Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Cilj rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju

18.01.2023. 17:09 18:08
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Filip Bakić

DAVOS: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pozadina usvajanja najnovije rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju, kojeg nekima, kako je rekao, nikada nije dosta.

"Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo im je treći put i nikada nije dosta. Zato što sila Boga ne moli. Na silu sve mogu da provedu i to je to", rekao je Vučić u izjavi novinarima na Ekonomskom forumu u Davosu.

Dodao je da će biti mnogih teških političkih stvari za nas u narednom periodu o kojima moramo da postignemo kakav-takav konsenzus i da vidimo šta možemo da uradimo.

"I to nije Vučiću omča oko vrata kada vam izađe Evropski parlament sa neverovatnim zaključcima posebno oko KiM. To je omča oko vrata naše zemlje, samo ne razumem te nesrećnike zašto se tome raduju", rekao je Vučić. Kako je rekao, ima bezbroj njih u Srbiji koji će da im podilaze i da govore da je to najbolja politika nezavisno Kosovo i da Srbija treba da ga prizna odmah.

"Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Što se raduju nesreći svoje zemlje, meni ne mogu ništa. Mogu da me smene na silu, a nešto drugo ne mogu. Da me ucenjuju, sankcije da mi uvedu zbog nečega ne mogu, jer nigde nemam ništa", poručio je predsednik Srbije. On je naglasio da nisu Srbi izašli na barikade zato što su besni, već zato što, kako je rekao, više nisu znali šta da rade. Navodi da su Srbe lagali za referendum, za izbore, hapsili ljude sve vreme, izmišljali priče o ličnim kartama, izmišljali priče o tablicama, ponovo hapsili ljude koji su nevini i nenaoružani za terorizam.

"Kažu, Srbi su pretili ratom. Zamislite Srbi su pretili Kurtijevim specijalnim jedinicama i NATO ratom. Onda stanete i pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku. Ne želim da kažem 'da' gluposti, jer su oni sve samo nisu glupi, već su drski i bezobzirni ti koji takve deklaracije usvajaju", dodao je Vučić. On je rekao da ne možemo da se izmestimo, već moramo da živimo tu gde živimo i da ne možemo van Evrope.

"Što se tiče lažova na domaćem i regionalnom nivou, svima sam smetnja jer u meni vide simbol napretka i oporavka Srbije, a hoće Srbiju da pregaze do kraja. Ja sam zbog toga radostan, samo neka nastave", poručio je Vučić.

Na pitanje kako je doživeo provokaciju pošto je preko puta hotela u kojem je odseo bila raširena albanska zastava, predsednik Srbije je odgovorio da mu je bilo zabavno, jer su morali da se mnogo angažuju da bi direktno gledao u nju.

"Zamislite da je zastava Velike Srbije na nekom samitu sačekala nekog albanskog lidera. Ceo svet bi o tome pisao, setite se njihovih laži o vozu koji nije ni stigao do administrativne linije. Ovo niko neće ni da objave. Na to se samo nasmejete. Skinuli su to posle, a ne mislim da je bila specifična akcija dvojice ili trojice Albanaca, naprotiv", rekao je Vučić. Dodao je ''da Albanci rade svoj posao, a mi svoj''. "Svi oni zajedno su mnogo jaki, a mi smo mali. Ali tvrd je orah voćka čudnovata", zaključio je Vučić.

Vučić: Najgori deo Rezolucije EP onaj o zahtevu Kosova za prijem u EU

DAVOS: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori.On je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv.Kosova za članstvo u EU.

"Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoje sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

"Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zemalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike", rekao je Vučić.

Pred nama jedna od najtežih godina u političkom i ekonomskom smislu

DAVOS: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika - Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

"Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljena. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je predsednik. Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika - Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

"Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije - predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji", kazao je Vučić.

Mogu da zamislim šta piše u Statutu ZSO koji pravi F.Ebert

DAVOS: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da samo može da zamisli šta piše u Statutu ZSO koji je napravila nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert.

On je novinarima u Davosu, na pitanje šta misli o tome što je ta nemačka NVO samoinicijativno pripremila Statut, rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

"Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Jel vam neko to tražio, zašto to radite", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće.

"Može im se, sila sve može... Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO", primetio je ironično Vučić.

Baš ih briga što lažu o Palama, mora da se pođe od njihove istine

DAVOS: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da deo bošnjačkih i hrvatskih medija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj govori neistine o njegovom boravku na Palama 1992. godine jer ih ne interesuje prava istina, već mora da se pođe od istine koja njima odgovara.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Davosu, a povodom njegovog gostovanja u emisiji "Ćirilica" i pisanja medija u Hrvatskoj koji su podsmešljivo komentarisali njegove izjave.

"Mediji u Sarajevu su bili još gori od onih u Hrvatskoj, napisali su Vučić kao mladi radikal došao, išao do Vrbovice, pa su rekli nema vajde od njega pa ga vratili na Pale. Pogledajte kakvi su to lažovi - ima 50 slika od toga dana, Šešelj, Nikolić i ja obilazili smo Srbe oko Sarajeva, nisam imao nikakvo oružje, a sada oni znaju šta sam imao, a šta nisam", kazao je predsednik Srbije.

Kako kaže, čak i oni priznaju da se ne vidi nikakva puška.

"Ali, šta ih briga, mogu da lažu, mogu da lažu do besvesti, a zašto to rade, to radi deo bošnjačkih i hrvatskih medija jer im ne pada na pamet da slušaju šta to govorim i radim u prethodnih 11 godina, jer mora da se pođe od istine koja njima odgovara", kazao je Vučić.

Ističe i da ih ne interesuje što tada nije bio član SRS, niti bilo koje druge političke partije. Precizira da je to bilo 1992. godine, a da se tek u junu ili julu 1993. godine učlanio u SRS. "I baš ih briga što lažu i nikoga ne interesuje prava istina", zaključio je predsednik.

Autor:
Pošaljite komentar