Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema Dnevnika Novi Sad u 2022. godini: Obnova Spensa i gradskog jezgra

05.01.2022. 10:05 10:28
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Sanaciju i rekonstrukciju Spensa isprojektovaće novosadski Fakultet tehničkih nauka, beogradske firme “Balkans sekjuriti servises” (Balkans security services) “Beksel konsalting” (Bexsel consulting), kao i “Aksis građevinski biro” iz Sremske Kamenice, koje su ponudile da svu neophodnu dokumentaciju izrade za 119,94 miliona dinara s PDV-om.

Sva projektno-tehnička dokumentacija, do nivoa građevinske dozvole, uključujući i elaborate i procenu troškova, mora biti završena za 18 meseci.

Kako se iz odluke o dodeli ugovora može primetiti, FTN je zadužen za izradu elaborata postojećeg stanja i tehničke dokumentacije, što predstavlja 45 odsto ukupnog posla, dok će “Aksis” uraditi 30 odsto tehničke dokumentacije, a beogradskim firmama poveren je ostatak posla, odnosno projekat protivpožarne zaštite i izrada BIM (Building information modeling) postojećeg i stanja objekta nakon rekonstukcije.

O tome da je obnova Spensa i njegovo osavremenjavanje neophodno govori se već godinama, a jedan od većih problema je

i energetska neefikasnost objekta. Podsećanja radi, FTN je već uradio Strategiju razvoja Spensa, a od odabranih projektanata očekuje se da analiziraju stanje objekata te predlože projekat za unapređenje novosadskog hrama sporta, uz zadržavanje originalnog izgleda i namene, budući da je reč o jednom od simbola grada. Trebalo bi da isplanirati zamenu fasade, krova, instalacija, uz mogućnost postavljanja solarnih kolektora i fotonaponskih sistema.

Sportska namena Spensa i dalje ostaje njegova osnovna i najvažnija funkcija, uz razne kulturne i poslovne sadržaje. Sadašnje dvorane biće zadržane, s tim što je planirano da budu fleksibilnije za korišćenje.

Plan sanacije i rekonstrukcije predviđa izgradnju novih bazena, klizališta, dodatnih garažnih mesta i zamenu instalacija. Osim toga, najavljeno je i da će Dečje odeljenje Gradske biblioteke biti preseljeno na Spens, s tim da će biti smešteno u zoni oko Kongresnog centra i na mestu današnjeg Medija centra, na južnoj i istočnoj strani Velike dvorane.

Planirano je da Ledena dvorana radi kao klizalište čitave godine, a da se uz nju (uz zapadnu fasadu) izgradi otvoreno klizalište, koje bi tokom letnjih meseci bilo prilagođeno za aktivnosti poput mini golfa, malog fudbala i koncerata na otvorenom.

Yudo, boks i stonoteniska dvorana čine celinu, u kojima je potrebno razdvojiti kretanje sportista i takmičara za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na drugi sprat. Svlačionice u kuglani, kao i druge prostorije, trebalo bi osavremeniti, a planirano je da

dvorana za rvanje bude isprojektovana na nekom drugom mestu, a da na njenom mestu budu teretana i sauna.

Projektnim zadatkom predviđen je kompleks bazena, što podrazumeva postojeći bazen, te bazen za decu (obuku neplivača) i bazen sa skakaonicama.

Komercijalni sadržaji, koji nisu direktno povezani sa sportom, nalaziće se u zonama Trgovačke ulice, centralnom holu, prostorima uz centralni hol prema Severnom trgu i, eventualno, uz novu pešačku komunikaciju na pravcu Radnička ulica – šoping centar „Promenada”.

Iako je originalnim projektom Spensa predviđena garaža kapaciteta za 980 vozila, ona trenutno ima samo 170 parking mesta, tako da je jedan od zahteva u projektnom zadatku i nadgradnja postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

Rekonstrukcija dela gradskog jezgra nedavno je završena, a promene su najvidljivije ispred Srpskog narodnog pozorišta i u Uspenskoj ulici, gde su nakon višedecenijskog propadanja ispucale mermerne ploče, o koje su se mnogi sugrađani saplitali, zamenjene novim granitnim. Nekadašnji potporni stubići ispred Pozorišta preoblikovani su u drvene kontinualne klupe, dok je ispred zgrade nesuđene Poštanske štedionice izgrađena fontana, kao i klupe i žardinjere oko tog vodenog ogleda. Osim nove javne i dekorativne rasvete, postavljeni su stubovi s displejima i info tablama. Na mestu starih stajališta u zoni Uspenske ulice izgrađene su dve autobuske niše s nadstrešnicama i ograđena je i crkvena porta. Većina stabala je sačuvana, a u planu je i dodatno ozelenjavanje prostora.

Postavljena je memorijalna traka, koja prati trasu Male Jevrejske ulice, zamišljena je kao protok vremena i na njoj su ugravirani događaji iz istorije Novog Sada. Upravo oko te “memorijalne trake”, koja se pruža od zgrade “Apolo” centra, diglo se najviše prašine u javnosti i to zbog pravopisnih i gramatičkih grešaka. Gradonačelnik Miloš Vučević prošle sedmice je objasnio da je dat nalog da se greške isprave, kao i da će troškove snositi izvođač radova. 

Nakon što je gradilišna ograda uklonjena počele su rasprave i o izgledu rekonstruisanog centra, i dok su neki zadovoljni, ima i onih kojima ne dopada. O ukusima ne vredi raspravljati, a ne bi trebalo zaboraviti da zgrada Srpskog narodnog pozorišta, iako je izgrađena pre više od dvadeset godina, i dalje predstavlja trn u oku mnogim Novosađanima, koji smatraju da se ne uklapa u izgled starog gradskog jezgra.


Dom zdravlja na Vidovdanskom naselju

I dok je gradnja Doma zdravlja na Adicama u završnoj fazi, u toku je projektovanje ambulante na Vidovdanskom naselju, koja je predviđena u bloku ulica Aleksandra Nevskog, Živojina Ćuluma i Emanuila Jankovića, na parceli površine oko 3.000 metara kvadratnih. Taj objekat će, kako je najavljeno, biti izgrađen do kraja 2022. godine. Rok za izradu tehničke dokumentacije, kao i završetak svih radova je 300 kalendarskih dana, s tim što će investicija biti realizova po principu “ključ u ruke”, odnosno projektuj i izvedi, što podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, ishodovanje svih dozvola, lokacijskih i urbanističko-tehničkih uslova, gradnju, nadzor i na kraju predaju objekta na korišćenje Domu zdravlja “Novi Sad”. Pribavljanje tehničke dokumentacije koštaće gotovo 4,6 miliona dinara s PDV-om, dok će za izgradnju biti izdvojeno oko 202,4 miliona.

Osim  doma zdravlja, trebalo bi izgraditi i internu saobraćajnicu, pešačke staze, parkinge, kolske prilaze, ali i priključke na komunalnu infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i ograditi kompleks, postaviti javnu rasvetu, kao i srediti okolinu, odnosno predviđeno je i pejzažno i parterno uređenje.

U domu zdravlja na Vidovdanskom naselju planirane su službe u okviru osnovne zdravstvene zaštite: opšta praksa, stomatologija, ginekologija, pedijatrija, patronaža i laboratorija. Predviđen je jednospratni objekat, površine oko 1.050 kvadrata, koji će zauzimati najviše polovinu parcele. Zgrada će imati oko 53 prostorije različitih namena i površine, i kako je planirano, u toj zdravstvenoj ustanovi će biti oko 46 zaposlenih.


Sređivanje dela gradskog jezgra, odnosno Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između SNP-a i Tržnog centra “Apolo” počelo je u martu izmeštanjem i rekonstrukcijom podzemnih instalacija. Za prvu fazu radova izdvojeno je oko 400 miliona dinara.

Jovana Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar