Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bezbednost na ulicama i zagađenje životne sredine tišti Novosađane

09.02.2023. 09:55 09:58
Piše:
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević

Nekolicina sugrađana  se obratila Komisiji za predstavke i predloge u Skupštini Grada, i ovog puta ukazujući na mnogobrojne probleme.

Jedan od osnovnih je bezbednost, o čemu su govorili predstavnici ulica Mikole Kočiša, Drinske, Nevesinjske, Ledinačke i Luja Braja, tražeći, između ostalog, da se postavi policijska patrola u blizini Metadonskog centra, kako bi se spečili napadi i neprimereno ponašanje korisnika te ustanove, koji svakodnevno dolaze po terapije.

– Nemamo trotoar, problem je s ogromnim brojem vozila koja se parkiraju po zelenim površinama, ulica je uzana, a ograničenje brzine u odnosu na sve što sam nabrojao nije adekvatno – potvrdio je u zajedničko ime Strahinja Bojović, koji stanuje u Ulici Mikole Kočiša. – Tom ulicom ne možete bezbedno da idete ni sami. Zbog parkiranih vozila morate da se krećete kolovozom, kojim jure vozila, ne postoje „ležeći policajci”... Ima još gomila drugih problema, ali recimo da je to najvažniji. Rešenje bi bilo proširiti ulicu, napraviti trotoar, brzinu kretanja vozila ograničiti na 40 i postaviti „ležećeg policajca”.

Komisiji se obratila i Snežana Jušković, koja već deset godina ima problem zbog dima i nereda pečenjare prekoputa kuće gde živi sa dvoje dece koja imaju astmu.

Predstavnici stambene zajednice iz Dunavske 23 ukazali su na problem stare i oštećene kaldrme u svom pasažu. Oni smatraju da investicija ne bi bila velika jer su kocke kaldrme u dobrom stanju, te ih je potrebno samo ponovo poslagati i fiksirati

– Pečenjara, mesara, sušara..., deset godina ja podnosim prijave, niko nije nadležan, nijedna inspekcija – naglašava Snežana Jušković. – Moja deca imaju astmu, moram da se zatvaram u kuću kad on suši svoje proizvode, dakle, on može da radi, a ja ne smem da dišem. Bilo je i drugih neprijatnih prizora koje sam prijavljivala, dobijem odgovor da je inspekcija naišla na zatvorenu metalnu kapiju, a on nema metalnu kapiju. Ako plaćam porez, hoću da moje dete boravi u dvorištu kad želi i da se ne guši, da ne ustajem u šest ujutru i proveravam je l’ mogu da otvorim prozor i provetrim, ukoliko on već nije uključio sušaru. Nadala sam se da će nešto biti promenjeno podizanjem svesti o ekologiji i zaštiti životne sredine, koja je više nego aktuelna tema, ali niko ništa ne može da učini. Dobijala sam i pretnje. Pitam se ko štiti naša prava?

Predstavnici stambene zajednice iz Dunavske 23 ukazali su na problem stare i oštećene kaldrme u svom pasažu. Kako su naveli, prolaz u pasažu nije u nadležnosti stambene zajednice, pa zbog toga nisu u mogućnosti da sami izvedu popravke. Prema njihovim rečima, oštećenja su velika i opasna, što dokazuje nekoliko povreda prolaznika u poslednjih nekoliko meseci. Kako taj prolaz spaja Dunavsku ulicu i Riblju pijacu, frekvencija je velika i plaše se da će biti još povreda ukoliko taj problem ne bude rešen. Oni smatraju da investicija ne bi bila velika jer su kocke kaldrme u dobrom stanju, te ih je potrebno samo ponovo poslagati i fiksirati.

Članovi Komisije razmatrali su i pristigle odgovore nadležnih institucija na prethodno podnete predstavke. Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije odgovorili su sugrađanki iz Futoga, koja je ukazala na to da ne postoji kanalizaciona mreža u Ulici Stevana Šijačkog. U odgovoru je dalje navedeno da je u toku izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacije otpadnih voda na teritoriji MZ „Futog” od Ulice Branka Radičevića do Atara 19 u Veterniku, čime je obuhvaćeno 16 ulica, a među njima je i pomenuta. Nakon što projektna dokumentacija bude u potpunosti završena, biće stvoreni uslovi da se u buyetu Grada obezbede potrebna sredstva za samu realizaciju te investicije.

Komisija je donela zaključke po kojima će sve podnete predstavke uputiti nadležnim službama na rešavanje, a pristigli odgovori na ranije podnete predstavke biće poslati na adrese podnosilaca.

B. Pavković

Autor:
Pošaljite komentar