Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Harkov: U napadu povređeno šest osoba, utvrđuje se broj žrtava, u Kijevu mirna noć

01.03.2022. 08:19 10:42
Piše:
Izvor: Tanjug

HARKOV: U raketiranju centra Harkova povređeno je šest osoba, od kojih jedno dete, a broj poginulih se utvrđuje, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

Požar do koga je posle napada došlo na krovu zgrade opere je ugašen, prenosi Interfaks Ukrajina.



Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleg Sinegubov izjavio je da su centar Harkova i stambene četvrti napadnuti sistemima Grad i krstarećim raketama. Naveo je da je pogođen trg na kojem se nalazi zgrada regionalne državne administracije.



Državna služba za vanredne situacije prethodno je saopštila da je jedna osoba poginula, a tri povređene u jutrošnjem napadu na Harkov.

Kuleba: Pojačajte pritisak, izolujte potpuno Rusiju

LJVOV: Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da pojača pritisak i potpuno izoluje Rusiju nakon, kako je rekao, "varvarskog napada ruskih snaga na Harkov".



"Varvarski raketni udari na centralni Trg Slobode i stambenu četvrt Harkova. Putin nije u stanju da slomije ukrajinski otpor i zato u besu čini ratne zločine, ubija civile", poručio je Kuleba na društvenim mrežama, kako prenosi Rojters.



Ministar spoljnih poslova Ukrajine je ocenio da svet "može i mora" da učini više.



"Pojačajte pritisak, potpuno izolujte Rusiju", zatražio je Kuleba preko društvenih mreža.

Gradonačelnik Mariupolja: Pod konstantnim smo bombardovanjem

MARIUPOLJ:  Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je taj južni lučki grad pod konstantnim granatiranjem u kojem su ubijeni civili i uništena infrastruktura.



"Imamo oštecćenu civilnu infrastrukturu - škole, kuće. Ima mnogo povređenih. Ima poginulih žena i dece", izjavio je gradonačelnik Bojčenko u direktnom prenosu na jednoj ukrajinskoj televiziji, a navodi agencija Rojters.



On je rekao da su stambeni kvartovi granatirani pet dana.



"Gađaju nas artiljerijom, bombarduju nas iz borbenih vozila i gađaju nas iz vazduha”, izjavio je on.



Prethodno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin izjavio da će Mariupolj danas biti potpuno opkoljen.



Basurin je za TV Rusija 24 rekao da je potrebno je stvoriti humanitarni koridor oko grada da bi civili mogli da ga napuste, prenosi TAS S.



Agencija Rojters navodi da najveći ukrajinski proizvođač čelika “Metinvest BV” ima većinu svojih pogona u Mariupolju gde je obustavio proizvodnju.

Stradalo više od 70 ukrajinskih vojnika u napadu na vojnu bazu u Okhtirki

KIJEV: Više od 70 ukrajinskih vojnika je poginulo nakon što je ruska artiljerija pogodila vojnu bazu u Okhtirki, gradu između Harkova i Kijeva, izjavio je šef Sumske oblasti Dmitro Živicki.

 

On je na Telegramu objavio fotografije granatirane četvorospratnice i spasilaca koji pretražuju ruševine, prenosi britanski list “Gardijan”.



U kasnijoj objavi na Fejsbuku, Živicki je naveo da su mnogi ruski vojnici i neki lokalni stanovnici takođe ubijeni tokom borbi u nedelju.



Britanski list, međutim, navodi da ovakve tvrdnje nisu mogle odmah da budu potvrđene.

U Kijevu noć protekla mirno, zabranjena prodaja alkohola

KIJEV: Noć u glavnom gradu Ukrajine Kijevu protekla je mirno, saopštila je gradska uprava.



Bilo je nekoliko sukoba ukrajinske teritorijalne odbrane i diverzanata, prenosi Ukrajinska pravda.



Gradske službe pripremaju objekte za odbranu na prilazima gradu.



Navodi se da u Kijevu ima struje, vode i grejanja, a da bolnice rade pojačanim tempom i da imaju sve što je potrebno.



Od danas je u Kijevu zabranjena prodaja alkoholnih pića i ona će biti uklonjena iz prodavnica.

Gardijan: Herson opkoljen ruskim snagama

HERSON: Grad Herson na jugu Ukrajine jutros je opkoljen ruskim vojnicima, tvrde ukrajinska novinarka Aljona Panina i gradonačelnik tog grada.



“Grad je zapravo opkoljen, ima mnogo ruskih vojnika i vojne opreme sa svih strana. Postavili su kontrolne punktove na izlazima”, preneo je “Kijev independent” pozivajući se na izjavu Panine.



Ona je istakla da je bilo teško dopremiti hranu do prodavnica u tom gradu koji je blizu Odese na Crnom moru, jer se skladišta nalaze van grada, navodi britanski list "Gardijan".



Prema njenim tvrdnjama, grad i dalje ima normalno snabdevanje vodom i strujom.



Gradonačelnik tog grada Igor Kolihajev je izjavio da ruska vojska postavlja kontrolne punktove na ulazima u Herson, dodajući da je "Herson bio i da će ostati ukrajinski”.

Autor:
Pošaljite komentar