Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Snajperu dve i po godine 

06.04.2023. 15:37 15:44
Piše:
Foto: S. Šušnjević/ Novosadska palata pravde

NOVI SAD: Slobodan Milutinović Snajper (39) iz Novog Sada osuđen je prvostepenom presudom na dve godine i šest meseci zatvora zbog prinude, potivpravnog lišenja slobode i zlostavljanja i mučenja devojke s kojom je bio u emotivnoj vezi, ali je oslobođen optužbe za ugrožavanja sigurnosti.

Sud je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela iz prve tačke optužnice, smatrajući da je okrivljeni izvršio krivično delo prinude, a ne otmice.

U kaznu ulazi vreme provedeno u pritvoru, a do pravosnažnosti presude određen mu je kućni pritvor, odnosno izrečena mu je mera zabrane napuštanja stana uz elektronsku primenu nadzora. Podsetimo, Slobodan Milutinović se od hapšenja nalazi iza rešetaka imajući u vidu da je reč o višestruko osuđiva- nom licu, kao i da, kako je ranije rečeno, postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi na slobodi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo.

Kako je sudija Vidoje Mitrić istakao prilikom izricanja presude, Milutinović je oglašen krivim za prinudu, potivpravno lišenje slobode i zlostavljanje i mučenje U. J. (24) sa kojom je bio u emotivnoj vezi. On je u noći između 18. i 19. septembra 2021. godine oštećenu upotrebom sile prinudio da odu i stan na Podbari gde je zaključao, fizički zlostavljao i zadao joj više udaraca.


Branilac: Zadovoljni presudom

Branilac Slobodana Milutinovića, advokat Goran Karadarević, nakon izricanja prvostepene presude, kaže da je  zadovoljan presudom imajući u vidu ambijent i pritisak javnosti.

- U ovom momentu, zadovoljni smo što je oslobođen za otmicu jer to od početka nije imalo smisla i dobro je zbog daljeg postupka da mu je pritvor ukinut. Naravno dokazivaćemo da nije kriv - kaže Karadarević.


Takođe, okrivljeni je dva meseca ranije, u noći između 13. i 14. jula, U. J. zlostavljao i u Petrovaradinu na stadionu, gde je udarao, šamarao, šutirao, srušio na beton, seo preko nje i zadao joj više udaraca.

Sud je cenio iskaz oštećene kao iskren i tačan u većem delu, ali ipak nije našao elemente krivičnog dela otmice kao i izveštaje o veštačenju mobilnih telefona i iskaze svedoka.

Kako je tokom sudskog postupka jedan svedok naveo Slobodan Milutinović i U. J. su kritične večeri viđeni zajedno u autu i da mu je ona mahnula. Utvrđeno je, na osnovu iskaza, da su njih dvoje imali emotivan odnos, bez obzira što je Milutinović oženjen. Takođe, izlazili su po lokalaima zajedno, išli u Beograd.


Pravni zastupnik oštećene najavio žalbu

Pravni zastupnik oštećene, advokat Miloš Bugarski najavio je žalbu na presudu, odnosno, na onaj deo u kom je Slobodan Milutinović oslobođen optužbe za ugrožavanje sigurnosti.


Inače, sud je izrekao Milutinoviuću i zabranu približavanja oštećenoj U. J. na udaljenost manju od 200 metara, što podrazumeva i mesto na kom ona stanuje i radi, kao i komuniciranja u trajanju od dve godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Protiv navedene presude stranke i branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu, a oštećena je sa imovinskopravnim zahtevom upućena na parnicu.

Podsetimo, suđenje Slobodanu Milutinoviću bilo je zatvoreno za javnost, a tokom dokaznog postupka saslušani su optuženi, oštećena, svedoci i veštaci. Međutim, šta su oni ispričali u sudnici ostaće nepoznato jer je suđenje zatvoreno za javnost.

Kao samo ranije pisali, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je, nakon dopune, optužnicu protiv Milutinovića 17. oktobra. Prethodno je Apelacioni sud u Novom Sadu, posle usvajanja žalbe Milutinovićevog branioca, ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice i naložio dopunu istrage jer je njegov branilac tražio da se urade još neka veštačenja.

Slobodan Milutinović je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu izneo svoju odbranu, a kako je za naš list tada potvrdio njegov branilac advokat Goran Karadarević, Milutinović je do detalja isprčao sve o odnosu s U. J.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar