Pijace slabo posećene ovih dana: Ponuda raznovrsna, cene slične
Novosadske pijace su proteklih dana u prepodnevnim časovima bile poprilično puste, za šta je krivo loše vreme koje je u zbiru sa poskupljenjem proredilo broj kupaca. Stoga su prodavci laganiji tempo iskoristili za ispijanje kafa, otpakivanje robe i pripremanje za predstojeći radni dan.
Kako kažu, ovih dana nema mnogo posla, pa nije retkost da završe i ranije.
Na Futoškoj pijaci kupci su se najviše zadržavali kod štandova sa voćem i povrćem, kao i kod kućne hemije. Cena kilograma kupusa je 70 dinara, krompir varira od 80 do 110 dinara, bundeva je 150 po kilogramu, mandarine su 120, dok se jabuke mogu naći po ceni od 100, a jaja zavise od prodavca, ali se kreću od 16 do 18 dinara po komadu. Hladno vreme doprinelo je da ljudi češće odlaze u kupovinu po supermarketima.
Prodavačica Tamara iz Gospođinaca, koja godinama prodaje sir i meso na pijaci, kaže da joj se sve manje isplati zakup tezge.
– Ljudi su navikli da kupuju po marketima, kako zbog blizine, tako i zbog mnogobrojnih akcija. Nažalost, naučeni su na to odmalena, iako smatram da je pijaca jeftinija i kvalitetnija – istakla je naša sagovornica.
Zbog sve češćih poskupljenja, građani pribegavaju plaćanju u ratama ili karticom, što na pijacama nije moguće.
– Kupujem najčešće po marketima zato što su dobro opremljeni i imaju sve što mi je potrebno – kaže Slobodan Pajić iz Novog Sada. – Pijaca je sada dosta skupa za mene, dok neki marketi redovno imaju akcije.
Kupci se najčešće zadržavaju kod tezgi sa namirnicama i kućnom hemijom po znatno povoljnijim cenama. Tamo 200 grama kafe staje od 120 do 230 dinara, dok je 200 grama „nesa” 450 dinara, konzerva tunjevine „rio mare” je 130, a po marketima preko 600 dinara.
Ni na Ribljoj pijaci juče nije bilo mnogo ljudi. Razlika u cenama između ove dve pijace je minimalna. Za razliku od Futoške, na Ribljoj su se kupci najčešće zadržavali pred tezgama za meso, dok su štandovi sa odećom bili slabo posećeni. Mesara „Dule” jedna je od posećenijih na pijaci zbog domaćeg kvaliteta, kaže mesar Dušan Knežević.
– Imam posla, mada mnogo manje nego ranijih godina, cene su skočile, ljudi nemaju para. Međutim, ne mogu da se žalim zato što imam kvalitetne, domaće i sveže proizvode. Kvalitet mi je na prvom mestu i imam odličnu sušenu slaninu, kobasice i švargle – naglašava Knežević.
Cena suve slanine je 1.200 dinara po kilogramu, švargle 400, kobasice od 800 do 1.200 dinara, dimljenog vrata 1.300, kolenice 600 dinara, dok je u supermarketima kilogram pečenice 1.000 dinara, a slanine 2.000. Ukoliko su vam potrebne kobasice za roštilj, kilogram će vas koštati 560 dinara. Nekolicina građana priznaje da od mesa ništa ne kupuje, već da uzgaja stoku, smatrajući da je to najbolje.
Iako su pijace nekada bile glavno mesto za nabavku namirnica, poljoprivrednici se sve češće vraćaju kući nezadovoljni. Kako građani kažu, supermarketi su mesta gde mogu da pronađu sve što im je potrebno i da ne izgube mnogo vremena.
Z. Brkljač