Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Eva Bokan, urednica programa za decu i mlade na RTV: „Lenjivci” prvi put na Mišeluku

08.10.2022. 18:30 18:36
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Osmog oktobra u toku Dečije nedelje, kreće nova sezona emisije „Dobro jutro, lenjivci“ koja će se prvi put emitovati u velikom studiju Radio-televizije Vojvodine na Mišeluku, najavljuje urednica programa za decu i mlade Eva Bokan dodajući da se koncept neće menjati jer je dosta fleksibilan i šarolik i uvek je mogao da se prilagođava ali će ova dečija emisija s novim studijom konačno dobiti mogućnost da ugosti veći broj dece koja nešto zajedno stvaraju.

- U starom studiju smo mogli maksimalno da ugostimo četvoro dece što znači da smo uvek bili ograničeni u tom smislu. Ovde ćemo sad moći da ugostimo veći broj ljudi, možda neke horove ili plesne grupe - rekla je na početku razgovora Eva Bokan napominjući da je ciljna grupa Programa za decu i mlade veoma široka jer pokriva od predškolskog uzrasta do akademskih građana te da je RTV jedina televizija u Srbiji, a među retkima  i u regionu, koja ima program za decu i mlade sopstvene proizvodnje, na šta su posebno ponosni.

- „Dobro jutro, lenjivci” je samo jedan format koji je dao neko novo ruho nekim našim već postojećim emisijima i nekim aktuelnostima koje prate svakodnevni život u gradu i okolini tako da u tom smislu mi uspevamo da budemo pravovremeni i afirmativni i to je ono što je različito od dosadašnje prakse. Osim toga uspevamo da ostvarimo interakciju sa našim gledaocima jer oni imaju priliku da se uživo uključe u naš program i da zajedno kreiraju sadržaje tako da mi to jako podržavamo i popularišemo. Mislim da je i zbog toga ta emisija toliko popularna među našim gledaocima. Inače, publika „Lenjivaca” pokriva ciljnu grupu od drugog do osmog razreda osnovne škole - objašnjava Bokan.

„Dobro jutro, lenjivci“ se emituju uživo, svake subote od 8 časova, i pružaju mogućnost gledaocima da se uključe, i da zajedno kreiraju emisiju. Nasmejana voditeljka Željka Lasić i šarmantni i sanjivi lenjivac Miroljub, druže se sa najmlađom publikom, i kroz šalu i smeh ih uče mnogo toga.

- Željka i Miroljub su uvek raspoloženi da tematski oboje svaku od naših emisija i tako formiramo i gostovanja i priloge, te ćemo u ovoj prvoj emisiji najviše pažnje posvetiti novostima koje će se desiti unutar tog našeg jutarnjeg dečijeg programa. A to su neke nove rubrike, špice, muzika, džinglovi i tu ćemo recimo pričati o muzejskom mišu Haralampiju koga je osmislio Muzej Vojvodine kao vodiča kroz njihove zbirke a mi smo sve zabeležili okom kamere. Potom kuvamo zajedno s jednom porodicom gde su tri sestre naše kuvarice, te radimo zajedno Deciklopediju u kojoj naša koleginica Vladana Đorđević sa svojom ćerkicom istražuje šta je svemir, šta je vasiona i slična pitanja na koja dece uvek traže odgovor, ali na njima blizak način - najavljuje Eva Bokan. 

Unutar Jutarnjeg programa za decu je i emisija Olivere Šunjević o bezbednosti dece u saobraćaju ili nekim drugim situacijima, naziva „Ja sad znam, a ti?”. Donosi nam primere dobre prakse i načine na koje treba da se ponašamo u pojedinim situacijima u kojima se možemo naći tokom odrastanja.

- Cilj serije je da se na lagan i zabavan način, interaktivnim razgovorom deca edukuju i stvore lepe i korisne navike. Prikazujući konkretne situacije, voditeljke emisije Elena i Vladana, razgovaraju s decom i stručnjacima iz raznih oblasti života. Na primer: Ako vozimo bicikl ili rolere, da li i za nas važe neka pravila da bismo bili bezbedniji u saobraćaju? ili Kome da se obratimo ako nas neko uznemirava? - pojasnila je Bokan koja je skrenula pažnju i na emisiju „Preci a počeci” koja govori o starim zanatima ili predmetima i načinu na koji ih deca prepoznaju i da li im je uopšte poznato nešto što je nekada bilo aktuelno, poput skamije ili zanata juvelir.

Pitamo Evu koliko je teško animirati mlade koji ne samo da ne prepoznaju stare zanate nego su navikli na brzinu digitalne ere i da li se sada prave emisije s kratkim kadrovima s obzirom na to da je njihova pažnja sve kraća?

- Ne mogu da kažem koliko traje jedan kadar ali znam da je vizuelni doživljaj u njihovom svetu jako ubrzan i da je potrebno imati vrlo intenzivnu dinamiku što možemo da postignemo montažom ali u isto vreme moramo da pazimo da to ne ispadne malo previše histerično, što nekada biva. Brzinu smo postigli tako što su naši formati sada mnogo kraći jer smo shvatili da je 25 minuta previše za decu osnovne škole. Dakle, njih pažnja drži do maksimalno 15, zapravo pre 10 minuta. U poslednjih godinu i po, koliko „Lenjivci” postoje mi insistiramo na tim kratkim formatima, taman da im zagolicaju maštu i da počnu da razmišljaju u nekom pravcu i da dobiju nekoliko kvalitetnih informacija vezano za neke teme, a posle im se ponovo obraćamo u narednoj epizodi. Decu više ne možemo da držimo uz TV 25 minuta - objašnjava Bokan dodajući da oni detaljno istražuju ciljne grupe i ono što ih zanima kako bi im na adekvatan način približili pojedine teme tako da to ne bude nametanje nekih vrednosti ali u isto vreme da bude rečeno na način da ih zainteresuje, animira. 

- I nije tačno da decu više ne zanima televizija jer nas jako puno dece zove. Televizija mora da se prilagodi ovim mladim generacijama i da do njih dopre. Društvene mreže nam otežavaju taj zadatak ali mi očekujemo da nam roditelji, bake i deke priskoče u pomoć jer oni sve više traže utemeljenje nekih pravih vrednosti u sadržajima koje nude svojoj deci, a to se teško nalazi na društvenim mrežama te se okreću nama jer su i sami odrasli uz program RTV-a. Naravno, prisutni smo i na Instagramu, Jutjubu i Fejsbuku, svuda gde možemo dopreti do naše publike jer to je danas neminovnost, mediji moraju biti umreženi - zaključuje Eva Bokan, urednica Dečijeg programa.     

Mladi za primer

Program za mlade koji obuhvata emisije namenjene srednjoškolcima i studentima najavljuje šestu sezonu emisije „Ja biram“ (nedeljom u 09.25). Umesto dosadašnjih izbora srednjih škola i smerova, ekipa emisije obrađivaće mnogo šire teme, kao što su odnos tinejdžera i roditelja, tehnike učenja, izbor prijatelja, rizično ponašanje, zdravlje mladih i slično. Potom sledi „Obično a vrhunski” (09.45 nedelja), emisija koja se bavi mladim talentovanim ljudima ili grupama ljudi koji u svojim sredinima rade nešto posebno. To mogu biti muzičari ili mladi koji su se okupili oko neke humanitarne akcije. To su dakle radionice s mladima koji su angažovaniji i talentovaniji i za primer. Novu akademsku godinu serijal autorke Tamare Burević „Akademac“ (subotom u 12.55) otvara razgovorom sa rektorom UNS, prof. dr Dejanom Madićem.

Snežana Milanović

Autor:
Pošaljite komentar