Bogata ponuda na Ribljoj pijaci, cene ujednačene
Posećenost Riblje pijace je tokom leta slabija u odnosu na ostatak godine, što zbog godišnjih odmora, što zbog trenutnog porasta cena.
Na tezgama se, uglavnom, nalazi voće i povrće, a osim toga izdvajaju se i one sa raznovrsnim domaćim proizvodima, garderobom i cvećem. Kako otkrivaju prodavci i kupci, najatraktivnije je sezonsko voće i povrće, a cene istih se od tezge do tezge ne razlikuju mnogo.
Kilogram paradajza može se kupiti od 80 pa do 200 dinara za sortu volovsko srce. Kilogram krastavaca košta od 80 do 150 dinara, dok se cena paprike kreće od 200 (babura) do 350 dinara za crvenu rogu. Cena krompira kreće se od 100 do 120 dinara, u zavisnosti od sorte i kvaliteta. Kilogram boranije košta 350 dinara. Struk peršuna može se kupiti za 50 dinara, a kilogram spanaća za 350. Raspon cena pasulja je izuzetno širok, pa je najjeftiniji 300, a najskuplji, mladi čak 700 dinara.
Na tezgama je u ponudi i kukuruz šećerac, a za jedan komad treba izdvojiti oko 70 dinara. Na nekim tezgama nude se popusti na količinu, te su tako tri glavice belog luka 100 dinara. Kilogram crnog luka košta od 80 do 100 dinara.
Osim što se najbolje prodaje sezonsko povrće, tako i sveže, domaće voće skreće najveću pažnju kupaca. Cena nektarina kreće se od 80 do 150 dinara, kajsija 150, a bresaka 160. Maline koštaju 1.000 dinara po kilogramu, dok za kilogram borovnica treba izdvojiti 800 dinara. Šljive, takođe, postaju jedne od atraktivnijih voćki i koštaju između 100 i 150 dinara. Cene krušaka se kreću od 100 do 200 dinara. Lubenice su 150, a dinje 70 dinara. Cene jabuka su 160 dinara, limun košta 300, a naranye od 200 do 220 dinara. Kilogram banana je 150 dinara.
Osim što je voće i povrće prekrilo pijačne tezge, prilično je rasprostranjena prodaja domaćih proizvoda kao što su jaja, med, rezanci, kore za pite, kolači i slično.
Cena jaja na Ribljoj pijaci kreće se od 13 do 16 dinara, domaći rezanci koštaju od 100 do 120, a kore za pitu 100, dok su heljdine 120 dinara. Tegla livadskog meda je 700 dinara, a bagremovog 800. Cena bakinih kolača je 150 dinara za 200 grama, dok je pola kilograma domaćih vanilica 400 dinara.
Osim navedenog, posebnu pažnju kupaca mame tezge ispunjene različitim cvećem, što baštenskim, što sobnim. Gladiole i ruže koštaju po 100 dinara, lepe kate 150 dinara, ljiljan 500 dinara. Najjeftinije cveće su petunije i begonije, a cena nekih od njih je samo 40 dinara. Cene baštenskog cveća kreću se do 300 dinara. Orhideja je najskuplji saksijski cvet i košta 1.000 dinara.
Neki od kupaca polako prelaze s Riblje pijace na Futošku. Pre svega, pijaca broji sve manje prodavaca, cene ratu, te je tako i broj kupac sve manji. Neki kupci, s druge strane, sve više kupuju po prodavnicama jer, kako tvrde, pronalaze visok kvalitet voća i povrća za mnogo manje pare.
A. Čegar i D. Klašnja