Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Pokrajinskoj vladi obeležen Međunarodni dan devojčica, nagrađene male naučnice

12.10.2022. 11:31 11:34
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam obeležio je juče Međunarodni dan devojčica, 11. oktobar, ugostivši učenice osmoletki iz Novog Sada, Beograda i Sombora koje su učestvovale u konkursu za izradu malog naučnog rada.

Cilj projekta, u organizaciji Udruženja naučnica Srbije “Srna”, bio je osnažiti devojčice prilikom odabira budućih profesija kako ne bi podlegle stereotipima, već se rukovodile ličnim interesovanjima i talentima.

Kako bi popularizovalo nauku među devojčicama, Udruženje “Srna” je u junu ove godine raspisalo konkurs za izradu malog naučnog rada na 20 različitih tema. Na konkurs se prijavilo 30 učenica, kojima je mentorsku pomoć pružilo dvadesetak profesora sa UNS-a. U komisiji za ocenu malih naučnih radova bili su Sanja Burg – direktorka korporativnih komunikacija u kompaniji “Loreal Balkan” i koordinatorka programa “Za žene u nauci”, te učiteljica Vesela Mačkić iz OŠ “Ivan Gundulić”. 

Predsednica “Srne” prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović čestitala je devojčicama praznik i poželela da ih nikada ne napusti glad za znanjem, mladalačka radoznalost i energija, a zatim je predstavila svoje udruženje.

„Udruženje “Srna” okuplja sve koji žele da svoja znanja i iskustva iskoriste da informišu, inspirišu, motitivišu, promovišu i afirmišu devojčice na njihovom putu od ideje do realizacije, od kreacije do inovacije„, dodala je prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović. „Tokom izrade radova, učenicama je pružena prilika da uplove u čarobni svet nauke i pokažu koliko su kreativne, inovativne, radoznale, maštovite. Na internet stranicama škola biće promovisani nagrađeni radovi jer je to najbolji način popularizacije nauke među decom„.

„Loreal Balkan” pripremio je za učenice poklone primerene njihovom uzrastu. Prema rečima Sanje Burg, od 1998, u saradnji sa Uneskom, ova kompanija širom sveta sprovodi program “Za žene u nauci”, dok u Srbiji 12 godina nagrađuje najtalentovanije naučnice do 35. godine života. 

„Do sada su 32 dame u Srbiji dobile Lorealovu stipendiju. Naša zemlja je, sa zadovoljstvom mogu reći, iznad proseka kada je reč o učešću žena u nauci, a neki podaci govore da ih je između 43 i 51 odsto „ rekla je Sanja Burg. 

Osim što je istakao kako je obrazovanje temelj svega, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević rekao je da kao otac dve devojčice apsolutno veruje da one ni po čemu nisu slabiji pol.

„I devojčice i dečaci su jednako važni u društvu. Na svetu je gotovo jednak broj muškaraca i žena, lomimo se oko jedan odsto. Pa zašto još uvek pričamo o neravnopravnosti? Moramo shvatiti da ravnopravnost sa ženama nije oduzimanje prava muškarcima„, zaključio je Ivanišević.

“Ne nasilje, da drugarstvo”, “Uz mirise kroz nauku i život”, “Energija iz limenke”, “Aditivi u hrani – da li je E uvek lošE”, “Drugari, dobar dan, nasilje, za tebe imamo drugi plan”, “Da li je ovaj sok od višnje pravi”, “Sve boje i ukusi slatkog krompira”, “Hemija slatkiša”, “Hemija u svemiru”, “Koje to boje kvasci u sebi nose” – samo su neki od naslova nagrađenih radova. Među njima je i “Hemijski suncobran”, iza kojeg stoje Anđela Kosić iz osmog razreda OŠ “Nikola Vukićević” u Somboru i Vladislava Dobrić iz sedmog razreda OŠ “Ivan Gundulić” u Novom Sadu, te mentorka dr Snežana Papović, docentkinja u oblasti analitičke hemije.

„Veoma mi je žao što se sve ovo završilo, a opet drago što nas je ovoliko - rekla je u ime svih učesnica Vladislava Dobrović, napomenuvši da se iza neobičnih naslova krije pregršt pojava i pojmova iz svakodnevnog života, povezanih čarolijom čula. „Svako dete je pre svega radoznalo, voli da ispituje svet oko sebe, mašta i uživa u tome. Ne mogu da opišem to zadovoljstvo rada u hemijskoj laboratoriji, upoznavanje mladih i mudrih ljudi i i neverovatno druženje. Želim da nastavimo sa ovakvim projektima, da nas, malih naučnica, bude sve više. Možda smo naučile da letimo, ali nismo još uvek pokušale na sve načine„.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar