Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Frušking 8h4h4” – inovativan način predstavljanja kulturnog turizma opštine Irig

03.10.2022. 11:02 11:03
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

IRIG: Opština Irig, kao i cela Fruška gora, bogata je kulturno-istorijskim nasleđem koje privlači brojne turiste, kako u okviru organizovanih tura, tako i one koji u samostalnoj režiji odlučuju da posete ovaj deo Vojvodine i Srema.

Kako bi ta ponuda bila vidljivija i još atraktivnija posetiocima, Avakum Kvas od 2006. godine, otkako se doselio u Hopovo iz Ivangrada, interesuje se za lokalnu istoriju, te od 2015. pravi koncept vinskih priča koje je podigao na viši nivo.

Kvas je osmislio projekat „Frušking 8h4h4” koji je nedavno predstavio u Briselu. Tim koji uz Kvasa čine direktorka Srpske čitaonice u Irigu Vera Novković, ekspert za seoski turizam Vladimir Ivanović i prevodilac Jelena Panić Knežević, predstavio je iriški projekat u okviru međunarodnog projekta „BeCULTOUR: Više od kulturnog turizma” koje ima za cilj da se pronađu inovativna rešenja za cirkularni kulturni turizam.

Ceo koncept je osmišljen tako da turisti koji dolaze u opštinu Irig dobijaju kutijicu dimenzija 8h4h4 u kojoj se nalaze 32 apstraktne karte sa QR kodovima koje „kriju” 32 lokacije, 32 priče i 32 sortna vina koja je moguće probati na ovim rutama.


Za 19 timova 96.000 evra

Kako bi Kvasova ideja o „Fruškingu 8h4h4” uopšte dospela do Brisela, najpre je sa svojim timom morao da učestvuje na radionicama koje je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), potom da učestvuje na takmičenju i tako bude među tri pobednička projekta. Sve to se dalje razvijalo u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig, kao i u partnerstvu sa još 14 međunarodnih organizacija, koji su dobili podršku iz EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020 a za projekat „BeCULTOUR: Više od kulturnog turizma”. Inače, u ovom projektu učestvuje 19 evropskih timova. Ukupan budžet za sve učesnike, kojih je 76, iznosi 96.000 evra. Projekat se tiče unapređenja i inovativnog razvoja u oblastima kulturnog, istorijskog, religijskog i prirodnog nasleđa i turizma u šest evropskih oblasti – među kojima su pomenute vojvođanske opštine.


- Napravio sam nešto što je pre svega meni interesantno, a kutijica je samo inicijacija – objašnjava Kvas svoj izum i naum. - U Briselu su se oduševili idejom i rekli su mi da je to gejmifikacija. Jedina zamerka im je bila na karte, jer ih asocira na kockanje. Međutim, to su kartice na kojima ne znaš šta se nalazi, tek preko aplikacije vidiš šta se na kojoj krije. Sve dalje je na osobi koja može da se „igra” sama ili sa nekim, može slučajno da izvlači karte i da ne zna gde će tog dana ići, ili da izlista sve i istraži i na taj način vidi šta je zanima, šta ne. I to je novo u odnosu na dosadašnju turističku ponudu, svako se prepušta sopstvenom istraživanju.

Iako je prvobitna ideja da tom „igrom” bude obuhvaćena samo opština Irig, organizatori međunarodnog projekta traže od Kvasovog tima da prošire svoj projekat i na Sremske Karlovce i Bač.

- Kad smo otišli u Brisel, rekli su nam da je poželjno da se naš projekat tiče cele naše pilot regije. Moj model je primenljiv svuda, tako da ga sad samo treba proširiti na još dve pomenute opštine. Sad imam pripremljeno za Irig i prvo će moj tim praviti priču za našu sredinu i tu ćemo prototip da isprobamo, ali ćemo primeniti i na ostale, s tim što je neophodno da prvo istražujem malo i izučavam njihovu istoriju – priča Kvas.

Svi timovi će narednih meseci dobijati podršku od svojih mentora, odnosno profesora sa Briselske poslovne škole (ICHEC), te će na taj način razvijati svoje projekte na osnovu čega će budžet biti raspodeljen.   

L. Radlovački

Projekat „Irig kulturno” realizuje „DVP Digital” a sufinansira Opština Irig. Stavovi u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar