Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Asocijacija sportskih veterana Novog Sada dodelila jubilarne nagrade

17.12.2021. 17:06 17:10
Piše:
Izvor: S. Šušnjević

Asocijacija sportskih veterana Novog Sada u amfiteatru Spensa dodelila je jubilarne plakete za 2020. i 2021. godinu, kao podsećanje na ostvarene uspehe od pre 20, 30, 40, 50 i više godina na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Uručene su i zahvalnice za poseban doprinos radu Asocijacije i afirmaciji novosadskog sporta, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, profesoru dr Zoranu Miloševiću, profesoru dr Jovanu Pejčiću i profesoru Đorđu Janjiću. 

- Imamo čime da se ponosimo kada je u pitanju sport u Novom Sadu. Ove godine obeležavamo značajne godišnjice, poput veka trajanja rvanja u našem gradu i stogodišnjice postojanja Atletskog kluba Vojvodina.  Naši sportski veterani na najbolji način objedinjuju znanje i iskustvo i zahvalni smo na tome što jedna plejada šampiona, koja je godinama pronosila slavu našeg grada i države širom sveta, mlađim naraštajima prenosi znanja iz sopstvenog iskustva. Želimo da vidimo naše asove kako daju doprinos zajendici i od njih očekujemo dalje aktivno učešće u sportu. Ponosni smo na novosadske sportske legende i imamo u planu da se napravi olimpijska česma u parku kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, gde bi se nalazila napisana imena svih osvajača olimpijskih medalja s teritorije Grada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio da će uskoro početi da se gradi hala borilačkih sportova na Sajmištu, kao i da je s FTN-om dogovorena izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje Spensa.

Predsednik Skupštine Asocijacije sportskih veterana Novog Sada Slavko Obadov zahvalio se gradonačelniku na podršci i naglasio da su sportisti kojima su uručena priznanja ljudi koji su veliki deo života uložili u ostvarivanje izuzetnih sportskih rezultata.

- Oni su proslavili naš sport i državu u svim krajevima sveta. Zadovoljstvo nam je što će u narednim godinama nići park koji će se naslanjati na SPENS, tzv. Olimpijski park, gde već postoji bista Momčilu Tapavici i koji u svetu postoji u mnogim gradovima. Time se odaje počast onima koji su osvojili olimpijske medalje, a novosadski sportisti su to zaslužili  – istakao je Obadov.


Otvorena Kuća sportskih legendi

Nakon uručenja plaketa i zahvalnica, otvorena je Kuća sportskih legendi Novog Sada, a otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević. Kuća se nalazi u prizemlju SPENS-a u Južnoj ulici, kod ulaza na klizalište. Ona će služiti za rad na projektima, istraživačke aktivnosti iz istorije novosadskog sporta, susrete s razredima učenika osnovnih i srednjih škola s istaknutim sportistima i veteranima, prikazivanje dokumentarnih sportskih filmova i zapisa, a biće i mesto gde će sportski veterani provoditi slobodno vreme.

- U Kući sportskih legendi se nalazi 85 fotografija, postera osvajača olimpijskih odličja, pobednika svetskih i evropskih prvenstava, trenera, novinara i sportskih radnika. Postavka će se dopunjavati - kazao je Slavko Obadov i dodao da je Kuća nastala zahvaljujući naporima gradonačelnika Miloša Vučevića, gradskih institucija i samog Spensa.


Platinasta plaketa za jubilej od 50 godina za 2020. godinu dodeljena je posthumno Desanki Perović Pešut, za osvojene dve zlatne i tri srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Finiksu 1970. godine, zatim Dušanu Epifaniću, za osvojenu bronzanu medalju u streljaštvu u ekipnoj konkurenciji, na istom prvenstvu, a za 2021. godinu Fudbalskom klubu Vojvodina, povodom 55 godina od osvajanja prve titule državnog prvaka.

Zlatna plaketa za jubilej od 40 godina, uručena je Slobodanu Kačaru, Zoranu Pančiću, Srboljubu Saratliću, Jasmini Perazić, Dušanu Dačiću, Branku Negovanoviću, Miroslavu Jančiću, Gordani Perkučin, Siniši Saravolcu i OYK Slavija. Srebrnu plaketu povodom jubileja 30 godina od osvajanja velikih medalja dobili su Nemanja Mirosavljev, odnosno Miodrag Jotić. Bronzana plaketa uručena je Vasi Mijiću, Veljku Petkoviću, članovima odbojkaške reprezentacije SR Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, Zlatku Kesleru, Dragani Milenković i Vesi Novakoviću, a za 2021. godinu bronzanu plaketu su dobili Ilija Đurašinović, Tatijana Trivić, Arpad Šterbik i Goran Marić. Specijalna plaketa predata je Novosadskom rvačkom savezu, povodom 100 godina rvanja u Novom Sadu.

Istaknuto je da se planira otvaranje sportske biblioteke, prikupljanjem donacija, a prve knjige su poklonili Đorđe Perišić i gradonačelnik Miloš Vučević. Takođe, Asocijacija je predložila i da se otvori Muzej sporta Novog Sada.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar