Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnik saznaje: Carinici ovog meseca otkrili preko 300.000 deviza

28.10.2021. 10:04 10:07
Piše:
Izvor: Uprava carina

NOVI SAD: Carinski službenici su, u saradnji s policijom, tokom ovog meseca sprečili nekoliko pokušaja prenosa neprijavljenog novca preko državne granice, čiji je ukupan iznos oko 305.000 evra u različitim valutama.

Samo u ponedeljak, 25. oktobra, na tri granična prelaza, zaplenjeno je gotovo 40.000 neprijavljenih evra.

Na prelazu Vrška Čuka, između Bugarske i Srbije, carinici su u prtljagu putnika pristiglih iz Bugarske, tokom detaljnog pregleda automobila, otkrili 184.000 švedskih kruna. Neprijavljeni novac je pronađen u crnoj kesi, koja se nalazila u jednom od kofera.

Na graničnom prelazu Kelebija, kod srpskog državljanina iz Bora otkrivena je suma daleko veća od prijavljene. On je bio suvozač u kombiju s prikolicom, kojim je upravljao njegov saputnik, a tokom detaljnog pregleda carinici su u unutrašnjosti komandne table pronašli 12.000 neprijavljenih evra, koji su im privremeno oduzeti do okončanja postupka.

Istog dana i na Horgošu je zabeležen sličan pokušaj, u kojem se našao turski državljanin koji se na izlazu tog graničnog prelaza prijavio za redovnu kontrolu kao pešak koji putuje sam na realciji Turska – Mađarska. Na pitanje carinika šta nosi sa sobom, rekao je da od robe ne nosi ništa, ali da kod sebe ima 16.500 evra. Međutim, on kod sebe nije imao potvrdu da je taj novac prijavio na ulazu u zemlju, zbog čega se našao u prekršaju, te mu je privremeno oduzet iznos od 6.500 evra.

Deset dana ranije, 15. oktobra, carinici su, u saradnji s policijom, na Aerodromu “Nikola Tesla”, u prtljagu jednog putnika koji je imao nameru da otputuje na Kubu, otkrili i zaplenili 950 tompusa, a potom i 40.000 neprijavljenih evra koje je sakrio u donji veš i ručnu torbicu. Naime, u specijalno našivenim yepovima na zadnjem delu bokserica našlo se čak 36.000 skrivenih evra, dok je u koverti koju je putnik nosio u ručnoj torbici bilo još 4.000 evra.

Na graničnom prelazu Horgoš, sredinom meseca, u ličnoj torbici i neseseru jednog putnika otkriveno je gotovo 160.000 neprijavljenih evra.

Carinici su drugog vikenda u oktobru, u nekoliko navrata, onemogućili prenos oko 25.000 neprijavljenih deviza. U tri devizna prekršaja zabeležena na prelazima Gradina i Horgoš, kao i na administrativnom punktu Merdare, carinici su otkrili neprijavljenu gotovinu u raznim valutama: evrima, funtama, pa čak i švedskim krunama.

Prvo su na graničnom prelazu Horgoš, 8. oktobr, u audiju A8, kojim je upravljao britanski državljanin albanske nacionalnosti, otkrili više novca od onoga što je putnik prijavio i to ispod plastike menjača sa vozačeve i suvozačeve strane, kao i u ličnoj torbici. Ukupno je otkriveno 12.040 funti.


Limit 10.000 evra

Poznato je da limit od 10.000 evra za koji ne postoji obaveza prijavljivanja može biti u bilo kojoj valuti, čija protivvrednost ne prelazi taj iznos. Kada se novac prijavi na ulazu u zemlju, dobija se potvrda sa kojom bez ikakvih problema može da se izađe iz zemlje.

Međutim, neki putnici svesno rizikuju i pokušavaju da prenesu i veće iznose od navedenog, ali time dovode sebe u situaciju da im novac koji su bili u obavezi da prijave bude privremeno ili trajno oduzet.

Zaplenjeni neprijavljeni novac se do okončanja prekršajnog postupka privremeno zadržava i deponuje na poseban račun Narodne banke, a najbitnija stvar je da se svi ti postupci uglavnom okončavaju konačnim oduzimanjem i da se taj novac sliva direktno u budžet.


Narednog dana, 9. oktobra, na graničnom prelazu Gradina, za detaljnu kontrolu izdvojen je kupe Audi R8, kojim su dvojica putnika iz Švedske putovala ka Turskoj, kod kojih je u torbici koju je jedan od putnika nosio oko vrata pronađeno čak 366.300 švedskih kruna.

Na administrativnom punktu Merdare, 10. oktobra, takođe je zabeležen jedan pokušaj neprijave novca jer je kod češkog državljanina albanske nacionalnosti, koji je upravljao automobilom audi SLJ8, otkriveno oko 4.500 evra više od dozvoljenog limita koji nije bio u obavezi da prijavi.

Skoro 40.000 evra carinici su, u saradnji sa policijom, otkrili 2. oktobra na graničnom prelazu Horgoš. Neprijavljeni novac je pronađen u automobilu bmw X5 nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin, koji se u društvu jednog sunarodnika iz Nemačke uputio ka Turskoj. Oni su rekli da sa sobom nose samo lične stvari, dok su na pitanje o gotovom novcu odgovorili različito. Vozač je rekao da kod sebe ima 7.150 evra, dok je suvozač tvrdio da ima 8.000 evra. Da bi proverili istinitost njihovih izjava, auto je izdvojen za detaljnu kontrolu. Tada je ispod suvozačkog sedišta najpre otkrivena crna kesa sa 15.500 evra, koje niko nije pomenuo,a potom je usledio i pregled putnika. Utvrđeno je da suvozač u yepu donjeg dela trenerke ima još 14.600 neprijavljenih evra.

Šverceri novac sakrivaju na svim mestima koje možemo i ne možemo da zamislimo, jer nihova kreativnost nema granica. Postoje tri modaliteta krijumčarenja, na telu i u telu, u prtljagu i u prevoznim sredstvima, ali carinskim službenicima su, zahvaljujući iskustvu i međunarodnoj razmeni obaveštajnih podataka, dobro poznati svi mogući načini šverca.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Prtljažnici puni neprijavljenih deviza i laptopova

Prtljažnici puni neprijavljenih deviza i laptopova

28.09.2021. 17:10 17:11