Iz Sibira u Novi Sad: Porodica Bogatirev prodaje ruske specijalitete
Porodica Bogatirev pre tri godine odlučila je da se iz Sibira preseli u Novi Sad, te su Elena, njen suprug Aleksej i dve ćerke prevalili sedmodnevni put dug 6.000 kilometara do Srbije, koju nikada pre toga nisu posetili i odlučili da pokrenu svoj biznis.
Nakon neuspele ideje o prodaji obuće, Aleksej i Elena otvorili su malu prodavnicu i restoran “Prva ruska kuhinja” u Ulici cara Dušana 68, gde pripremaju gotova jela po tradicionalnim ruskim receptima.
– Dosta Rusa se doselilo ovde i čitajući njihova iskustva koje objavljuju na Internetu odlučili smo da se preselimo ovde, gde je toplije – kazala je Elena za “Dnevnik”. – U Rusiji je temperatura u velikom minusu skoro cele godine, a u Srbiji je mnogo toplije. Kada smo otišli, napustila sam posao nastavnika fizičkog vaspitanja, dok mi je suprug inženjer rudarstva.
Osim brige o prodavnici ruskih specijaliteta, Aleksej je i teniski trener i podučava četiri Ruskinje uzrasta od pet do devet godina. Strast ka tenisu utkana je u ovu porodicu, te ga njihova mlađa ćerka trenira već šest godina, na šta je Elena posebno ponosna. – Doselili smo se u aprilu 2019. godine, a “Prvu rusku kuhinju” smo otvorili u avgustu iste godine jer smo videli da malo ko prodaje ruska jela, a ako ih prodaje, onda su jako skupa – objasnila je Elena. – Prvobitna ideja bila je da otvorimo prodavnicu dečje obuće, ali, iz nekog razloga, Srbi vole skupu obuću, ne znam zašto. Razlike u cenama obuće u Rusiji i Srbiji su velike, tamo je sve jeftinije, ali zbog malog interesovanja, ta ideja nije uspela, i bolje jer uživamo u ovome što sada radimo.
Jela koja porodica Bogatirev nudi su veoma popularna u Rusiji i praktična. Kako je Elena rekla za naš list, to su uglavnom jela koja se brzo pripremaju po dolasku kući s posla. Prodaja ide dobro, te je dosta Novosađana zaiteresovano za njihovu hranu i redovno je kupuje.
– Naša tradicionalna jela pripremamo po receptu moje bake i majke, koja nas često posećuje, a od specijaliteta koje nudimo najviše se kupuju ruske palačinke i peljmeni, i to više oni sa mesom – kazala je Elena. – Sada, u vreme posta, najtraženije su vareniki sa krompirom i druga jela sa povrćem.
Pet litara vode za 25 dinara
Na vodomatu koji se nalazi ispred prodavnice “Prva ruska kuhinja” postoje dve opcije – jedna je za vodu bez kalcijuma za kuvanje i piće, dok je druga obogaćena mineralima (magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum) za piće. Unutar aparata, voda prolazi kroz deset različitih filtera koji je prečišćavaju, a pre punjenja vodom, postoji opcija ozoniranja ambalaže, kako bi se dezinfikovala.
– Aparat za vodu se dosta koristi u Rusiji i ima ga u svakom gradu i selu, jer je voda iz aparata jeftinija i čistija – kazala je Elena. – Do 17. aprila voda sa aparata je besplatna, dok će njena cena posle toga biti pet dinara po litru, odnosno 25 za balon od pet litara, što je dosta jeftino u odnosu na vodu iz prodavnica.
Kako je naša sagovornica rekla, u planu je postavljanje još dva vodomata – jedan na Futoškoj pijaci i jedan na Novom naselju, ali su pregovori za to i dalje u toku.
Specijalitet peljmeni pravi se od testa i mesa. U ovoj prodavnici, oni se prodaju sa punjenjem od junetine i svinjetine, kao i ćuretine i piletine. Vareniki su slični jelu peljmeni, ali se testo u tom slučaju puni povrćem i voćem. Osim toga, u ponudi su i ruske palačinke koje, kako je Elena rekla, imaju drugačiji ukus nego srpske. I tu postoji različit izbor nadeva, te imaju palačinke punjene mesom, sitnim slatkim sirom, šunkom i kačkavaljem, a za sladokusce tu su i one koje se prave sa kondenzovanim mlekom, koje su poseban delikates. Sva hrana je smrznuta i lako se priprema, te je palačinke potrebno staviti u mikrotalasnu na svega minut-dva. U ponudi su i kotleti – ruski ćevapi koji se prave po različitoj recepturi od naše, čuvena ruska čorba boršč, kao i manti koje su poreklom iz gruzijske kuhinje, tvrdi naša sagovornica.
– Prodajemo i ruske slatkiše koje nabavljamo iz ruske prodavnice “Konfeta” u Beogradu, a i oni prodaju naše peljmene u njihovoj prodavnici – kazala je Elena.
Osim slatkog, kondezovanog mleka, među poslasticama su u ponudi i kozinak, razne vrste bombona, vafli, zefir, keks i šećerni kolačići.
D. Andulajević