Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ukrajina: NATO zemlje mogu da šalju borbene avione; Zelenski kritikuje Zapad

06.03.2022. 22:30 23:56
Piše:
Foto: Fonet/AP

VAŠINGTON: Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da zemlje članice NATO imaju "zeleno svetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu.

On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na piitanje da li Poljska, kao članica alijanse, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo".



"U stvari, razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome kako možemo da pomognemo ako odluče da obezbede te avione Ukrajini i kako možemo da im pomognemo da nadomeste avione koje su poslali Ukrajini", rekao je Blinken.



Portparol Bele kuće rekao je ranije za Si-Bi-Es njuz da američka administracija razmatra mogućnosti da nadomesti Poljskoj avione ako odluči da pošalje borbene avione u Ukrajinu, ali je napomenuo da u vezi sa tim ima nekoliko pitanja, među kojima i to kako bi avioni mogli da budu prebačeni iz Poljske u Ukrajinu.

Zelenski ponovo kritikovao Zapad



KIJEV: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je večeras zapadne lidere zbog toga što nisu reagovali na upozorenje Rusije o mogućim napadima na vojno-industrijski kompleks Ukrajine.



„Rusija je za sutra zvanično najavila napad na našu teritoriju, na naša preduzeća odbrambenog kompleksa. Danas nisam čuo reakcije ni od jednog svetskog lidera, ni od jednog zapadnog političara na tu najavu“, rekao je Zelenski, prenose RIA Novosti.



Kako navodi Ukrinform, Zelenski je u video poruci izrazio uverenje da se Rusija ponaša "drsko" zato što sankcije koje su joj uvedene nisu dovoljne i zato što svet ne pokazuje odlučnost da se rat zaustavi.

Broj izbeglica koje su ušle u Poljsku premašio milion



VARŠAVA: Više od milion izbeglica ušlo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruskog napada 24. februara, saopštila je danas poljska pogranična služba.



"Broj izbeglica koje su do večeras u 20 sati prešle iz Ukrajine u Poljsku premašio je milion. To je milion ljudskih tragedija", objavila je ta služba na Tviteru, prenosi BBC.



Prem podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), od početka rata iz Ukrajine je pobeglo više od 1,5 miliona ljudi.



Visoki komesar Filipo Grandi rekao je da je to najbrža izbeglička kriza od Drugog svetskog rata.

LNR: Uhapšeni ukrajiski agenti, planirali teroristički napad



LUGANSK: Bezbednosne službe samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) uhapsile su dva pripadnika ukrajinske vojne obaveštajne službe koji su planirali terorističke napade, saopštilo je ministarstvo bezbednosti LNR.



U saopštenju se tvrdi da su ukrajinski obaveštajci planirali terorističke napade i u LNR i u Rostovskoj oblasti u Rusiji, prenosi TAS S.



Kako se navodi, agenti su uhapšeni u Luganjsku dok su trgovali oružjem i municijom koji su zaplenjeni u tom gradu.



Oni su, kako se dodaje, pripadnici ogranka nacionalističke organizacije Desni sektor u mestu Stanica Luganskaja.



U saopštenju se navodi da je grupa je u februaru dobila zadatak da izvede teroristički napad na naftno postrojenje u gradu Rovenki, a nakon što je LNR preuzela kontrolu nad gradom naloženo im je da odu u grad Novošahtinski u Rusiji dok ne dobiju dalje instrukcije.



Navodi se i da su agenti rekli da misle da je cilj njihovog boravka u tom gradu mogao da bude teroristički napad na kritične infrastrukturne objekte.

Makron obavestio Zelenskog o razgovoru s Putinom



PARIZ: Francuski predsednik Emanuel Makron obavestio je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog o razgovoru koji je prethodno vodio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.



Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Makron je ponovio da je apsolutno neophodno izbeći bilo kakav napad na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih postrojenja.



Francuski predsednik je rekao Zelenskom da će, kada je reč o humanitarnoj situaciji, pomno pratiti potrebe Ukrajine i da će Francuska nastaviti da pojačava podršku u toj oblasti.



Kremlj je ranije danas saopštio da je Putin Makronu rekao da je ideja direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o održavanju sastanka IAEA, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video veze ili u trećoj zemlji.



Iz Makronovog kabineta je saopšteno da je on ruskom kolegi rekao da je zabrinut zbog mogućeg skorog napada na ukrajinski grad Odesu i ukazao na važnost pronalaženja rešenja za ukrajinsku krizu putem pregovora i zaštite ukrajinskih nuklearnih objekata, preneo je Rojters.

Zelenski formirao delegaciju za saslušanja u MSP



KIJEV: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o formiranju delegacije Ukrajine koja će učestvovati na usmenim saslušanjima Međunarodnog suda pravde u Hagu (MSP) po optužbama Ukrajine protiv Rusije, u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, javlja Interfaks Ukrajina.



U saopštenju objavljenom na sajtu Zelenskog, navodi se da je šef delegacije stalni predstavnik predsednika u, kako se navodi, Autonomnoj Republici Krim, komesar Ukrajine Anton Korinevič, dobio instrukcije da, uz učešće predstavnika državnih organa, pripremi i dostavi procesna dokumenta dokaznih i drugih materijala.



Dodaje se da je vladi naloženo da obezbedi finansiranje troškova u vezi sa učešćem ukrajinske delegacije na saslušanjima 7. i 8. marta, prenosi Interfaks Ukrajina.



Korinevič je na Fejsbuku naveo i da je Ukrajina formirala moćnu bazu činjenica koja dokazuje "apsurdnost izjava Rusije da deluje kako bi sprečila i kaznila genocid“.



Međunarodni sud pravde zakazao je za sledeću nedelju raspravu povodom zahteva Ukrajine da taj sud UN hitno naredi Rusiji da odmah prekine vojne akcije.



Planirano je da Kijev 7. marta iznese svoje argumente, dok je 8. marta predviđeno da Moskva da svoj odgovor.



Kijev je krajem februara podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Rusiju za manipilisanje pojmom "genocida" u Ukrajini i tražeći hitne ‘‘privremene mere" kojima se Moskvi nalaže da zaustavi neprijateljstva.

Osam civila poginulo u evakuaciji iz Irpina



KIJEV: Osam civila poginulo je danas u granatiranju tokom evakuacije iz Irpina u Kijevskoj oblasti, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Mrkušin.



On je na svom Telegram kanalu naveo da su ruske snage otvorile vatru tokom evakuacije preko mosta, prenosi CNN.



Na video snimku vide se civili kako prolaze kroz kontrolni punkt, a zatim i eksplozija izazvana granatiranjem ili minibacačem.



Markušin je rekao da je deo Irpina u rukama ruskih snaga, a da se drugi deo još bori.

Autor:
Pošaljite komentar