Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preventivnim pregledima obeležen Svetski dan srca

30.09.2022. 10:17 10:19
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD: Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, juče su Preventivni centar i Služba kućnog lečenja Doma zdravlja "Novi Sad" organizovani pregledi za kontrolu stanja tog najvažnijeg organa u našem telu.

U TC "Merkator" je u dva sata trajanja javne manifestacije, 69 Novosađana došlo da proveri krvni pritisak i šećer, izmeri težinu i indeks telesne mase (BMI), ali i urade EKG pulsa. Zbog sumnje da postoji neki zdravstveni problem, 26 građana je upućeno na dalju dijagnostiku.

- Zaposleni iz Službe kućnog lečenja su demonstrirali građanima kako da reaguju u slučaju zastoja srca i adekvatno pruže prvu pomoć - kaže načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja "Novi Sad" dr Mirjana Kolundžić. - Ponosni smo što se građani odazivaju na ovakve akcije u velikom broju i uglavnom su komentari pozitivni. Mi im svakako preporučujemo da se obraćaju svojim izabranim lekarima, jer ću od njih moći uvek da dobiju značajne informacije u vezi njihovog zdravlja.

Po njenim rečima, faktori rizika za kardiovaskularne bolesti možemo podeliti na one na koje ne možemo da utičemo (pol, starosna dob, genetska predispozicija) i na promenljive faktore rizika, te je jučerašnji dan i bio usmeren na apel građanima da promene stil života, smanje pušenje, a pojačaju fizičku aktivnost.

- U zavisnosti od kondicione moći, najbolje je šetati pola sata do sat dnevno - priča naša sagovornica, rekavši da se fizička aktivnost dozira, u odnosu na zdravstveno stanje i kondiciju samog pacijenta. - Značajni faktori rizika su i šećeri, dok od hipertenzije boluje najveći procenat naših sugrađana.

Dvadesetak građana se okupilo i pre početka zdravstvenih pregleda, ne bi li iskontrolisali stanje svog srca, a Zvonimir Trajbar nam govori da je i ranije posećivao javne zdravstvene manifestacije, s obzriom na to da se za redovne preglede čeka malo duže vremena.


Bolesti sistema krvotoka

Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, bolesti sistema krvotoka su u 2019. godini bili vodeća grupa ukupno registrovanog morbiditeta u Službi opšte medicine u Novom Sadu, (oko 17 odsto) i u Službi medicine rada (oko 16 odsto).

Broj jedan dijagnoza je bila esencijalna arterijska hipertenzija. Od akutnog koronarnog sindroma, najveća stopa smrtnosti u Vojvodini je bila u Severnobanatskom okrugu, dok je u druga dva ona bila manja.

U strukturi bolnički lečenih lica sa teritorije Novog Sada, vodeći uzroci hospitalizacije bili su tumori (skoro 16 odsto), a odmah potom bolesti sistema krvotoka, oko 11 odsto.


- Čuo sam da će se ovde realizovati preventivni pregledi i došao sam da izmerim krvni pritisak i prekontorlišen šećer, uz ostale vitalne stvari - kazao je Trajbar. - Razmišljao sam o načinima zaštite srca, s obzirom na to da imam 78 godina.  Imam aparat za merenja pritiska kod kuće, a u zadnje vreme sam primetio da mi je malo povišen. Do sada nisam pio lekove, te hoću da proverim da li je sve u redu.

Gospava Dević kaže da nije ranije išla na javne preglede, ali pošto boluje od visokog krvnog pritiska i pije dve tablete dnevno, zna koliko je hipertenztija opasan "tihi ubica". Zato je iskoristila priliku da odradi pregled na jednom mestu.

Prema rečima načelnice dr Kolunyić, preventivni pregledi srca obavljaju se u sklopu pregleda u ordinacijama kod izabranih lekara. Potrebno je da im se pacijenti jave, a lekari će uraditi sve što je neohodno od dijagnostike. Takođe, svakom pacijentu će deliti savete i preporuke za prevenciju, ali i za lečenje i držanje bolesti pod kontrolom. Tako se smanjuju komplikacije već postojećih bolesti.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar
Mamografski pregledi u Bajmoku, do sada prijavljeno 500 žena

Mamografski pregledi u Bajmoku, do sada prijavljeno 500 žena

01.07.2022. 16:25 16:26