Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U NP u Beogradu otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji

08.09.2022. 22:19 22:40
Piše:
Izvor: Tanjug (Miloš Milivojević)

BEOGRAD: U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je svečano otvorena 10. manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", u okviru koje će u narednih šest dana u 10 gradova u Srbiji biti predstavljeni kultura, umetnost, privreda, nauka Srpske, kao i potencijali za investicije i saradnju Republike Srpske i Srbije.

Manifestaciju, koju je blagoslovio patrijarh Porfirije, otvorenom je proglasio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, a na otvaranju su se obratili i predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mladen Cicović.



Svečanost je započela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a prisustvovali su joj i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnologije Branko Ružić.



Višković je pozdravljajući okupljene istakao da je ta manifestacija još jedan način na koji se potvrđuje srpsko jedinstvo, a da još od 2013. godine ima za cilj jačanje veza između srpskog naroda sa obe strane Drine, pre svega onih koji se odnose na povezivanje našeg naroda, bilo da je reč o ekonomiji, nauci ili kulturi.



Prema njegovim rečima, Srpskoj je Srbija najznačajniji partner, ali prvenstveno prijatelj i saveznik.



Srbija je naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor sa ukupnim ulaganjima od čak dve milijarde i 140 miliona konvertibilnih maraka, istakao je predsednik parlamenta Srpske.



Dodaje da često kažu da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstava, nego samo interesa.



Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno – iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo koje traje i koje će trajati sve dok je srpskog naroda, naglasio je.



Navodeći da institucionalni temelj saradnje predstavlja Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, Višković naglašava da u suštini nije potreban nikakav papir da bi Srbija i Srpska bili jedno.



U našim srcima i dušama, mi jesmo jedno nacionalno biće i to nijedna granica, ni jedna prepreka ne može da nadvlada. Iako razdvojen u dve države, ovaj narod živi i funkcioniše kao jedna celina. Uvek je najjače ono što osećate u srcu, a naše kuca za Srbiju, kao što ono u Srbiji kuca za nas, naveo je.



Dodao je da snagu crpimo iz zajedničkog porekla, srodnosti, duhovnosti i vere i zahvaljuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi na tome što je, kako kaže, svih ovih godina bila oslonac i temelj opstanka srpskog naroda u svim vremenima.



Navodeći da aktuelni geopolitički izazovi i ogromni pritisci kojim su izložena politička rukovodstva našeg naroda sa obe strane Drine predstavljaju veliki izazov sa kojim se suočavamo, Višković kaže da će Republika Srpska kako i u svakom drugom izazovu, svoje stavove usaglašavati sa Srbijom i njenim rukovodstvom.



Politički predstavnici srpskog naroda sa obe strane Drine moraju imati zajednički i jedinstven stav o svakom krupnom pitanju od interesa za srpski narod, istakao je Višković naglašavajući da je i u formalnom smislu, Srbija čuvar Republike Srpske kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.



Ukazao je i na to da Republika Srpska i Srbija intenzivno razvijaju više velikih zajedničkih projekata koji će, kako ocenjuje, u decenijama pred nama služiti srpskom narodu sa obe strane Drine.



U tom smislu, posebno je naglasio povezivanje savremenim auto-putem, navodeći da će 15. septembra otvoriti radove na deonici auto puta od Bijeljine do Rače.



Tamo gde smo se u ratu borili za koridor, sada u miru gradimo novu, savremenu vezu između naša dva najveća grada - Banje Luke i Beograda, istakao je Višković.



Naveo je i da se već nekoliko meseci radi na gradilištu još jednog velikog zajedničkog projekta - izgradnji buduće hidroelektrane "Buk Bijela".



Izgradnju budućeg aerodroma u Trebinju, Višković je ocenoo kao još jedan zajednički projekat Srbije i Srpske koji će biti od nacionalnog interesa.

Porfirije: Čuvajmo svetosavske vrednosti i kosovski zavet

Patrijarh Porfirije je poručio da je glavni zadatak i jedini recept opstanka našeg narodnog korpusa u Srpskoj, ali i Federaciji BIH, Crnoj Gori i Srbiji i gde god naš narod živeo, čuvanje svetosavskih vrednosti i vrednosti kosovskog zaveta.



To je ljubav prema Bogu i bližnjima i odbrana slobode svoje i slobode bližnjih. Jedinstvo je duhovno, ono je nezavisno od političkih, državnih i svakih drugih granica, kazao je patrijarh.



Našem identitetu, kako je rekao, pripada i uspostavljanje, negovanje i unapređivanje dobrih odnosa, sloge i jedinstva sa svim ljudima bez obzira na veru, boju kože, etničku pripadnost, a prvenstveno sa komšijama i narodima koji nas okružuju.



Moramo ličnim primerom obezbeđivati sebi i svom narodu onoliko koliko i drugima budemo pružali, kazao je.



Govoreći o Svetom Stefanu, koji je krsna slava RS, Porfirije je rekao da je on dobar izbor da bude krsno ime "u zbegu rođene Republike Srpske".



On je najbolji uzor za ugledanje, najpre nama pravoslavnim Srbima kako se živi za Boga i bližnje i odvažno umire za istinu, ali i međuljudskog jedinstva, istine i pravde. U toj veri i istini utemeljio je Sveti Sava duhovno i nacionalno biće nas Srba, poručio je Porfirije.



Kazao je i da nas je Sveti Sava obavezao na ljubav kako među sobom, tako i prema svima drugima, te dodao da je najbolji pokazatelj "da smo generacija do koje je svetosavska svetlost kao životvorni oganj dobrog došla", činjenica da se "najmlađa rođena sestra Nemanjine Raške rodila na istorijskog postojbini Tvrtka Velikoga i dobila ime Srpska" i to u vreme patrijarhovanja, kako je naveo, njegovog nedostižnog prethodnika patrijarha Pavla.



Prizivajući blagoslov Božiji na ovaj časni i čestiti skup, kao i na svakog žitelja Republike Srpske, pritom se moliti za pokoj duša svih nevino postradalih na tim mučeničkim prostorima, još jednom vas iz sredine srca pozdravljam i molim da međusobni mir, slogu i jedinstvo čuvamo kao zenicu oka svoga. Kako mi činili, tako i nama Bog pomogao, zaključio je patrijarh Porfirije.

Autor:
Pošaljite komentar