Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Fudbaler Vojvodine Milan Majstorović pojačanje moskovskog Dinama

16.12.2022. 11:32 11:35
Piše:
Foto: FK Dinamo Moskva/Milan Majstorović sa dresom Dinama iz Moskve

Kako se bliži prelazni rok tako i tenzije rastu na stranicama sportskih medija. Kreće litacija, ko je koga, a ko je kome i za koliko?!

Najčešće se trke odvijaju do neverovatnih kombinacija, u relacijama deviznih iznosa bez pokrića. Što kombinacije misterioznije, to tiraži značajniji.

Za to vreme istinske sportske vrednosti ugovore završavaju u miru doma svog. Poput Milana Majstorovića, fudbalera Vojvodine i člana srpske kadetske reprezentacije koja je plasmanom u polufinale na Evropskom prvenstvu u Izraelu postigla istorijski uspeh. Milanu ugovor ističe 1. juna sledeće godine, ali će on 21. februara, kada proslavlja punoletstvo, u Moskvi obuće dres 11-strukog sovjetskog šampiona Dinama. Prema nezvaničnim informacijama, koje još niko nije osporio, Vojvodina je na ime obeštećenja inkasirala milion i po evra. Milion i po za dečaka koji nije odigrao ni jedan meč u seniorskom sastavu Vojvodine, ali koji sve svoje obaveze u omladinskog ligi Srbije ispunjava maksimalno profesionalno, čekajući let za Moskvu, gde će započeti profesionalnu karijeru, uz nadzor trenera Moskovljana Slaviše Jokanovića.

-Kada sam čuo za Dinamovo interesovanje, drugi klubovi su prestali da postoje – svedoči Majstorović. - Pregovori su išli brzo, Dinamo i Vojvodina su odmah našli zajednički jezik, a sa novim klubom utvrdio sam sve detalje ličnog ugovora. Uzbuđen sam,kako da ne budem. Dinamo je klub trofejne tradicije, ima sjajan tim, ali ja se konkurencije ne plašim. Spreman sam i verujem u sebe.


Među najboljim evropskim kadetima

Sportski direktor moskovskog Dinama Željko Buvač, svojevremeno igrač banjalučkog Borca i Majnca, prvi pomoćnik Jirgena Klopa na klupi Borusije, ali i u Liverpulu, smatra da će Majstrovoić vrlo brzo da izbori mesto u seniorskom sastavu.

- Reč je o jednom od najboljih defanzivaca svoje generacije u Evropi – ceni Buvač. – Uprkos interesovanju velikih evropskih klubova izabrao je nas, jer smo ga sistemstski pratili pune dve godine. Takođe, Milan zna da mladi igrači u Dinamo imaju najviše mogućnosti za napredak.


Mogao je već da bude u ruskom glavnom gradu. Mogao je da skokne do Katara i tako bude neposredni svedok svetskog fudbalskog spektakla. Mogao je šta mu duša poželi nakon što je ugovor sa Dinamom potpisao. U moru mogućnosti koje su se mladom čoveku otvarale, sa izazovima iz snova, kojima se teško može odoleti, Majstorović je ostao uz vršnjake. Maksimalnim angažmanom, kao da tek trasira put ka zvezdama.

-Moj brat mi nedavno reče kako bi on bio srećniji da ja nisam toliko dobar, jer bi u suprotnom bili duže zajedno – kaže Milan uz osmeh. – Zaslužio je i on i moji drugovi, baš kao što su zaslužili i moji treneri Nikola Kovačević i Nemanja Krtolica, da ih ispoštujem i da budem tu, bez obzira na potpisani ugovor. To je najmanje što mogu da učinim za klub, kome dugujem mnogo. Vojvodini hvala što sam to što jesam. Srećan sam zbog mogućnosti koja mi se otvara u mojim godinama, ali i tužan što napuštam sredinu, koja je bila moj drugi dom.


Oslonac generacije

U superlativima je selektor kadetske reprezentacije Radovan Krivokapić govorio o vrednostima i učinku Majstorovića na zahtevnoj poziciji centralnog beka.

-Njegovo prezime dovoljno govori koliki je majstor – šeretski je kazao Krivokapić. – Uz prirodnu inteligenciju, on ima izuzetno razvijene psihofizičke sposobnosti, posvećen je, vredan, radan, vrlo bitan činilac u našoj selekciji. Žao mi je, kao što je žao svakom fudbalskom pokloniku, što nismo imali prilike da ga upoznamo u seniorskoj konkurenciji, pre odlaska u inostranstvo. Ali, jedno je sigurno, on jeste deo budućnosti srpske reprezentacije.


Bilo je klubova i pre moskovskog šampiona, s obe strane državne granice, koji nisu pitali za cenu. Majstorović je, u dogovoru sa članovima porodice, u svakom pojedinačnom slučaju, tražio saglasnost Vojvodininog rukovodstva. Poziv u reprezentaciju bio je logičan sled događaja u životu mladog fudbalera.

-Kada sam dobio prvi poziv u reprezentaciju, dobio sam i potvrdu da sam na pravom putu. Kako tada, tako je i danas i uvek će da bude, ukoliko selektori procene da sam im potreban. Srpska reprezentacija imaće prioritet u odnosu na sve druge obaveze, klupske ili privatne, bez razlike. Jedino će ostati žal što nisam imao priliku da zaigram u takmičarskoj utakmici seniorskog tima Vojvodine – setno je svedočio Majstorović.

Zahvaljujući svima u objektima i na terenima FC Vujadin Boškov, od ekonoma i tetkica u kuhinji, medicinskog osoblja, do članova radne zajednice i trenera, Milan Majstorović je pozdravio i nastavnički kadar Srednje stručne saobraćajne škole, koji su imali razumevanja za njegove izostanke, sa razrednim starešinom Brankom Miljanovićem na čelu. Na preseku  njegovog oduševljenja Dinamom, sa nostalgičnim prisećanjem na razvoj u Vojvodini, definisana je i ocena o kapitalnoj odluci da sopstveni fudbalski razvoj poveri klubu u kome je definisao svoje fudbalsko ime i prezime. 

L. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar