Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brojne blagodeti sode bikarbone

13.11.2021. 16:18 16:20
Piše:
Foto: Freepik.com

– Soda bikarbona je neorganska supstanca za koju je dokazano da ima višestruko korisno dejstvo: koristi se u kulinarstvu, u organskoj zaštiti bilja (protiv gljivica), za higijenu: kao sredstvo za čišćenje, apsorbovanje mirisa, ali i negu.

Dobija se Solvejevim procesom i njena hemijska formula je NaHCO3, a ako pročitate na nekoj deklaraciji šifru E500 znajte da je to soda bikarbona ili natrijum hidrogenkarbonat kako je hemičari nazivaju. Ne samo da je korisna, ona je i jeftina, pa je slobodno koristite – preporučila nam je farmaceutkinja Aleksandra Obradović. Zato, ako želite da vam kuća blista i miriše, da uklonite kamenac, mrlje – udružite sodu bikarbonu sa sirćetom, vodom i eventualno etarskim uljima i rezultat će biti čist i mirisan dom.

Osveživač vazduha – Soda potpuno eliminiše loše mirise. Možete je sipati u plitku teglicu, dodati nekoliko kapi eteričnog ulja: lavande, narandže, limuna, žalfije ili onog kojeg volite, promešajte i zatvorite teglicu alu-folijom i izbušite rupice. Stavite u kupatilo i ostale prostorije u kući ili stanu. Osim na ovaj način možete i da pomešate s vodom: u raspršivač (od pola litre) dodati vodu, kašiku sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja. Promućkati dobro da se soda bikarbona otopi. Ovim se prska prostorija da osveži vazduh i širi prijatan miris.

Miris kućnih ljubimaca – Iako redovno održavanje naših kućnih ljubimaca može izgledati dovoljno, ipak njihova postelja može imati miris koji se može proširiti na ostatak vašeg doma. Postoji i jednostavno rešenje – pospite sodu bikarbonu na mesto gde spava kućni ljubimac kako bi upila sve neželjene mirise. Posle pola sata istresite i dobro iščetkajte – mirisa više neće biti.

Savet farmaceutkinje Snežane Jović, koja je dobar poznavalac eteričnih ulja i njihovih svojstava, je da se ne dodaju u ovu sodu bikarbonu eterična ulja anisa, gorkog badema, cimeta, citrusa, klinčića, čajevca, breze, kamfora, jilang-jilanga, jer su ovo toksični mirisi za pse i mačke, koji su inače veoma osetljivi na mirise. Naprotiv, za mace možete koristiti etarsko ulje smilja, sperminta i komorača, dok je za pse dobro ulje mente, kedra i lavande. Snežana napominje da je etarsko ulje kedra pomešano sa mentom repelent, tj. odbija buve.


Piling za lice

– Soda bikarbona pomešana s kokosovim uljem može da bude izvrstan piling za lice i telo. Rastopite u teglici kokosovo ulje ili organsko eksta devičansko maslinovo ulje i dodajte nekoliko kašičica sode bikarbone da se napravi pasta. Dok se ne stegne povremeno promešajte da soda bude ravnomerno raspoređena. Ukoliko volite miris lavande u ovaj piling možete dodati i nekoliko kapi tog eteričnog ulja. Koristite ovaj piling za lice i telo jedanput nedeljno i vrlo brzo ćete videti kako vam je koža kao svila. Ovaj piling je odličan da se koristi baš sada u jesen zato što pomaže izjednjačavanju tena u slučaju da su ostale neke flekice od sunčanja – preporučila nam je Snežana Dukanac, autorka bloga posvećenog prirodnoj kozmetici i nezi „La vie sans rides“ (život bez bora).


Zbogom neprijatnim mirisima cipela – Ne postoji ništa gore kada se skinu cipele, a onda nas zapahne neprijatan miris... Sipati kašiku, dve sode bikarbone u čarapu i to staviti u cipelu i ostaviti tako nekoliko dana da upije sve mirise. Potom možete ponavljati postupak s mešavinom nekog eteričnog ulja i sode bikarbone i ostaviti preko noći. Noga će vam skliznuti u mirisne cipele, a ni cipelarnik više vas neće zapahnuti neprijatnim mirisom!

Čisto kupatilo – Čišćenje kupatila nikada nije zabavan ili prijatan zadatak, ali i to se mora. Najbolje je napraviti pastu od malo vode i sode bikarbone i istrljati mrlje njome. Ostaviti da odstoji 20 minuta i isprati.

Postoji i drugi recept: šolja sode bikarbone se pomeša sa pola šolje tečnog sapuna i tome se doda pola šolje vode i dve supene kašike sirćeta. Sve se sipa u bocu u kojoj ćete sve sastojke dobro izmukćati da bi se napravila viskozna smesa. Pospite po površini koja je uprljana i oribajte. Isperite toplom vodom.

Kamenac – Sudoperu, lavabo ili kadu prvo operite, pa potom pospite sodom bikarbonom. Dobro istrljajte četkom, sipajte sirće u raspršivač, pa onda poprskajte te površine – pojaviće se pena. Pustite da deluje, a potom samo isperite. Po potrebi ponovite postupak.

Za čisto i mekano rublje – Soda bikarbona ne samo da mogu da spreče da se kamenac nataloži u mašini za veš, nego može doprineti da veš bude bolje opran. Ako želite i prirodan omekšivač Snežana Jović savetuje da ga sami napravite. Pomešajte u većem sudu alkoholno sirće i sodu bikarbonu u odnosu 1:1. Sačekajte da pena splasne pa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i 2 dela demineralizovane vode (ako je bilo 100 g sode bikarbone i 1 dl sirćeta, onda dodati 2 dl vode). Četiri kašike ovog omekšivača će biti sasvim dovoljne za jednu punu mašinu veša. Ovaj omekšivač ne samo da je dobar za mašinu, za rublje i za vas, nego je i ekološki jer ne zagađuje kao skupi omekšivači koje preporučuju sa reklama.

Održavanje čistoće četkice za zube - Većina ljudi posle pranja zuba samo ispere četkicu i misli da je to dovoljno, ali nije! Da biste ubili neželjene bakterije potopite četkicu za zube u rastvor sode bikarbone, sirćeta i vruće vode na pola sata i tako je dezinfikujte.

Dezinfikovanje kuhinjskih sunđera – Verovali ili ne, kuhinjski sunđeri se smatraju najprljavijim delom kuhinjskog pribora. Ostaci hrane koji se često na njima nađu mogu biti odlična podloga za bakterije, a topla i vlažna sredina doprinosi da se one nesmetano razmnožavaju. Dobar način da ovo predupredite je da u posudu s vrućom vodom sipate nekoliko kašika sode bikarbone i stavite sunđer da odstoji u ovom rastvoru preko noći.

Kuhinjsko posuđe kao novo – Postoje uporne mrlje koje ne mogu da se skinu običnim pranjem s deterdžentom, pokušajte da ih operete u rastvoru sode bikarbone, tople vode i deterdženta. Potopite sudove u ovaj rastvor i ostavite da stoji 15 minuta, potom isperite vodom.

Protiv fleka na odeći – Uklonite fleke sa odeće rastvorom od 3 kašike sode bikarbone i 0,5 dl vode. Nanesete na mrlju, istrljate i isperete. Ukoliko mrlja nije nestala, ovaj put ostavite rastvor da odstoji sat vremena pa istrljajte i isperite. Ipak, postupak ne primenjujete kod tkanina čije boje nisu postojane

Za sjaj metalnih predmeta – Napravite pastu od 3 dela sode bikarbone i 1 dela vode i time istrljajte metalne predmete. Tom pastom možete izribati i escajg ili bilo koji predmet od metala kome želite da vratite sjaj.

Marina Jablanov Stojanović

Autor:
Pošaljite komentar