Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SP u Kataru: Mesi i Mbape ispisuju istoriju (16)

18.12.2022. 09:24 09:28
Piše:
Foto: Promo

KATAR: Bilo je velikih iznenađenja na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, ispadali su favoriti, ali današnje finale u kojem će se sastati Argentina i Francuska, je očekivana.

I pre početka šampionata ove dve selekcije su bile uz Brazil glavni kandidati za „zltni globus“. Ne bez razloga - „trikolori“ su još uvek aktuelni svetski prvci, a „gaučosi“ su  pre početka Mundijala imali neverovatan niz od čak 36 utakmica bez poraza i  prvaci su Južne Amerike. 

I jedni i drugi u svojim redovima imaju superzvezdu -  „gaučose“ prdvodi Lionel Mesi, koji je po svi statistikama najbolji fudbaler sveta u poslednjih petnaestak godina, a da bi se i krunisao potrebno je da danas na Luasail stadion slavi i da osvoji jedini triofej koji mu još nedostaje – svetsku titulu. Na drugoj strani imaće velikog rivala Kilijana Mbape koji nadolzeću zvezdu, koji sa svijih 23 godine igra drugo finale Mundijal- i trenutno sa Mesijem vodi na listi strelca.   

Svakako da je ulog ogroman i da će se voditi velika bitka na svim delovima terena, a svi predviđaju da će „rat“ dobiti ekipa koja će imati prevlast na sredini terena. Francuzi u odlučujuću bitku ulaze desetkovani, zbog čudnog virusa  Didije Dešamp neće moći da izvede najbolji sastav, protiov Marokanaca izostali su štoper Dejot Upamekano i vezni fudbaler Adrijen Rabio, a njima su se u međuvremenu priključili još dvojica odbrambenih igrača Rafael Varan i Ibrahim Konate, pa ako se doda da je Lukas Ernadez zbog povrede otpao još u prvom kolu to znaći da je kompletni posledlji red Francuza u autu. 

- Imamo problema, nekolicina fudbalera je bolesno, ali ćemo već pronaći prava rešenja – objašnjavao je na konferenciji za medije selektor francuske reprezentacije Didije Dešam. – Pre četiri godine smo igrali sa Argentinom na Mundijalu i pobedili, iako i sada u timu imamo sedmoricu fudbalera koji su tada nastupali ipak to nije isti ekipa. Ni Argentina nije ista. Snimili smo njihovu igru, pratli smo ih u stopu, ovo je jedan sasvim novi tim, ratnički. Sve je podređeno Mesiju. Imaćemo periode dobre igre, ali biće situacija kada ćemo se morati braniti i nadam se da ćemo uspeti da se adaptiramo na igru „gaučosa“. 

Iako je nekolicina fudbalera bolesno u taboru francuske reprezentacije je atmosfera odlična, i svi su uvereni da će odbraniti titulu.

- Mesi je neverovatan igrač. Učinićemo sve da ga zaustavimo. Nije samo Mesi Argentina. Imaju još sjajnih igrača koji rade za tim. Zato su toliko snažni - rekao je Olivije  Žiru. 

Argentinci su u nešto povoljnijm položaju oporavio se Anhel di Marija,a kazne su izdržali Markus Akunja i Gonzalo Montiel.  

- Očekuje nas  izuzetno teška utakmica, neizvesna, nijanse će odlučiti – tvrdi selektor reprezentacije Argentine Leonel Skaloni. – Odlučiće sitnice, spremni smo i za produžetke i penale. Francuzi imaju specifičnu igru, nekoliko izuzetno brzih fudbalera, zato moramo biti oprezni, igrati vema čvrsto, sigurno. Znam za probleme Francuske, ali oni imaju odlične zamene.  

Igra argentinske reprezentacije zavisi od Lionela Mesija, koji je  na ovom Mundijalu dobio nešto drugačiju ulogu u timu, igra iza napadača, ali opet ima sjajn učinak.  

- Ne krijem želja mi je da osvojim „zlatni globus“ – objašnjava Lionel Mesi. – Ovo je moje peto prvenstvo i verovatno poslednja šansa za trofej, sve ću uraditi da slavimo. Svestan sam da nas očekuje velika i neizvesna bitka, sjajan protivnik, ali sam ubeđen da  možemo do pobede. 

G. Kovač   

Francuska – Argentina 

 

LUSAIL: Lusail stadion, kapacitet 84.350 gledalaca, sudi: Šimon Marčinjak (Poljska), početk u 16 sati. 

FRANCUSKA: Loris – Pavar, Upamekano, Varan (Konate, Saliba), T. Ernandez – Čuameni, Rabio – Dembele, Grizman, Mbape – Žiru. 

ARGENTINA: E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, L. Martinez, Akunja - De Pol, E. Fernandez, Mekalster - Mesi – Alvarez.  

Autor:
Pošaljite komentar