Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dugoočekivana serija o Lauševiću 21. januara stiže na Superstar TV

04.01.2023. 10:36 10:39
Piše:
Izvor: Firefly productions - promo

BEOGRAD: „Šta je gluma? To je mnogo više od posla, a samo malo manje od života”, rečenica je koju glavni junak - glumac Ivan Maslać više puta ponavlja tokom osam epizoda nove serije „Pad”, rađene po motivima knjige Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad”, a čija se premijera očekuje 21. januara na kanalu Superstar TV, gde će se emitovati vikendom.

Prvi trejler je već objavljen, a gledaoci su mogli da vide prve kadrove priče koja prati radnju jednog tragičnog događaja iz devedesetih godina, koji nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i, konačno, fizički pad cele jedne zemlje.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u celom društvu, obeležili su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije „Pad”. Ova nedvosmisleno i, po svemu, drugačija serija, samo kao polaznu tačku uzima tragičan događaj koji se odigrao u Podgorici 1993 koji je u vezi sa životom Žarka Lauševića, a zapravo nas vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.

Serija je snimljena pod rediteljskom palicom Bojana Vuletića, a produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija stoje iza ovog originalnog TV formata, u kojem glavnu ulogu igra glumac Milan Marić. Reditelj je za Tanjug ranije rekao da je serija samo inspirisana Lauševićevim štivom, a da zapravo govori o vremenu koje je iznedrilo mnoge tragedije. Kako je objasnio, autori serije bili su inspirisani knjigom, a serija nije napravljena onako kako je zapisano u Lauševićevoj autobiografiji.

– Samo smo koristili neke motive iz knjige i neke delove tog štiva da napravimo svoju priču i svog junaka. Naš glavni lik u seriji je neki drugi glumac - Ivan Maslać, koji ima sličnosti sa elementima biografije glumca Žarka Lauševića. Ipak, u osnovi, naša serija govori o vremenu koje je iznedrilo mnoge tragedije, a između ostalog i ovaj slučaj kojim se mi bavimo – rekao je Vuletić za Tanjug i dodao da je najzahtevnije za celu ekipu tokom nastajanja serije bilo kako da kroz priču od osam nastavaka pokažu da se jedan umetnik, čiji je posao da oplemenjuje ljude, zadesi na potpuno drugoj strani i bude povezan sa tragičnim događajem i kako da ilustruju njegovu borbu sa sobom i svojom savešću.

Reditelj serije „Pad” napomenuo je da je glavni glumac Milan Marić sve ono što je Žarko Laušević bio u vreme koje problematizuje serija.

– Marić je bez sumnje jedan od najuticajnijih, napoznatijih i sigurno najkvalitetnijih glumaca svoje generacije. On je nesumnjivo velika zvezda, ne samo u Srbiji i regionu, pa i svetu. Nakon naše saradnje u nastajanju televizijske serije „Porodica” bilo je potpuno logično da radimo ponovo. Marić je više od glumca... On ne sprovodi samo naše zamisli, već daje rešenja sa puno ideja i kreativnosti – objasnio je Bojan Vuletić.

Reditelj je dodao da u ovom televizijskom formatu, koji ima osam epizoda, pored Marića koji tumači lik Ivana Maslaća, u seriji ima mnogo drugih likova koji ne postoje u knjizi Žarka Lauševića. Kako je istakao, upravo ti likovi plod su njegove mašte kako bi što autentičnije dočarali turobno vreme koje smo živeli na početku devedestih godina prošlog veka.

– Bilo je takođe zahtevno smisliti tu plejadu likova koji treba da prikažu, moralni, duhovni, etički pad... Na kraju krajeva, i fizički pad, što je i ideja čitave serije. Vrsni glumci pomogli su da se kroz prizmu junaka, koji je pre svega umetnik, osvetli jedno strašno vreme – zaključio je Vuletić.

Glumac Milan Marić istakao je za „Kurir” da mu je bilo izuzetno izazovno da tumači lik glumca i dodao da je serija izuzetno kompleksna.

– Serija je izuzetno široka, u njoj se prepliću prošlost i sadašnjost, odnosi raznorazni porodični, sam umetnik kao glavni u ovoj seriji. Dobar deo serije bazira se upravo na stanju u kojem se nalazi, na neke njegove promene. Zbog toga je ovo stvarno specifična serija. Stvarno nam nije bilo jednostavno i bili smo sve vreme pažljivi i fokusirani jedni na druge, na šemu, mapu koju smo postavili još tokom proba – rekao je Marić za „Kurir” i dodao da se nada da će formula po kojoj su radili seriju proraditi na malim ekranima.

Pored Milana Marića gledaćemo i Borisa Isakovića, Mimu Karadžića, Milicu Janevski, Anđelu Jovanović, Ljubomira Bandovića, Dubravku Drakić, Dragana Marinkovića Macu, Krešimira Mikića, Izudina  Bajrovića, Slavka Sobina, Kemala Rizvanovića, dok autorsku ekipu čine reditelj i scenarista Bojan Vuletić i scenarista Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević.

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar
Promovisana najnovija knjiga Žarka Lauševića

Promovisana najnovija knjiga Žarka Lauševića

26.05.2022. 23:56 23:58