Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slatka trpeza Sanje Miholjčić

11.01.2023. 12:06 12:16
Piše:
Foto: privatna arhiva

U nedostatku vremena za pripremu torti i kolača, uvek postoji opcija da se slatki deo trpeze poruči ili kupi, kako u poslastičarnicama, tako i od sugrađana, koji u svojim kućama pripremaju različite delicije

. Jedna od njih je Sanja Miholjčić, kojoj je priprema kolača velika ljubav i strast. Pre šest godina otvorila je prvu poslastičarnicu u rodnom gradu Srbobranu, da bi prošlog meseca proširila posao u vidu još jedne i to baš u Novom Sadu, na Detelinari. Otkriva da je interesovanje za kolače i torte sve veće, jer zbog brzine života domaćice nemaju vremena, a često ni dara za svoj dobro ukusa i lepog izgleda.

– Najviše poruybina stiže od početka decembra do kraja januara, kada su najpopularniji sitni kolači – rekla je Sanja Miholjčić. – Uglavnom ih poručuju domaćinstva i to količine od deset do 15 kilograma raznih vrsta. Za torte nema pravila. Poručuju se tokom cele godine za razne povode: rođendane, venčanja, krštenja, a kao favorit pokazala se torta Gold cakes koja predstavlja kombinaciju plazma keksa i malina, dok se kore pripremaju od oraha. Recept sam osmislila sama i prema njemu nadenula ime poslastičarnici. Obavezno je pomenuti i krempitu, koja je nezavisno od praznika i doba godine, uvek najprodavaniji slatkiš. Za nju nema pravila.

Obavezno je pomenuti i krempitu, koja je nezavisno od praznika i doba godine, uvek najprodavaniji slatkiš. Za nju nema pravila (Sanja Miholjčić)

Kilogram sitnih kolača kod Sanje Miholjčić može da se poruči po ceni od 1.500 dinara, dok se cene torti kreću od 1.400 do 1.600, a svaka od njih je u proseku teška oko tri kilograma. U poslastičarnici su najprodavanije torte na parče, za koje je potrebno izdvojiti od 280 do 310 dinara.

D.K

Lenkina torta

Sastojci za koru: osam belanaca, 150 grama šećera, osam kašika seckanih lešnika i četiri kašike brašna.

Koraci u pripremi kore: Umutiti belanca i postepeno dodavati šećer. Kada se dobije čvrst sneg, u njega, polako mešajući smesu, dodati lešnik i brašno. Peći na 200 stepeni od 15 do 20 minuta. Ovo je količina za jednu koru, a potrebno je ispeći dve.

Sastojci za prvi fil: 1/2 litra slatke pavlake, 110 grama šećera u prahu, 10 grama želatina, 50 mililitara hladne vode, 100 grama sira maskarpone, 200 grama mlevenog plazma keksa.

Koraci u pripremi prvog fila: Umutiti slatku pavlaku i postepeno dodavati šećer u prahu. Želatin prvo potopiti u vodu da nabubri i otopiti u mikrotalasnoj ili na ringli, a potom kao i maskarpone dodati u smesu. Na kraju ručno umešati plazmu.

Sastojci za drugi fil (karamel): Upržiti šećer, pa uliti 350 ml mleka i ostaviti da se krčka na blagoj vatri dok se karamel ne otopi. Razmutiti skrob i ostatak mleka, pa zakuvati. Ostaviti da se kratko prohladi.

Ređati na sledeći način: kora, prvi fil, drugi fil, potom poređati višnje jednu do druge, preliti otopljenom mlečnom čokoladom. Ukrasiti šlagom ili topljenom čokoladom.

Recept za tortu osmislila je Sanja Miholjčić i nazvala prema Lenki Dunđerski, inspirisana najpoznatijom vojvođanskom ljubavnom pričom.      

D. K.

Piše:
Pošaljite komentar