Ljubitelji "margarite" u problemu: Tekila u kandžama klimatskih promena
NJUJORK: Nacionalni dan koktela Margarita u Americi se obeležava u senci upozorenja naučnika da klimatske promene ugrožavaju glavnog oprašivača biljke agave, bez koje nema prave tekile, glavnog sastojka koktela "margarita".
Prema podacima Američkog udruženja destilerija alkoholnih pića, prošle godine su tekila i meskal bili ekonomski najbrže rastuća kategorija žestokih pića, prenosi Si-En-En.
Naučnici iz celog sveta su predočili da će nestašica vode izazvana klimatskim promenama i ubuduće vršiti ogroman pritisak na proizvođače prehrambenih proizvoda, a vino i žestoka pića, nažalost, nisu izuzeti iz ove prognoze.
Studija iz 2019. godine pokazala je da klimatska kriza, uzgoj stoke i prekomerna ispaša i druge privredne aktivnosti, mogu da poremete i uzgoj i distribuciju agave, glavnog sastojka tekile.
Iako je ta biljka otporna na sušu i uspeva po vrućem vremenu sa malo ili bez vode, Omandžana Gosvami, naučnica za hranu i životnu sredinu iz Unije zabrinutih naučnika, kaže da je životni ciklus agave previše krhak i ne može da izdrži velike vremenske promene.
Nažalost, klimatski efekti nisu linearni. Ekstremne vremenske prilike u kombinaciji sa nepredvidljivošću čine da je teško predvideti u kom pravcu će se kretati uzgoj agave u budućnosti, dodala je Gosvamijeva.
Nacionalni dan koktela "margarita" proglasio je 1971. godine američki predsednik Ričard Nikson da bi se odala počast omiljenom koktelu Amerikanaca.
Koktel, nastao 1938. godine u Meksiku, pravi se od tekile i soka od limete i u Americi se smatra omiljenim pićem za zabavu.