Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OkoTVoko: I šta ćemo sad?

21.05.2022. 13:41 13:44
Piše:
Izvor: Nemanja Potkonjak

Ana Đurić Konstrakta je osvojila peto mesto.

Na ovu geopolitičku situaciju nismo mogli bolje. Na retrogradni Merkur kada joj je ispala bubica usred finala, prosto nismo mogli više. Ali i peto mesto je veliki uspeh. I šta ćemo sad?

Sve se ocrtalo na dlanu Evrosonga i kakva je politička i estradna situacija. Videli smo da turbo folk nije samo srpska izmišljotina. Sve je bilo kombinacija nekog repa i etna. Francuzi su otišli u neki čudni multietnički pop, a Moldavija je mogla da dominira u Grandu jer su imali pesmu u kojoj je provlačilo užičko kolce. Pobednička Ukrajina je kombinacija etno muzike na tragu Teofilovića i repovanja Igija Popa. Predstavnica Španije, vatrena  Šanela, održala je čas koregrafije Ani Nikolić i Sari Jo i izdominirala. I šta ćemo sad?

Kinetičko sunce nije radilo. Bilo je mnogo tehničkih grešaka, valjda opet taj Merkur. Ali Evrovizija nije nikada bolje izgledala, vizuelno, uz masovno horsko pevanje Lenonove „Give peace a chance” - Dajte šansu miru. Ipak je Italija zemlja San Rema i Rai televizije. RAI je uvek bio sinonim za dobar zabavni program. Neptunovsko prodavanje medijske magle. Ali rejting i šer ove manifestacije je u ravni najznačajnih sportskih događaja. Novak Đoković je osvojio 1000 pobedu i podržao Konstraktu na Tviteru. Javni servis Srbije je vodio znalački PR naše predstavnice. Bilo je svuda gde treba i na RTS-u i na K1, Novoj i Prvoj televiziji.

Iz Podgorice se javila Andrijana koja je prvo zevala a onda viknula kuku, odmah postade tema sprdnje društvenih mreža. Svojim javljanjem  Dragana Kosjerina je izdominirala i potvrdila status najveće ženske TV zvezde u Srbiji. Svojim maskiranjem u Konstraktu ukrala je na trenutak šou i doživela ovacije. Tako se makar indirektno, u belom mantilu, ispred zgrade VMA, zahvalila svim belim mantilima koji su nam pomagali u doba korone. Saznali smo i u jednom intervju da je Dragana Kosijerina poreklom Sarajka kao što je Kristina Radenković, koja je od voditeljke postala prateći vokal, rođenjem Novosađanka. Bilo je i navijanja za Konstraktu iz Zagreba, ipak su borosane odatle stigle za Anu. Ako neko možda ne zna ko je sa kim dobar, nek pogleda glasanje. Kažem, naš PR tim je vešto birao gde se ide, a gde ne ide. Nije se išlo na ružičasti privatni servis građana. Ali naravno da Jovana Jeremić nije odolela a da ne prokomentariše kako  su čuveni zeleni kombinezon zapravo pokrali od nje. Iako se stalno hvali visokim rejtingom jasno je da RTS-ov rejting niko ne može stići kad prenose Evroviziju. Stoga ne razumem zašto je šefica naše delegacija Duška Vučinić bila tako tužna u prenosu. Njeni sarkastični komentari su bili hit tema na Tviteru i na društvenim mrežama. Od 2003. godine Duška kometariše Evroviziju. Pričala je o ljubavnom životu jednog LGBT  učesnika, koga je napustio momak pa pati, a komentarisala je i stajlinge pojedinih dama. I izrekla je mnogo, mnogo kritike na račun organizatora.

Polufinale je bilo in corpore infarkt, ali Konstrakta je prošla i čak dobila nagradu za umetnički nastup. Ovo je prva pesma u istoriji Evrosonga gde se koristio i latinski jezik uz srpski, bez engleskog. Istorijski je susret i patrijarha Porfirija i naše predstavnice. Iz mesta Glibovac je bilo reportersko javljanje odmah u Dnevniku RTS3, odmah posle manifestacije. Komšije su najviše podržavale Anu jer je u pitanju jedna kul žena, realna, koja stoji čvrsto na zemlji jer umetnica mora biti zdrava. Novinarima svaka čast kako su se trudili da predstave Konstraktu a da poštuju njen mir i porodicu jer ona živi kao sav običan svet. I lepo je što ju je najviše podržao komšiluk. Ipak sve može drugačije i evropskije a da nam se ne naredi - umemo mi biti i na evropskom putu. Sve ostalo je nevažno. Jer pesma je ušla na Tiktok, u dečije vrtiće, među penzionere... Imali smo do sada najrevolucionarniji i najavangardniji nastup. Nismo mi Srbistan zagledan samo u silikonske pevačice  Mi smo uvek bili nešto između istoka i zapada, kako reče jedan film. To je pokazala i ova Evrovizija. Ovde su svakakva čuda moguća. Sad znam zašto je majka Željka Joksimovića želela da joj sin nastupi na Evrosongu. Sad znam koliko je Jovani Joksimović značio Evrosong u životu. Marija Šerifović je dokazala da može da postoji pop muzika u Srbiji i da nikad ne bude dovoljno karata za koncert u uvek prepunom Spensu gde ju je gledalo 10.000 ljudi.

Ne znam da li znate podatak da je gvozdena ledi Zabavnog program RTS-a Olivera Kovačević pevala prateće vokale Biljane Krstić i Srđanu Marjanoviću na Jugoviziji u Novom Sadu, 1988, u Srpskom narodnom pozorištu. Zato joj je toliko Evrosong u srcu. Srce kuca jače, a Konstrakti će tek da se otvore mnoga vrata svetskih uspeha iako je izjavila da će ostati nevidljiva. I šta ćemo sad?

Aleksandar Filipović

Autor:
Pošaljite komentar