Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cene ribe iznenadile potrošače, riblja čorba postala paprena

02.12.2022. 09:21 09:24
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Svaki odlazak u prodavnicu, izvesno je, znači potrošnju više novca jer cene namirnica svakodnevno rastu. Skuplje je gotovo sve - voće, povrće, meso, slatkiši, a sada, kada je počeo božićni post i predstoji jedna od najvećih slava Sveti Nikola - potrošači su i te kako iznenađeni cenom ribe.

Iz novčanika sada treba izvaditi više novca nego lane za gotovo sve vrste ribe. Na ovim prostorima najtraženija je rečna riba, a pre svega šaran, koji sada košta 750 dinara, a prošle godine se za kilogram svežeg šarana plaćalo oko 600 dinara. Kilogram očišćenog šarana košta 950 dinara, a za istu količinu šnicli šarana treba izdvojiti 1.250 dinara. I oni koji pripremaju riblju čorbu moraju da spreme dosta novca jer je kilogram ribljeg mesa 655 dinara, a lane se moglo kupiti za upola manje para. 

Svežeg soma i smuđa nema u ribarnicama, ali ga ima zamrznutog. Kilogram smuđa je 1.393 dinara, a soma je 669 dinara. Ni tolstolobika nije lako naći, a tamo gde ga ima kilogram košta 500 dinara. Ova vrsta ribe bila je među jeftinijima, pa se ranije kilogram prodavao za oko 300 dinara.

U odnosu na rečnu ribu, i cena morske ribe je viša. Najtraženiji su oslić i skuša, koji se retko mogu naći sveži, a za kilogram zamrznute valja izdvojiti oko 470 dinara. U ribrnicama, kažu prodavci, traži se i crvena riba - škarpina, a cena je 799 dinara kilogram. 

Ovdašlji ljubitelji morske ribe na trpezi rado imaju svežeg brancina ili oradu, a za kilogram je potrebno 1.250 dinara, koliko košta i kilogram dagnji. Losos i lignje su najskuplji, a i cene su slične - kilogram lignji je 1.900 dinara, a fileti lososa 2.000 dinara. Oni koji se odluče da kupe plodove mora, moraju da izdvoje oko 1.200 dinara.


Konzerva ribe na pijaci 90 dinara

Uz svežu i zamrznutu ribu, tu je i ponuda ribe u konzervama, a oni koji to žele na svojoj trpezi bolje će proći ako kupuju na pijacama nego u radnjama i ribarnicama. Mala konzerva sardina na Futoškoj pijaci u Novom Sadu košta 90 dinara, tunjevina u komadima je 140, a usitnjena 120 dinara. U prodavnicama su cene više za 20 do 30 odsto. 


Potrošači koji ne vole da peku ribu u svojoj kuhinji već se odlučuju da kupe pečenu imaće još veći izdatak jer je kilogram pečenog šarana blizu 2.200 dinara, soma oko 1.500 dinara, oslića 1.100 dinara, a skuše 950 dinara. 

Dakle, cene ribe su visoke, a izdatak za posnu trpezu velik. Nekad se, ipak, može proći nešto povoljnije jer veliki trgovinski lanci s vremena na vreme imaju akcije na kojima se prodaju sve vrste riba. Uz to, uštedeti se može ako se vodi računa gde se kupuje jer su, ponekad, razlike u ceni u različitim radnjama - velike. Zato ove zime, možda više nego ranijih godina, treba dobro pregledati ponudu velikih marketa i ići u one gde će kupovina ribljeg ručka biti najpovoljnija.

I to je, kako izgleda, najbolji savet jer ne treba očekivati da će riba biti jeftinija. Naime, iz malobrojnih ribarskih gazdinstava poručuju da rečne ribe nema dovoljno i da će, verovatno, već s prvim danima februara naredne godine riba dolaziti iz uvoza i koja neće biti jeftinija od one koja se sada pazari.  

- Ribe nema dovoljno ni u okolnim zemljama zbog suše, poskupljenja hrane i energenata - kazao je, nedavno, za „Dnevnik„ predsednik Grupacije za ribarstvo u Privrednoj komori Srbije Krum Atanasov. - Kod nas se, na ove probleme, nadovezuje i to što su podsticaji u ribarstvu mali, pa su ribari umanjili proizvodnju ili ribnjake stavili u stanje mirovanja. 

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar