Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svečano obeležen Dan Opštine Kovin

06.10.2022. 09:03 09:08
Piše:
Izvor: Opština Kovin/Sanja Petrović

KOVIN: Dan Kovina, male južnobanatske opštine, vezuje se za 4. oktobar, oslobođenje ovog kraja u Drugom svetskom ratu, a obeležen je i ove godine odavanjem pošte oslobodiocima i svečanostima u organizaciji Opštine i udruženja građana.

Bila je to i prilika da se sumiraju rezultati rada lokalne samouprave u minulih godinu dana.

- Mnogobrojni događaji i prilike na koje mi kao lokalna samouprava nismo mogli uticati desili su se od prošlog oktobra, nanizavši se na već iscrpljene resurse posle intenzivne borbe sa Kovidom-19. Ispostavilo se da je godina za nama zapravo neprestana briga o tome kako da naša mala lokalna samouprava održi najvažnije funkcije za sve građane. Mislim da smo u tome zaista uspeli –  rekla je predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

Ona je podsetila da su pronađena rešenja u oblasti komunalnih usluga, i kada je u pitanju obezbeđivanje javnog prevoza i kada je reč o podršci predškolskoj ustanovi, i školama u delu koji obezbeđuje lokalna samouprava.


Počasna straža Vojske Srbije

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 78. godišnjice oslobođenja Kovina u Drugom svetskom ratu, u prisustvu mnogobrojnih delegacija i uz počasnu stražu pripadnika Vojske Srbije, odata je pošta stradalima u borbi sa fašizmom. U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegaciju je predvodio major Blagoje Smolović, a delegaciju opštine Kovin predsednica Sanja Petrović. Deca iz kovinskih osnovnih i obe srednje škole, kao i predškolci iz „Naše radosti prisustvovala su odavanju pošte palim borcima.

Vence i cveće položile su brojne delegacije od SUBNOR-a Kovin, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912-1918. i poštovalaca Kovin, Udruženja penzionisanih podoficira OO Kovin, Crvenog krsta Kovin, brojnih ustanova i političkih stranaka SNS i SPS, u duhu zalaganja za negovanje kulture sećanja.

Svi zajedno odšetali su do spomenika ruskom pilotu Nikolaju Uskovu, gde je delegacija opštine, predvođena zamenikom predsednice, Ratkom Mosurovićem, položila venac sa cvećem heroju Crvene armije koji je poginuo na tlu kovinske opštine u borbama za oslobođenje. Rukovodstvo opštine Kovin odalo je poštu i položilo cveće i kraj spomenika sugrađanima stradalim u ratnim sukobima na tlu bivše SFRJ od 1991. do 1999. godine.


-  Unapredili smo više usluga u oblasti socijalne zaštite i obezbedili konačno sve potrebno za legalan i nesmetan samostalan rad Ustanove „Lasta“ u kojoj je obezbeđen dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, što porodicama korisnika mnogo znači - dodala je Sanja Petrović, na svečanosti za odbornike, većnike, rukovodioce preduzeća i ustanova i saradnike lokalne samouprave iz svih ostalih organa i organizacija, održanom u galeriji Centra za kulturu.

Predsednica opštine govorila je i o prioritetnom delovanju uoči zimske sezone, da se koliko god je moguće obezbede pristojni uslovi za život tokom zimskih meseci za sve građane Kovina i svih naseljenih mesta opštine.

- Želim da istaknem da smo obezbedili ogrev za najugroženije stanovništvo, što će ljudi dobiti preko Centra za socijalni rad, a da smo zajedno sa našim JP „Kovin-gas“ učinili sve da uvedemo novu sezonu snabdevanja gasom,  privrede i stanovništva, tako da isporuka ovog energenta bude stalna, bez poremećaja u snabdevanju. Pripremili smo i sve potrebno za sezonu daljinskog grejanja putem Toplane - rekla je Petrović.

Pokazalo se važnim što je i ove godine realizovan projekat sufinansiranja mera energetske efikasnosti, pa je putem konkursa 55 domaćinstava dobilo značajna sredstva za opremanje domova novom stolarijom i kotlovima za grejanje. S obzirom na mere štednje koje se odnose na električnu energiju, lokalna samouprava je realizovala baš tokom ove godine javno-privatno partnerstvo za posao zamene svetla javne rasvete štedljivim led osvetljenjem, uz dugoročnu uštedu i benefit za zdraviju životnu sredinu, potvrdila je Sanja Petrović.

U okviru obeležavanja Dana opštine svečano je otvoren 36. Oktobarski likovni salon, koji je organizovao Centar za kulturu Kovin. Aktiv žena Prve MZ Kovin priredio je ulični festival hrane i domaćih proizvoda „Banatski fruštuk”, koji su pratili zvuci tamburica „Kovinskih bećara”.

V. H.

Projekat „Kovin objektivno” realizuje „DVP Digital”, a sufinansira Opština Kovin. Stavovi u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar