Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Modna dizajnerka Jelena Malešević: Moda ne definiše čoveka

05.11.2022. 21:56 22:01
Piše:
Foto: Dnevnik (F. Bakić)

Na nedavno završenom 20. izdanju manifestacije „Serbia Fashion Week” modna dizajnerka Jelena Malešević predstavila je publici svoj rad i to retrospektivnom revijom na samom otvaranju koje je upriličeno na platou ispred novosadske Galerije Matice srpske.

Posetioci su, tako, imali priliku da uživaju u njenim avangardnim i futurističkim modelima koje su ponele manekenke odevene u kreacije izrađene od svile, prirodnih materijala i šljokica, kože, skaja, tilova, organdina i drugih materijala. Kako nam je rekla, svi materijali su joj inspirativni i poznata je po tome što ih i sama izrađuje.

– Volim da uzmem neki materijal i od njega napravim nešto sasvim drugo. Mnogo vremena mi treba kada pravim ozbiljne komade jer je sve to ručni rad, uglavnom, i ima mnogo štepova na njima. Moja revija na otvaranju jubilarnog izdanja Srpske nedelje mode nije bila uobičajena, obilovala je komadima iz raznih kolekcija koje su nastale u proteklih pet, šest godina. Sve njih prikazala sam kao jednu celinu. Velika mi je čast što me je Svetlana Horvat pozvala da baš ja otvorim ovu modnu manifestaciju – rekla je za naš list modna dizajnerka, koja je po vokaciji arheolog, a poznata je po tome što kroz svoj rad spaja istoriju civilizacije i istoriju umetnosti, te kombinuje sajber i etno motive. 

Njena prethodna kolekcija „Time less” bila je, kako je i sama rekla, svojevrsna igra reči, pa je njome želela da poručimo kako nemamo vremena, a malo je sve i bezvremeno.

– Upravo sam se vratila iz Los Anđelesa sa Fashion Week-a, gde je bila prikazana ta kolekcija, koja, evo, već godinu dana obilazi čitavu planetu, što je potpuno neobično. Tamo su reakcije bile fantastične i preko svakih mojih očekivanja. Moda kojom se ja bavim je vrlo avangardna, futuristička i artistička. U Los Anđelesu postoji ta urbana scena, muzička, ali i ona koja je u vezi sa filmskom industrijom, ali i generalno estetikom. Oni se ne plaše progresivnih ideja i to ima svoju primenu. Tamo su me zaista divno prihvatili i dočekali – otkrila nam je dizajnerka, koja je u Los Anđelesu ostavila veći deo svoje kolekcije, jer za njene stvari, kako je rekla, tamo vlada veliko interesovanje. – Trenutno se u Los Anđelesu moje stvari nalaze u show room-u u Zapadnom Holivudu i mnogo muzičkih zvezda je zainteresovano ne samo da ih nosi ili iznajmljuje već i da ih kupi. Međutim, to, kao i u bilo kojoj umetnosti, nije nešto na šta vi možete u potpunosti da se oslonite. Nekad to ide, a nekada ne. Ipak, očigledno je da postoji scena koja bi vrlo rado kupovala i nosila takve stvari. Menadžer Lejdi Gage je bio da vidi moje stvari i zainteresovani su da ona ponovo nosi nešto moje za potrebe njenog novog projekta. Zato sam i ostavila u tom show room-u veći deo svoje kolekcije. Videćemo šta će biti.

Kako je rekla, i na domaćoj muzičkoj sceni ima hrabrih javnih ličnosti koje rado nose njene avangardne kreacije za potrebe nekih važnih projekata poput snimanja video spotova. Tržište za avangardne umetnike može da se kreira, kako je naglasila Jelena Malešević, ukoliko su oni dosledni svom stilu, ali i izdrže dovoljno dugo da po njemu postanu prepoznatljivi. Zbog toga i ne čudi što gotovo svi modni brendovi rade kolekcije visoke mode, ali i, kako je istakla, „pret-a-porter” nosive kolekcije. Suština njenog bavljenja modom je otvaranje memorijskih biblioteka koje svako od nas u svojim genima ima.

– Često se desi da napravim i neku eklektičnu kolekciju koja iz raznih kultura i civilizacija sakupi ponešto. Verovatno je to ljudima u svetu i prepoznatljivo - što oni, u stvari, u kolekciji inspirisanoj Vinčom inspiraciju vide u nekim afričkim plemenima ili japanskim samurajima, a meni je vrlo zanimljiva ta njihova percepcija onoga od čega sam ja počela. Taj arhetip u stvari ne bira ni kulturu, on je u vezi sa čitavim čovečanstvom... univerzalan je.

Jelena Malešević je modu, kako je objasnila, odabrala jer je za nju estetika najveća duhovna kategorija, te zbog toga što smatra da je ona jedan od oblika komunikacije,

– Želim kroz svoj rad da širim i poruku ljubavi. Svaki umetnik koji stvara čini to za druge, a ne za sebe. Najveće je uživanje kada vidite da ljudi to prihvataju i da im to zaista nešto znači, da je vaš rad na njih ostavio neku reakciju, duboki trag i da je stvorio neku vrstu misterije. Često se desi da neka revija postane neka vrsta antičke misterije ili teatra, jer podseća na to i dovodi do nekog katarzičnog stanja u čoveku – objasnila je Jelena Malešević.

 Dizajnerka je istakla da ne prati modne trendove, jer za nju moda predstavlja nešto sasvim drugo.

– Ako mene pitate šta će biti aktuelno tokom zime uvek sam za metalike, veštačka ili prava krzna, kako ko voli. Važno je da ti bude toplo, udobno i da se u tome što nosiš dobro osećaš. Visoka moda je nešto sasvim drugo, to je posebno polje. Vidite i sami šta je moderno, ali ja sam uvek bila za to da se čovek izražava originalno, koliko god je to moguće, jer moda možda ne definiše čoveka, ali ga otkriva. To je isto jedan način komunikacije – rekla nam je Jelena Malešević.

Neobične kreacije stižu na istok

Poznata dizajnerka će svoj rad predstaviti i na Paris Fashion Week-u na kojem će se od 27. februara prvi put prezentovati i srpski dizajneri i to zahvaljujući Srpskoj nedelji mode. Jelena Malešević već priprema kolekciju koju bi trebalo tu da prikaže svetskoj javosti.

– Verovatno ću nastaviti sa svojim konstrukcijskim i dizajnerskim razvojem sajber mode i teške avangarde, jer se to od mene očigledno očekuje. Pre toga imam gostovanje u Dubaiju i sa njihovim čuvenim kreatorom Amaltom idem u Indiju u Delhi, gde će biti održana ogromna fešta visoke mode, najveća u Indiji. To će mi biti veliki izazov jer ću prvi put otići toliko daleko na istok i videti kako će oni doživeti te potpuno autentične i neobične kreacije – zaključila je naša sagovornica.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar