Negovanje hrvatske tradicije uz gastro užitak
Gastro manifestacija „CROz kuhinje Vojvodine“, koja okuplja hrvatska društva širom Srbije uz gastronomsku ponudu ovog kraja, održana je u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu.
Posetioci su imali priliku da probaju lovački paprikaš, pečenu deveriku i karlovački gulaš, a za ljubitelje „klasične“ ponude bio je tu i roštilj. Kulturno-umetnički deo programa obuhvatio je tamburaški melos Vojvodine, kao i dalmatinske klape, a svoju klapu predstavilo je i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“, kao organizator manifestacije. Knjiga „Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine“, delo studenata etnologije i kulturne antropologije sa Filozofskog fakulteta iz Zagreba, takođe je predstavljena u okviru programa.
- „CROz kuhinje Vojvodine“ organizujemo peti put, tako da to možemo nazvati malim jubilejem – potvrdio je predsednik HKPD-a „Jelačić“ Mirko Turšić. – Nastojimo da na ovom mestu hrvatsku zajednicu okupimo na jedan neformalan način i ujedno domaće stanovništvo upoznamo sa hrvatskom tradicijom i negovanjem baštine, jer ovde živimo više stotina godina. S druge strane, ovom manifestacijom šaljemo poruku svima da bi u životu trebalo pokušati pronaći svoj mir, pružiti ga i drugima, i zajedno provesti vreme u lepom ugođaju, za šta retko imamo vremena. Mi želimo da se ovde svakome dogodi nešto lepo, po čemu će nas pamtiti i tu priču još dugo nastavljamo.
Manifestacija je ugostila Udrugu banatskih Hrvata, Lovačko društvo „Diana“ iz Zrenjanina i Zbor crkve Presvetog trojstva iz Sremskih Karlovaca, a na dosadašnjim manifestacijama specijalitete svog kraja imale su priliku da predstave ekipe iz Bačkog Momoštora, Subotice, Đurđina, Niša, ali i iz Istre.
B. Pavković