo, „planina s korenom u moru, a čelom u munjama”, koja se uzdiže nad Jadranom na 1.762 metra, prava je atrakcija za sve koji svraćaju u ovaj deo primorja. Neverovatan „Skywalk” koji „visi” na blizu 1.300 metara iznad Makarske i Tučepa, stakleni je vidikovac koji, izlazeći iz ruba litice, posetiocima nudi pravu avanturističku nebesku šetnju i nezaboravan pogled na more i obližnja ostrva, a kada je vreme pogodno, vidik puca čak do Italije. Stakleni plato pruža pogled i na blokovske stene Biokova i to iz ptičije perspektive, što budi blagu jezu kada nad njima koračate. Osim ove avanture, posetioce Biokova očekuju brojne pešačke i biciklističke ture, ali i centri u kojima se može saznati sve o bogatom biljnom i životinjskom svetu koji se ovde nastanio, ali i burnoj i ne tako davnoj istoriji.


Oni koji, pak, uživaju u miru i pravom odmoru ne treba da propuste letovanje u Tučepima, koje mnoge sa ovih prostora podseća na detinjstvo i hotel „Jadran” koji je bio simbol turizma ovog kraja i bivše Jugoslavije. Neodoljiva plaža ovog mesta proteže se na oko 4 kilometra i krasi je tirkizno plavo more u koje bi čovek i usred aprila uskočio da se rashladi. Mada je kupanje izostalo, ovde se, čak i uz dobar koktel i kafu, čovek nakratko okrepi na suncu u kafiću na obali, gledajući kako se pred njim odigrava prava mala ribarska bajka, koju bi najzanimljivije, verovatno, ispričali lokalci. Na jednoj strani ribar koji plete mrežu i sprema se da upali motor svog čamca, na drugoj lokalac koji uporno lovi, a odmah potom, naočigled svih prolaznika, čisti ribu, dok nad njim galeb klikće i veselo pokušava da ugrabi ulov, dok je prekoputa, u malom pristaništu, usidren brodić čiji kapetan poziva na poslednje ukrcavanje za Hvar. Tučepi su, inače, jedno od najstarijih naselja u ovom delu Dalmacije, koje je poznato  po bogatim maslinjacima i vinogradima koji se, poduprti kamenim zidovima, spuštaju niz biokovske padine gotovo do same obale. U kombinaciji sa borovima, koji su se iskrivili do same obale i tako stvaraju prirodni hlad kupačima, daju poseban šarm ovom mestu i ćakulaju o istoriji, kroz koju oni koji odluče da u Tučepima letuju, mogu da se „provozaju” putujući kroz mesta koja se nalaze u ovoj opštini. Ovo naselje leti nudi kulturne manifestacije, ali i sportsku rekreaciju uz neophodnu dozu adrenalina i definitivno je destinacija za odmor svim čulima.

Kratka poseta ovom kraju završila se na krilima maestrala i stihovima Meri Cetinić koji nas glasno pozdravljaju do sledećeg susreta: „I to sunce što nad tobom tako sije i taj galeb što nad tobom leti i opojni miris bora. Svo tvoje blago dalo si nam ti. Dalo si nam ljubav vječnu. Dalo si nam sreću. I zato ti, more, hvala”.

Tekst i foto: Vladimir Bijelić

 

Autor:
Pošaljite komentar
Putopis Novosađanina koji je na jedrenjaku plovio u Ameriku

Putopis Novosađanina koji je na jedrenjaku plovio u Ameriku

27.11.2022. 16:25 16:29