Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpski patrijarh pozvao na jedinstvo i zajedništvo

15.05.2022. 14:03 14:54
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

SREMSKI KARLOVCI: Sto godina od ujedinjenja lokalnih eparhija Pećke Patrijaršije u jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu obeležava se danas u Sremskim Karlovcima, gde je srpski patrijarh, u obraćanju pred nekoliko hiljada vernika, poručio da je ovaj veliki jubilej praznik jedinstva i sloge.

"Pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da uprkos svim iskušenjima ostane istrajan u zajedništvu u krilu svoje majke crkve", poručio je patrijarh Porfirije pred nekoliko hiljada vernika okupljenih ispred Saborne crkve u Sremskim Karlovcima.



Proces ujedinjenja SPC počeo je i završen u Sremskim Karlovcima 12. septembra 1920. godine.



Patrijaršija je ukinuta 1766. godine, a srpski pravoslavni narod živeo je u četiri države, podeljen u šest regionalnih crkava. Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bile su u jednoj državi, što je omogućilo da se sjedine i uspostavi Patrijaršija ujedinjene autokefalne pravoslavne crkve.



Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva tada priznata kao sestrinska crkva svih pravoslavnih crkava.



"Ovo je veliki praznik jedinstva i sloge. Dan kada je od svih priznata opšta svest o jedinstvu naše svete pravoslavne crkve u istoriji. Mi danas posle stotinu godina radosno objavljujemo i proslavljamo ovaj istorijski događaj bilo da živimo u matici bilo u nekoj od srpskih ili okolnih zemalja,ili u rasejanju", poručio je patrijarh.



On je rekao da je u svim nedaćama Srpska pravoslavna crkva delila i radosti i tuge čitavog srpskog naroda.



"Patrijaršija srpska je bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno. Zbog svega toga, mi ovih dana kada se sećamo podviga naših predaka koji su žudili za jedinstvom i za njega se borili i jedinstvo crkve ostvarili, ozareni svetlosću vaskrsenja Hristovog šaljemo blagoslov svoj punoći naše srpske pravoslavne crkve. Pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da uprkos svim iskušenjima ostane istrajan u zajedništvu u krilu svoje majke crkve", poručio je okupljenima patrijarh Porfirije.



Sveta liturgija počela je u 9.00 časova, koju je služio patrijarh srpski Porfirije sa vladikama i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.



Nakon liturgije i obraćanja usledilo je redovno majsko zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Poslanica SPC: Patrijaršija simbol narodnog jedinstva

Sa zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sremskim Karlovcima, patrijarh Porfirije uputio je danas poslanicu povodom proslavljanja 100 godina obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu, Srpsku patrijaršiju, saopštila je Informativna služba SPC.

U poslanici se navodi da je ovaj veliki praznik, zapravo praznik jedinstva i sloge, kada je od svih potvrđena svest o jedinstvu i kontinuitetu SPC, koja je u svim nevoljama delila i radost i tugu srpskog naroda, a Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.



Navodi se da veliki jubilej lane nije mogao biti obeležen zbog epidemije korona virusa i podseća da je SPC, od nezakonitog i nasilnog ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, živela podeljena u mitropolije i episkopije u različitim državama, ali da se i u takvim uslovima svaka crkvena jedinica starala da očuva duhovni i nacionalni identitet svoje pastve i obezbedi opstanak srpskoga naroda.



Konačno je, posle pobede u Velikom ratu i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, održan Sabor arhijereja na kome je, posle 154 godine uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno Srpska pravoslavna crkva, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije, navodi se u poslanici.



Dodaje se da je Sveti arhijerejski sabor SPC 28. septembra iste godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene patrijaršije.

Autor:
Pošaljite komentar