Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đoković sa 3:0 savladao Cicipasa u finalu AO i osvojio 22. Grend slem titulu

29.01.2023. 09:21 15:12
Piše:
Foto: AP Photo/Mark Baker

MELBURN: Srpski teniser Novak Đoković je savladao sa 3:0 u setovima Grka Stefanosa Cicipasa u finalu Otvorenog prvenstva Australije.

Meč je počeo u 9.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Đoković je dobro otvorio meč i poveo sa 1:0 u gemovima na svoj servis, a već u narednom, na servis protivnika, imao je dve brejk lopte; ali je Cicipas zaigrao bolje i preokrenuo sa 15:40 do prvog gema u svoju korist.

Međutim, nakon što je rutinski dobio svoj drugi gem, Đoković je već na narednom servisu protivnika došao do brejka za 3:1, da bi potom i potvrdio brejk na svoj servis i poveo sa 4:1 u gemovima.

Iako je Grk imao nove padove kada je servirao, nije bilo novog brejka i do kraja prvog seta se igralo gem za gem, te je Đoković u gemu na svoj siguran servis  dobio prvi set rezultatom 6:3 i poveo sa 1:0 u setovima.

Prvi set je trajao 36 minuta.

Na početku drugog seta nije bilo velikih uzbuđenja i oba tenisara su sigurno servirala, ne dozvoljavajući protivniku ni nagoveštaj brejk šanse.

U četvrtom gemu drugog seta Đoković servira vidljivo slabije i pruža priliku protivniku da mu po prvi put u među pripreti, ali je naš teniser prošao ovaj prvi test i ipak uspešno dobio i ovaj svoj servis gem.

U narednom gemu servis nije služio Cicipasa i čak je napravio i duple greške, omogućivši Novaku da dođe na korak od brejka, ali je i on u poslednji čas pronašao pravi ritam da to ipak ne dozvoli protivniku, povevši 3:2 u gemovima.

Đoković je lako dobio naredni gem, a onda mala drama u sedmom gemu, kada je Đoković ponovo bio nadomak brejk šanse izjednačivši na 40:40. Grk je tada zaigrao perfektno, a Novaka su kamere uporno snimale kako iznervirano gestikulira sa svojim trenerom Goranom Ivaniševiće; po svemu sudeći tražeći bolju komunikaciju od njega i da mu kaže šta da radi. Naš teniser se u narednom gemu morao malo pomučiti da ga dobije na svoj servis ali je do kraja sve ispalo dobro i izjednačio je na 4:4 u gemovima; ne dajući Cicipasu da dođe do svoje prve brejk lopte u meču.

Cicipas ponovo rutinski dobija svoj servis, dok Đoković krizira i pri vođstvu Grka od 5:4 poklanja dve lopte protivniku. Cicipas tako dolazi ne samo do prve brejk lopte u meču, nego ujedno i do set lopte, povevši 30:40 na servis protivnika. Đoković i dalje upotno traži od Ivaniševića "da mu priča", odnosno da ga bolje savetuje između poena šta da radi i pronalazi snagu da preokrene neugodnu situaciju i da ipak dobije svoj servis gem i izjednači na 5:5 u drugom setu. Gem u svoju korist je završio vidno iznerviran, najverovatnije zbog nekog dobacivanja sa tribina. Cicipas opet rutinski osvaja svoj servis, sa čak dva as udarca i Đoković u zaostatku 6:5 servira za ostanak u meču i da izbori taj brejk.

Novak odlično otvara taj brejka i vodi 4:1, a potom pravi čitavu seriju neiznuđenih grešaka, od čega i jednu duplu na servisu, čime se Cicipas vraća u meč i izjednačava na 4:4. U doličnim razmenama koje su usledile bio je uspešniji naš teniser, koji je prvi došao do set lopte pri rezultatu 6:4. Uspešno je iskoristio već prvu set loptu triler završnice i konačno poveo sa 2:0 u setovima.

Đoković je drugi set dobio u taj-brejku rezultatom 7:6 (7:4), a ovaj set je trajao dosta duže od prvog - 70 minuta.

Na startu trećeg seta servira naš teniser, koji je, uljuljkan sigurnom prednošću od 2:0 u setovima, vidno opuštenije ušao u ovaj gem, lošije servirao i omogućio Grku čak dve brejk lopte u startu na 15:40. Cicipas prvu priliku nije iskoristio, ali drugu jeste i po prvi put u meču on pravi brejk i vodi 1:0 u gemovima.

Ovo kao da nije puno uzdrmalo primetno smirenijeg Đokovića, koji je već u narednom gemu dobio svoju prliku za brejk. Prvu nije iskoristio i Cicipas je poravnao na 40:40, ali potom Novak odigrava dva sjajna poena zaredom i vraća brejk, izjednačivši na 1:1. 

U narednih nekoliko gemova, oba tenisera su manje-više sigurno servirala i, sem par veoma lepih poena, nije bilo većih uzbuđenja, bar ne onih rezultatskih, tako da smo začas stigli do 4:4 u gemovima.

Isti tempo je nastavljen do finiša seta, uz gotovo savršene servis gemove obojice. Jjedino je Đoković jednom bio blizu brejk prilike, kada je u desetom gemu pokušao malo agresivnijom igrom da meč okonča pre taj brejk lutrije, ali se protivnik trgao i osujetio mu inicijativu, te smo došli do 5:5; a potom i 6:6, odnosno novog, drugog taj brejka u meču.

Na poečtku taj brejka smo videli suverenu igru Novaka Đokovića, kako na sopstveni, tako i na protivnikov servis, te je brzo poveo sa naizgled nedostižnih 5:0. A onda ga je poremetio jedan urlik nekog od navijača na tribinama u trenutku kada je trebalo da udari lopticu, nakon čega je usledio pad u igri i Cicipas smanjuje na 5:3. Đoković potom napokon ponovo osvaja poen za 6:3 i tri vezane meč lopte. Grčki teniser je spasao prve dve odličnim servisima ali treću nije mogao Novaj osvaja taj brej sa 7:5.

Ali, što je mnogo bitnije, osvaja i treći set sa 7:6 i dobija finale AO rezultatom 3:0.

Odmah nakon što je dobio odlučujući poen i rukovanja sa odličnim protivnikom, Novak je preskočio ogradu i popeo se u ložu svog tima, gde je pao na leđa i plakao od sreće u zagrljaju majke Dijane porodice, odnosno saradnika predvođenih Goranom Ivaniševićem; što je verovatno najveći izliv emocija koji smo videli kod Đokovića na kraju meča.


Srđan Đoković nije na tribinama

Otac srpskog tenisera Novaka Đokovića, Srđan, ne prati danas uživo sa tribina svog sina u finalu Australijan opena protiv Stefanosa Cicipasa.

Srđan Đoković je posle četvrtfinalnog meča na turniru u Melburnu, između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova 25. januara, uslikan sa navijačima koji su nosili ruske zastave sa likom Vladimira Putina.

Srđan Đoković se potom oglasio saopštenjem u kome je naveo da je njegova porodica za mir i u pisanoj izjavi naveo da je "u Australiji samo kako bi podržao sina, a ne da bi bio tema novinskih naslova ili na bilo koji drugi način uznemiravan".

Srđan Đoković nije prisustvovao ni polufinalnom meču sa Tomijem Polom, a istu odluku doneo je i za današnje finale.

Novakova majka Dijana je na trbinama i prati meč.


Srpski teniser je u polufinalu pobedio Amerikanca Tomija Pola sa 3:0 u setovima, dok je Grk savladao Karena Hačanova iz Rusije posle četiri odigrana seta.

Ovim trijumfom, Đoković je osvojio 22. Grend Slem titulu u karijeri, čime se izjednačio sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Najbolji srpski teniser je takođe rekordnih, sada već deset puta osvajao Australijan Open i nikada nije poražen na "Rod Lejver" areni u meču za titulu.

Ovo je bilo 33. grend slem finale srpskog tenisera. Đoković je do sada ostvario 22 pobedu, uz 11 poraza.

Od ranije se znalo da će pobednik meča između Đokovića i Cicipasa od sutra će zvanično preuzeti prvo mesto na ATP listi. To mesto svetskog broja jedan od ponedeljka ponovo s punim pravom pripada Novaku Đokoviću.

Autor:
Pošaljite komentar